25 Aralık 2013 06:00

Operasyona mercek!

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun piyasalar üzerindeki etkisi, yurt dışında tartışılıyor. Wall Street Journal gazetesi “Türkiye’deki siyasi güç mücadelesi piyasaları kırbaçlıyor” derken Financial Times “Türkiye’deki iş dünyasını skandalın etkileri vurdu” ifadesini kullandı.

Operasyona mercek!
Paylaş

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun piyasalar üzerindeki etkisi, yurt dışında tartışılıyor. Wall Street Journal gazetesi “Türkiye’deki siyasi güç mücadelesi piyasaları kırbaçlıyor” derken Financial Times “Türkiye’deki iş dünyasını skandalın etkileri vurdu” ifadesini kullandı.

ABD’nin borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal “Türkiye’de tırmanan siyasi gerilimler pazartesi günü piyasaları kırbaçladı” sözleriyle girdiği haberinde yatırımcıların özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki “Savaşta ateş hattında oldukları gibi görülen şirketleri cezalandırdıklarını” yazdı.
Lira, borsa ve borç maliyetinde meydana gelen olumsuz gelişmelerine dikkat çeken gazete, genel müdürü yolsuzluk soruşturmasının kapsamında olan Halkbank’ın hisselerinin 17 Aralık’tan bu yana yüzde 18 düştüğüne dikkat çekti.
WSJ, pazartesi günü borsada en çok değer kaybeden şirketlerin arasında Gülen hareketinin çizgisindeki örgütlere üye olduğunu belirttiği Koza şirketleri ve Asya Katılım Bankasının da bulunduğuna işaret etti.

ERDOĞAN KONUŞTUKÇA!

FED’nin tahvil alımlarını azaltma kararının etkisiyle de BİSt-100 Endeksi’nin geçen haftadan bu yana yüzde 9 gerilediğinin de anlatıldığı haberde “Siyasi gerilimler, uluslararası yatırımcıları tedirgin ederken Erdoğan’ın son konuşmaları ve medya haberleri, Türkiye’nin piyasaları üzerinde ek baskı oluşturduğu gibi görülüyor” yorumuna da yer verildi.
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise “Skandalın etkilerinin iş dünyasını vurduğunu” belirtirken Gülen hareketine yakın şirketlerin hisselerinin düşmesinin Erdoğan ile Gülen arasındaki “çatlağın” olası ekonomi etkilerinin bir işareti olarak değerlendirildiğini kaydetti.
“Skandalın, FED parasal teşvikini azaltırken Türk ekonomisinin kısa vadeli sermaye girişlerine olan bağımlılığı nedeniyle Türk ekonomisinin rahatsızlık konusu olduğu bir dönemde patlak verdiğini” kaydeden gazete, “Halkbank’ın İran ile olan bağları nedeniyle uzun bir süre ABD’nin büyütecinin odağında olduğunu” da yazdı.

GEZİ’Yİ BASTIRDI AMA…


Financial Times, haberine son verirken de “Türk iş adamları ve yabancı diplomatlar, Türkiye’ye yönelik bir miktar doğrudan yabancı yatırımın, Erdoğan’ın geçen yaz yönetimine karşı yapılan kitlesel protestoları bastırması üzerine siyasi risk ve öngürülemezliğe ilişkin kaygıların nedeniyle askıya alındığını söylemişlerdi” sözlerini de kullandı. (ANKARA)


SPK BASINI UYARDI

 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), borsa şirketleri hakkında doğru haber ve yayın yapılması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini, aksi takdirde görev ve yetki çerçevesinde işlem yapılabileceğini hatırlattı.

Karar, bir taraftan şirketlerin haksız bir kayba uğramasını engellemeye dönük bir adım olarak görülürken, bir taraftan da yolsuzluk haberlerinin yapılmasına engel olarak değerlerdirildi.
Öte yandan SPK’ya benzer bir açıklama da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan geldi. Bankalara yönelik güven kırıcı ve itibar sarsıcı yayınların özensizce yapılmasının Türk bankacılık sektörüne zarar verdiğini belirterek, bu yayınlardan kaçınılmadığı takdirde yetki çerçevesinde işlem yapılacağını bildirdi.

AKILLARA ÜÇ KURUM GELDİ

SPK ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan arka arkaya yapılan iki açıklama akıllara 17 Aralık operasyonunda adı geçen ve borsada işlem gören Halkbank, Bank Asya ve Emlak GYO şirketlerini getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Elektrik faturasına nükleer zam

SONRAKİ HABER

Krediye fren, piyasaya dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...