25 Aralık 2013 06:00

Memur-Sen Hak-İş bu nasıl iş?

Hak-İş ve Memur-Sen yaptıkları açıklamalarda, operasyonu uluslararası komplo olarak değerlendirirken, yolsuzluğa ilişkin tek kelime etmedi.

Memur-Sen Hak-İş bu nasıl iş?
Paylaş

Gökhan DURMUŞ
İstanbul

Aralarında İçişleri Bakanı Muhammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın çocukları ile AKP’li Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de karıştığı yolsuzluk operasyonunu Memur-Sen ve Hak-İş, uluslararası bir müdahale olarak değerlendi.

İşçi ve emekçilerin örgütleri olan bu sendikalar, üyelerinin alın terlerini korumaları gerekirken, alın terlerin hortumlanmasına destek verdi.

Her iki sendika da dün yaptıkları açıklamada yolsuzluk operasyonuna karşı tıpkı Başbakan Erdoğan’ın söyledikleri gibi cümleler kurdu. Hükümetin yolsuzluğun üstüne örtme girişimleri karşısında durması gereken emek örgütleri açıklamalarında bakın neler diyor?

HÜKÜMET AĞZINDAN KONUŞUYORLAR


Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Bazı iddialar ortaya atılıyor. ‘Başbakansız Ak Parti, Başbakansız Türkiye isteniyor. Bu Türkiye’yi yeme projesidir. Türkiye’yi değersizleştirme projesidir. Amerika’nın, emperyalizmin, siyonizmin; Ortadoğu’nun ve dünyanın önde gelen ekonomilerinin sıkıntılar çektiği dönemde gelişen dört ekonomiden birisi olması ve demokrasisini parlatmasından duyduğu rahatsızlıktır. Onun için bu oyuna karşı uyanık olmak boynumuzun borcudur. Siyasiler üzerinden toplum mühendisliği yapılmak isteniyor. Dün Gezi Parkı üzerinden yapılmak istenenin daha güçlüsü bugün bu operasyonla yapılmak isteniyor” diyor.

Hak-İş Yönetim Kurulu, “Toplumun bütün kesimlerini uyanık ve sağduyulu olmaya, uluslararası oynanan oyunlara alet olmamaya davet ediyoruz. Gün birlik ve beraberlik içerisinde bugüne kadar elde edilen kazanımları koruyarak daha güçlü ekonomi ve demokrasi yolunda hızla ilerleme zamanıdır. Türkiye bölgesinde ve dünyada istikrar ve büyümesiyle örnek bir ülke olduğu dönemde, yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının gündeme gelmesinin son derece manidardır. Yerel seçimlere üç ay gibi kısa bir süre kalmışken, yapılan operasyonlar ve arkasından gelen çeşitli kirli tuzaklarla siyaseti dizayn etmeye yönelik bir çalışma yapıldığını görüyoruz. Birden fazla dosyanın birleştirilmesiyle yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında, uluslararası operasyonla Türkiye’nin istikrarını bozarak güçsüz bir Türkiye yaratmak istendiği açıktır” denildi.

10 gün kadar önce Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikasında da 15 milyon TL’lik bir yolsuzluk olduğu iddia edilmişti. Bu nedenle Hizmet-İş’in Genel Başkanı olan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ın yolsuzluk konusunda hükümete destek vermesi şaşırtıcı olmamalı. Ancak işçi ve emekçiler, olup bitenleri sineye çekmek yerine üzerine giderse hem sendikalarda hem de devlette yolsuzluklar bitebilir.

HİZMET-İŞ’TE 15 MİLYONLUK YOLSUZLUK

Hak-İş Konfederasyonunun daha 10 gün kadar önce üye sendikası Hizmet-İş hakkında yolsuzluk haberlerinin üstüne böyle bir açıklama yapması ilginç. Hizmet-İş sendikasında yolsuzluk 3.4 milyon lira olarak kamuoyuna duyurulmuştu. Ancak daha sonra bu rakamın 15 milyon lirayı olduğu iddia edildi. Sendikanın görevlendirdiği Eksen Mali Müşavirlik tarafından hazırlanan 12 Temmuz ve 12 Eylül 2013 tarihli asıl raporlarda yolsuzluğun boyutları ortaya konuyor. İddialara göre; sendikanın toplamda 15 milyon TL’nin üzerindeki parası çeşitli yöntemlerle sendika hesaplarından çalındı. Yolsuzluk olayının basına yansımasının ardından Hizmet-İş Sendikası, mali müşavirlik bürosu tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda yer alan bilgileri kamuoyuna açıklamıştı. Bu raporda yolsuzluğun tutarı 3.4 milyon lira olarak belirtiliyordu. Ancak müşavirlik firmasının ikinci ve nihai raporunda yolsuzluğun tutarı 15 milyon lira olarak tespit ediliyor. Tespitlere göre inceleme döneminde “belgesiz gider kaydı” yapmak suretiyle kasadan yapılan yersiz çıkış tutarı 9 milyon 222 bin 272 Türk lirası, banka ekstrelerinin tetkikinde muhasebe yetkilileri N.Y. hesabına 1 milyon 640 bin 332 TL ve R.Y. adına 1 milyon 596 bin 395 TL olmak üzere toplam 3 milyon 236 bin 727 TL yersiz para çıkışı gerçekleşti. Hizmet İş Sendikası ile ilgisi tespit edilemeyen şahıslara toplam 2 milyon 378 bin 700 TL daha yersiz para aktarıldı. 53 bin üyesi bulunan Hizmet-İş'teki yolsuzluk, Türkiye'deki sendikalar tarihinde bugüne kadar ortaya çıkan en büyük yolsuzluklardan biri.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Zillete tabii olanlar yine kaybedecek

SONRAKİ HABER

Cezasız kalmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...