24 Aralık 2013 20:25

Kırmızı çizgiden geri adım yok

Türkiye’nin en büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının gündemi sarstığı bir dönemde Hükümet kıdem tazminatını kaldırmaya yönelik girişimlerinden ve taşeron çalışma sisteminin yaygınlaştırılmasını amaçlayan düzenlemelerden geri durmuyor. Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) yaptığı yazılı açıklamada “Kırmızı çizgimizden geri adım atmayacağız” dedi.

Kırmızı çizgiden geri adım yok
Paylaş

Türkiye’nin en büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının gündemi sarstığı bir dönemde Hükümet kıdem tazminatını kaldırmaya yönelik girişimlerinden ve taşeron çalışma sisteminin yaygınlaştırılmasını amaçlayan düzenlemelerden geri durmuyor. Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP)  yaptığı yazılı açıklamada “Kırmızı çizgimizden geri adım atmayacağız” dedi.

18 Aralık’ta yapılan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında kıdem tazminatının fona devredilmesi ve taşeron çalışma sistemi konularında bir taslak çalışması yapma kararının çıktığını hatırlatan SGBP Dönem Sözcüsü ve Petrol-iş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Taşeron İşçilerin Sorunları ve Esnek Çalışma gündemi ile toplanan Üçlü Danışma Kurulunda, bu konunun yeniden gündeme gelmiş olması hükümetin kıdem tazminatı, taşeronlaştırma, geçici iş ilişkisi ve esnekleşme başlıklarında sendikalarla bir pazarlık zemini yaratmaya çalışmasının bir işaretidir. Türk-İş’in kıdem tazminatı ile ilgili Genel Kurulu kararı dururken ve DİSK’in bu başlıktaki mücadele kararlılığı ortadayken, Hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi’ni hayata geçirmek için başka hesaplar içerisinde olduğu anlaşılmaktadır. Diğer yandan hükümet kanadının bu tavrı, rafa kaldırıldığı iddia edilen kıdem tazminatı düzenlemesinin her an o raftan indirilebileceğini de göstermektedir. Sendikal Güç Birliği Platformu olarak, kıdem tazminatında haklarımızı geriye götürecek her türlü düzenlemeye karşı olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Kıdem tazminatında kırmızı çizgimiz, yalnızca tazminat hesabına konu olan gün sayısına ilişkin değildir. Bu hakkımızın fon adı altında piyasanın insafına bırakılmasına, yararlanma koşullarının zorlaştırılmasına, ancak emeklilikte yararlanılabilecek bir şekilde düzenlenmesine ve iş güvencesi niteliğinin ortadan kaldırılmasına da karşıyız” dedi. 

MÜCADELE EDECEĞİZ

Kıdem tazminatında fon sistemine geçişin gönüllü hale getirilebileceği söylemi de, Hükümetin uzlaşmacı sendikal yapıların rızasını almak için öne sürdüğü büyük bir aldatmaca olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kıdem tazminatında mevcut sistemi delecek ve hakları tırpanlayacak herhangi bir düzenlemenin kesinlikle tartışmaya açılamayacağı, pazarlık konusu yapılamayacağını kaydedildi.

SGBP Sözcüsü Mustafa Öztaşkın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Üçlü Danışma Kurulunun aynı toplantısında, üç işçi konfederasyonunun sunduğu ortak taşeron düzenlemesi metninin işveren temsilcileri tarafından kabul görmemesi üzerine Bakan Faruk Çelik’in taşeron konusuyla ilgili bir taslak hazırlığı yaparak taraflara sunulacağını belirtmesi ise açıkça bir dayatmadır. Hükümet, ülkeyi bir taşeron cumhuriyetine dönüştürmeye kararlıdır ve iş gücünü esnekleştirecek düzenlemelerle kıdem tazminatı sistemini önce delmek, ardından tamamen kaldırmak peşindedir. Bu kirli saldırılara ve niyetlere karşı, emeğin çıkarlarını savunmak için taviz vermeden sonuna kadar mücadele edeceğimizi duyuruyor, hükümete konfederasyonumuzun kıdem tazminatı konusunda aldığı Genel Kurul kararını hatırlatıyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Unutma, unutturma, hesap sor…’

SONRAKİ HABER

O yasa Meclise geri dönmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...