25 Aralık 2013 06:00

CHP Ekşi’yi ne yapacak?

CHP Parti Meclisinde oylanarak belirlenen adaylar arasında bir isim, yıllardır kamuoyunda yolsuzluklarla anılan bir isim. CHP Tuzla Belediye Başkan Aday Adayı Cemil Ekşi. Ekşi’nin pazar günü yapılan toplantıda adaylığı tartışma konusu olunca, Tuzla adayının açıklanması diğer parti meclisi toplantısına kaldı.

CHP Ekşi’yi ne yapacak?
Paylaş

Ercan KARAKAYA
İstanbul


Geçtiğimiz pazar günü açıklanan CHP belediye başkan adayları, yolsuzluk operasyonunun gölgesinde kaldı.

CHP Parti Meclisinde oylanarak belirlenen adaylar arasında bir isim, yıllardır kamuoyunda yolsuzluklarla anılan bir isim. CHP Tuzla Belediye Başkan Aday Adayı Cemil Ekşi. Ekşi’nin pazar günü yapılan toplantıda adaylığı tartışma konusu olunca, Tuzla adayının açıklanması diğer parti meclisi toplantısına kaldı.

BİLİRKİŞİ ONAYLADI

Tuzla’ya bağlı Orhanlı beldesinin belediye başkanıyken hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınan Cemil Ekşi hakkında açılan birçok dava var. Son olarak kadın gazeteciyi darp ettiği için 4 yıl 7 ay ceza alan Ekşi’nin yargılandığı başka bir davada hazırlanan bilirkişi raporu, başını ağrıtacak gibi görünüyor.  
Ekşi’nin 50 yılla yargılandığı davada bilirkişi, Ekşi’nin “zimmete ehil” olduğu sonucuna vardı. Ekşi’nin İstanbul Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davaya bilirkişi raporu damgasını vurdu. Rapor, iddianamede isnat edilen suçların sabit olduğuna hükmetti.
Mahkeme görevlendirdiği bilirkişilerden, sanıkların “zimmete ehil” olup olmadığının araştırılmasını istedi. Emekli Sayıştay denetçilerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti raporlarını geçtiğimiz aylarda tamamlayıp mahkemeye ulaştırdı. Rapor Cemil Ekşi’nin ve diğer belediye çalışanlarından Tarık Kılıç, Şinasi Selçuk Kamış, Nurettin Yazar, Osman Çelik, Gülbeyaz Karasu ve Ali Sevim’in ‘zimmete ehil’ olduğuna karar verdi. Bilirkişi raporunda Ekşi ve arkadaşlarının, kırtasiye malzemesi alınmış gibi ödemeler yapıp belediyeyi 1 trilyon 755 milyar TL dolandırdığına vurgu yapıldı.

NİTELİKLİ ZİMMET

Dudak ısırtan dolandırıcılıkta önce sahte firmalar adına sahte teklifler hazırlandığı, bunlardan her biri için sahte faturalar üretildiği, daha sonra olmayan hayali şirketlere, alınmamış kırtasiye ve temizlik ürünleri için belediye çekleriyle ödeme yapıldığı tespit edildi. Bankadan bozdurulan 79 adet çekin toplam tutarı olan 1 trilyon 755 milyar TL’nin çete içinde paylaşıldığı da raporda yer aldı. Raporda ayrıca zimmeti tespit edecek görevlilerin suça dahil olması nedeniyle eylemin nitelikte zimmet suçu kapsamında olduğuna da dikkat çekildi. Davanın 27 Şubat 2014’deki  duruşmasından karar çıkması bekleniyor.

PARTİ MECLİSİNE TAKILDI!


CHP Tuzla Belediye Başkan Aday Adayı Cemil Ekşi’nin adı Merkez Yönetim Kurulu’ndan geçmesine rağmen Parti Meclisi’nde takıldı. MYK’da içlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir’in de bulunduğu bazı illerin ve İstanbul’un 9 ilçesinin adayları kesinleştikten sonra bu isimler Parti Meclisine sunuldu. İl adayları sorunsuz bir şekilde geldiği şekliyle PM’den onaylandı. Sıra İstanbul ilçelerine geldiğinde Gülsün Bilgehan Toker söz alarak ‘Kadın bir gazeteciyi darp eden, bu konuda mahkumiyet kararı bulunan; haberleri basında çıkan birini partimiz nasıl aday gösterir” diyerek; Ekşi’ye itiraz etti. Diğer Parti Meclisi üyelerinden de itiraz gelmesi üzerine Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul ilçe adaylarını geri çekerek oylamayı önümüzdeki parti meclisi toplantısına bıraktı.

TANIDIK AVUKAT!

Cemil Ekşi’nin avukatı kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Ünlü Ceza Avukatı Ersan Şen, daha önce Deniz Feneri Davası’nda Kanal 7’nin Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Kahraman’ın avukatı olmasıyla tanınıyor. Ersan Şen ayrıca bu davadaki savcıları HSYK’ye şikayet etmiş, savcılar açığa alınarak haklarında dava açılmıştı. Şen, son olarak rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda tutuklanan Halkbankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ı da müvekkil listesine eklemişti.

ÖNCEKİ HABER

Yaşanabilir bir kent istiyoruz

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Zillete tabii olanlar yine kaybedecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...