24 Aralık 2013 11:31

Feyruz Nasrallah’ı seviyor… Suç nerede?

Bugünlerde Arap basınında ve sosyal medyasında oldukça hararetli bir tartışma var. Tartışmanın odağındaki isim Arap müziğinin yaşayan divası Feyruz. Tartışmanın nedeni ise oğlu Ziyad Rahbani’nin bir televizyon programında 'Feyruz Hasan Nasrallah’ı çok seviyor' sözleri.

Feyruz Nasrallah’ı seviyor… Suç nerede?
Paylaş

Feyruz; eleştirilerin hedefindeki diva

Ali KARATAŞ

Bugünlerde Arap basınında ve sosyal medyasında oldukça hararetli bir tartışma var. Tartışmanın odağındaki isim Arap müziğinin yaşayan divası Feyruz. Tartışmanın nedeni ise oğlu Ziyad Rahbani’nin bir televizyon programında “Feyruz Hasan Nasrallah’ı çok seviyor” sözleri. Bu sözler Arap dünyasını eleştirenler ve destekleyenler olarak böldü. Türkiye’de önemli bir yeri olan sanatçı en çok da Beyrut’a ‘Selam sana yüreğimin derinliklerinden Ey Beyrut!’ seslenişiyle hatırlanır. Sayfamızda bu tartışmalarla ilgili Lübnan’da yayımlanan Al İlaf  gazetesinden Vivian Akiki’nin “Feyruz Nasrallah’ı seviyor… Suç nerede?​” yazısına yer vereceğiz. 


 

Vivian Akiki / Al İlaf

“Feyruz Hasan Nasrallah’ı seviyor”. Ziyad Rahbani’nin yaptığı bu açıklama sosyal medyayı ateşledi. Sanatı etrafında yıllarca birleşen Araplar, Feyruz’u destekleyenler ve muhalefet edenler olarak ikiye bölündü. Duyguları ve içgüdülerinin gölgesinde soluk soluğa tarihini unutarak bölündüler.
Al Ahd haber sitesinin Ziyad Rahbani ile yaptığı son mülakatta Rahbani, siyasi konulara değindi. Suriye, Lübnan ve Araplarla ilgili birçok siyasi konuyla ilgili fikirlerini paylaştı .Aynı görüşmede annesinin siyasi duruşundan söz etti ve Hasan Nasrallah’ı sevdiğini açıkladı. Harfiyen görüşmede şunu söyledi: “Feyruz Hasan Nasrallah’ı çok seviyor. Bunu araya dargınlık gireceğini bilmeme rağmen söylüyorum. Bilindiği üzere geçmişte televizyon röportajlarında onunla ilgili özel durumları açıkladığımda da bana sitem etmişti”. Bu sözlerden sonra Arap aleminde “başkasının fikrine saygı göstermeyen” kültürün neticesinde kınamalar başladı. Sosyal medya Feyruz’u kınayan yanıtlarla ateşlendi. Diğerleri de destek tezahüratlarına başladı.
Feyruz’un yeni duruşunu göstermek için medya, Feyruz’un sözleri değiştirilmiş parçalarıyla doldu. Sannin* kekliği parçası İran kekliği oldu. “Seni seviyorum ey Lübnan” parçası “seni seviyorum ey İran” olarak değiştirildi. Keskin bir sürtüşmenin ifadesi olan iki eksen arasındaki anlamsız bölünmenin önünde akıl kayboldu. Fikre yönelik zulümde duygular ve içgüdüler öne çıktı. Lakin sual şudur; başkalarının fikirlerini kabul etmeyenler, Araplara nasıl bir özgürlük istiyorlar? Eğer Feyruz Nasrallah’ı beğeniyorsa veya karizmasından, siyasetinden etkilenmişse burada suç olan ne? Diğer insanlar gibi bir insan olan sanatçı bir fikir açıklayamaz mı? Bir eleştiride bulunamaz mı? Kin ve cehalet bize hep hüküm mü edecek? Hürriyeti anlamadan hürriyetimi isteyeceğiz? Bize muhalefet edenlere zulüm ederken, hep bizimle aynı fikirde olanları mı öveceğiz?
*Sannin: Batı Lübnan’da bir dağın adı

 

ÖNCEKİ HABER

ÇHD’li avukatlar 11 ay sonra hakim karşısında

SONRAKİ HABER

DİKKAT: Halk otobüse binmesin vatandaşa yer kalmıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...