25 Aralık 2013 06:00

Yaşanabilir bir kent istiyoruz

Emek Partisi’nin (EMEP) çağrısıyla aydın ve sanatçılar Taksim Artist Kahvesinde bir araya geldi. Toplantıda AKP’nin kent politikası eleştirilirken, Nasıl bir kent istiyoruz sorusuna cevap arandı.

Yaşanabilir bir kent istiyoruz
Paylaş

Emek Partisi’nin  (EMEP) çağrısıyla aydın ve sanatçılar Taksim Artist Kahvesinde bir araya geldi. Toplantıda AKP’nin kent politikası eleştirilirken, Nasıl bir kent istiyoruz sorusuna cevap arandı. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Abdullah Levent Tüzel’in de katıldığı toplantının moderatörlüğünü Nuray Sancar yaptı.
Toplantıda konuşan Selma Gürkan, tarih boyunca aydınların rolünün toplumun ilerlemesinden yana olduğuna dikkat çekti. 11 yıllık iktidardan sonra diktatörlüğe giden bir iktidarla karşı karşıya olduğunu belirten Gürkan, “Bununla mücadele edeceksek aydınların bu mücadele içindeki rolü büyüyor” dedi. Toplumsal kesimlerin birleşik mücadelesinin önemine değinen Gürkan, çevre, kadın ve  gençlik hareketlerinin de,  bu mücadelede yer alması gerektiğini vurguladı.
AKP’nin sermaye ve yolsuzluklar koalisyonu olduğunu söyleyen Tüzel de, “Hükümetin yalanlarının ortaya çıkarılması ve sömürülen kesimlerin yeniden ayaklandırılması için hepimize önemli görevler düşüyor. HDP halkın girişkenliğidir, beslendiği damarların ezilen halkların mücadelesidir” dedi. Her kesimi birleştirecek bir ittifakla yola çıkmak istiyoruz diyen Tüzel, Demokrasi güçleri ile ortak bir adayın yararlı olabileceğine dikkat çekti.

PRATİK İŞLEYİŞ ÖNEMLİ


Serdar Değirmencioğlu ekolojik sorunlara değinirken, her gün halka yalan söylendiğini, İstanbul’da çok ciddi hava kirliliği sorunu olduğunu söyledi. Başbakan 3 çocuk istemini eleştiren Değirmencioğlu, çocukların oynayabileceği park nerede? diye sordu. Oturduğu yerde kentsel dönüşüm adı altında evlerin yıkıldığını söyleyen, Değirmencioğlu “Yaşanabilir bir kent istiyoruz” dedi. Pratik işleyişin önemine vurgu yapan Gazetemiz Yazarı Fehim Işık, buradaki aydınların fiilen işe el atması gerektiğini söyledi.
AKP’nin muhafazakarlığına değinen Tülin Tankut, siyaset dilinin dinselleştirildiğini, Allah korkusuyla gerçek sorunların bastırıldığını, iktidarın bu dünya ve öbür dünya gibi kavramları kullanarak halkı kandırdığını, buna karşılık bizim de halka giderken dilimizi değiştirmemiz gerektiğini” açıkladı.

KATILIMCILARIN GÖRÜŞLERİ

Toplantıya katılanlardan bazıları görüşlerini şöyle açıkladılar:

Taner Timur: Çok daha ciddileşecek bir ekonomik kriz söz konusu. CHP, MHP’yi aday gösterdi, daha doğrusu yolsuzluğa bulaşmış kişileri aday gösterdi. Bu nedenle HDP’yi de kapsayacak daha büyük demokratik bir cepheyi yaratmalıyız.

Zeynep Altıok:
Gezi bir başlangıç değil sonuçtur. Bunun içini ne kadar doldurabildiğimiz önemli. Solu anlatarak değil, yaşatarak öğretmeliyiz.

Ulaş Başar: Birleşmekten çok kapsayıcı olmak gerekir. HDP’nin paraşüt adaylar yerine halkın adayları göstermesi gerekir.

Feyyaz Yaman: 2023’e hazırlanan bir burjuvazi var. Kredi kartlarının umut olduğu bir dünyaya başka alternatifler sunmak zorundayız.

Hakkı Zariç: Geziden sonra siyasetin dili değişti.Yeni bir dil oluşturuldu. Bu dili siyasetle buluşturup geliştirmeliyiz.

Kazım Öz: Adayların yerel yönetim anlayışı konusunda eğitimden geçmesi gerekiyor. HDP bir orta sınıf partisi mi olacak, CHP’den bir kısmını mı hedefleyecek, yoksa AKP’nin etkisindeki yüzde 50’yi mi hedefleyecek?

TOPLANTIYA KATILANLAR

Meryem Koray (Prof) , Taner Timur (Prof.),Vecdi Sayar (Gazeteci Yazar), Menderes Samancılar (Oyuncu), Mustafa Köz (TYS Genel Başkanı), Hüseyin Karabey (Yönetmen), Ahmet Mümtaz Taylan (Oyuncu), Sennur Sezer (Yazar), Özgür Müftüoğlu (Öğretim Görevlisi,Yazar), Haluk Tolga (Sanatçı), Zeynep Altıok (Yazar), Kazım Öz (Yönetmen)
Tülin Tankut (Yazar), Zeki Coşkun (Gazeteci Yazar), Fehim Işık (Yazar) Feyyaz Yaman (Ressam), Adnan Özyalçıner (Yazar), Gülsüm Cengiz (Yazar), Aydın Çubukçu (Yazar), Binnaz Öner (Yazar) Serdar Değirmencioğlu (Öğretim Görevlisi-Yazar), Nükhet Eren (Yazar), Ritta Cankoçak (Şair) Tahir Şilkan (TYS Saymanı), Hakkı Zariç (Şair), Hatice Nalbant (Sanatçı), Metin Boran (Tiyatrocu, Yazar), Cenk Gündoğdu (Oyun Yazarı),  Niyazi Selçuk (Kamusal Sanat Laboratuvarı Üyesi) Nurcan Tezer (Ressam). (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yatağan’da duvara toslayacaklar

SONRAKİ HABER

CHP Ekşi’yi ne yapacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...