24 Aralık 2013 11:21

Arjen Arî anısına şiir yarışması düzenleniyor

Kürt şiirinin çağdaş öncülerinden Arjen Arî anısına şiir yarışması yapılıyor.

Arjen Arî anısına şiir yarışması düzenleniyor
Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Geçtiğimiz yıl ekim ayında yitirdiğimiz Kürt şiirinin çağdaş öncülerinden Arjen Arî anısına bir şiir yarışması yapılıyor. Yarışma, Arjen Arî’nin yaşamı boyunca emek verdiği Kürt dili ve edebiyatına ve sanatın evrensel değerlerine sahip çıkmak amacıyla Arjen Arî’nin ailesi, Evrensel Basım Yayın, Amed Büyükşehir Belediyesi, Lis Yayın, Ronahi Yayın, Belki Yayınları, Enstitüye Kurdî ve Avesta Yayınları tarafından düzenleniyor. Berken Bereh, Ehmed Huseyni, Renas Jiyan, Şener Özmen, İrfan Amida, Fatma Savcı ve Behzat Brusk Arî’den oluşan seçici kurul ödül sonuçlarını Arjen Arî’nin doğum günü olan 1 Nisan’da açıklayacak. Ödül her yıl yalnızca bir şaire verilecektir. Kazanan eser, yarışmayı düzenleyen kişi ve kurumlarca telif hakları ödenerek yarışmayı düzenleyen kurumların logolarıyla birlikte Evrensel Basım Yayın tarafından kitaplaştırılacak, mayıs ayında düzenlenen Diyarbakır TÜYAP Kitap Fuarı’nda çeşitli etkinliklerle okura sunulacak.
Kürt dili ve edebiyatının seviyesi yüksek örneklerini yayın dünyasına kazandırmayı ve daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaştırmayı amaçlayan “Arjen Arî Şiir Yarışması”nı Evrensel Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan ve seçici kurulda yer alan Yazar Berken Bereh anlattı...

KÜRTÇE ŞİİRE TAZE SOLUK
Berken Bereh: Geçen yıl yitirdiğimiz Arjen Arî’nin adına Evrensel Yayıncılığın öncülüğünde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kürt Yayınevlerini desteğiyle, bir şiir yarışmasının düzenleniyor olması bir şair olarak beni çok mutlu etti. Bu etkinlik hem Arjen Arî’ye gösterilen ilgi açısından sevindirici, hem de Kürtçe şiirin ve Kürtçenin dil olarak sahiplenilmesi açısından da desteklenmesi gereken bir davranıştır. Ben başta Evrensel Basın Yayın olmak üzere bu etkinlikte emeği geçen herkesi kutluyorum. Dilerim bu etkinlik başkaları için de bir örnek olur ve Kürtçe Edebiyatın diğer dalları için de bu tür etkinliklerin yapılmasına vesile olur. Bir edebiyatın sahiplenilmesi ve ona destek çıkılması takdir edilmesi gereken bir davranıştır. Eminim ki bu etkinlik sayesinde Kürtçe şiir taze bir soluk alacak ve geleceğe doğru yeni imzalarla,emin adımlarla yürüyecektir

VEFALI DAYANIŞMA
Cavit Nacitarhan: Modern Kürt şiirinin en önemli çağdaş şairlerinden biridir Arjen Arî. Yok sayılmış bir dilin demirden sözcüklerini döverek, bir güzel işleyerek onları, şiirsel anlatım olanağı yaratmayı başarmıştır. Kürt halkının vicdanı olmuş bir şairdir. Bu topraklarda hayata şiirin gözüyle bakan az sayıda şair vardır. Nazım Hikmet, Can Yücel gibi hayata şiirin gözünden bakan, kendi görgüsünü yaratan Kürtçenin şairdir Arjen Arî. Kürtçe yazmaktaki ısrarı, “kendi edebiyatımızda varsak ayakta kalabiliriz, beni, bizi kayırmayın bu onur kırıcıdır” diyen Kürt şairini 30 Ekim 2012 yılında kaybettik. Aramızdan ayrılışından kısa bir süre sonra yayıncısı olarak yaşamı boyunca emek verdiği Kürt dili ve edebiyatına ve sanatın evrensel değerlerine sahip çıkan Arjen Arî anısına bir şiir yarışması düzenlemeye karar verdik. Bu yarışmayı, yayıncısı olarak tek başımıza değil, bugüne kadar kitabını yayımlamış yayınevleriyle ortaklaştırmayı düşündük ve önemsedik. Çünkü, her alanda olduğu gibi bu girişimimizde de kardeşleşmeyi ve vefalı dayanışmayı öne çıkartmak istedik.


DOSYA KABUL TARİHİ 1- 31 OCAK 2014

Evrensel Basım Yayın tarafından Kürtçe ve Türkçe olarak duyurulan Arjen Arî Şiir Yarışması’na katılma koşulları şöyle:
- Ödül Kürtçenin Kurmancî lehçesi ile yazılmış eserlere verilecek.
- Yarışma daha önce kitabı yayımlanmamış olan her yaştan şaire açık.
- Daha önce herhangi bir kurumdan, yarışmadan ödül almış eserler yarışmaya katılamaz.
- Yarışmaya gönderilecek dosyaların bir kitap oylumunda, 64 sayfa (4 forma) olması gerekmektedir.
- Dosyalar, A4 formatında 7 (yedi) nüsha olarak ve dosyayı içeren bir adet CD’yle birlikte gönderilmelidir.
- Dosyanın herhangi bir yerinde eser sahibinin açık kimliğini belli edecek isim, işaret, mahlas vb. olmamalıdır.
- Yarışmaya katılacak şairler özgeçmişlerini ve iletişim bilgilerini kapalı bir zarfın içinde göndereceklerdir.
- Dosyalar kargo ve postayla: Arjen Arî Şiir Yarışması Tarlabaşı Bulvarı Kamer Hatun Mah. Alhatun Sok. Emek Apt, No: 25  34435 Beyoğlu-İstanbul adresine gönderilecektir.
- Elden yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
- Yarışmaya katılan dosyalar iade edilmeyecektir.
- Arjen Arî Şiir Yarışması’nın seçici kurul üyeleri oy verdiği dosyanın kime ait olduğunu sonuçlar belirlendikten sonra öğrenecektir.
- Dosya kabul tarihi 1- 31 Ocak 2014’tür.

ÖNCEKİ HABER

‘Bağzı şarkılar hep birlikte söylenir…’

SONRAKİ HABER

ÇHD’li avukatlar 11 ay sonra hakim karşısında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...