24 Aralık 2013 10:46

Halk seçtiğini denetlemeli

İstanbul TEKEL-Gazete Bayileri Odası Başkanı, SODEV Başkan Vekili Ferihan Karasu CHP’den Beşiktaş Belediye Başkan Aday adayı oldu. Karasu ile, Beşiktaş’ta yaşanan sorunlardan, Gezi Parkı direnişiyle Abbasağa’da başlayan forumlara, kadınların ve gençlerin Beşiktaş’ta yaşadıkları sorunlara kadar birçok konuda konuştuk.

Halk seçtiğini denetlemeli
Paylaş

Tuba GÜNGÖR
İstanbul


İstanbul TEKEL-Gazete Bayileri Odası Başkanı, SODEV Başkan Vekili Ferihan Karasu CHP’den Beşiktaş Belediye Başkan Aday adayı oldu. Karasu ile, Beşiktaş’ta yaşanan sorunlardan, Gezi Parkı direnişiyle Abbasağa’da başlayan forumlara, kadınların ve gençlerin Beşiktaş’ta yaşadıkları sorunlara kadar birçok konuda konuştuk.  

Beşiktaş’ın CHP’den tek adayı siz değilsiniz. Bir çok aday adayı var. Peki bu kadar aday içinden neden Ferihan Karasu?
Adayların çokluğu, partinin içindeki demokrasiyi işletmesi, kadın adaylardan adaylık ücretinin alınmaması, genel başkanın kadın adaylara yer verileceğini ısrarla söylemesi bunların hepsi bir etken. Ferihan Karasu bir siyasetçi mevcut adayların içinde en eski siyasetçi, partiye ‘86’da girmiş birisi, 28 yıldır partide verilmiş bir mücadele var Beşiktaş’ta. Beşiktaş’ın tüm sokağını mahallesini, insanını tanıyor. Karasu, örgütlü toplumlara inanan birisi. Örneğin esnaflık yaptığım için esnaf odası başkanı oldum. Kayıtlı olduğum odanın seçimlerine girdim. Bu odalar muhafazakar bir yapıdır. Yüzde 90’ı erkek.
 
Odalar demişken, odalar sizin adaylığınıza nasıl bakıyor?
İstanbul’da 150 tane oda var. Birlik başkanımız da dahil oda başkanlarının tümünden destek aldım. Esnaf dünyası hem devletin gözünde hem de toplumun gözünde son zamanlarda ne yazık ki göz ardı edilmiş durumda.
TEKEL bayilerinin alkol satma saatinin 22.00’ye kadar düşürülmesi gibi. Esnaf camiasından gelen biri olarak esnafın sorununu en iyi ben bilirim. Ben kasapların da sorununu biliyorum, oto sanatkarlarının da sorununu biliyorum, şoförlerin de sorununu biliyorum. O yüzden esnaf ve esnaf odaları bana sonsuz destek veriyor.

Peki kadınlar aday adaylığınızı nasıl değerlendiriyor?  
Elbette kadınların desteği var. Ama şunu söylemek gerekiyor ki ülkemizde kadınlar her zaman vitrin olarak kullanıldı. Çok alanda kadın yoktur. Oysa üniversite mezunlarının yüzde 51’i kadın yüzde 49’u erkek. Ama birinci derecedeki görevlerde kadınlar yok. Yerel yönetimde kadının daha başarılı olacağına inanıyorum. Yerel ve genel seçimlerde biz kadınlar hep yetkilerimizi erkeklere devrederiz. Kadınların sorunları da iktidara gelen erkekler tarafından görünmez. İşte bu anlamda kadınlar özellikle yönetimlerde özellikle yerel yönetimlerde yönetici olmalılar. Çünkü yerel yönetimler demokrasinin beşiğidir. Halkın doğrudan yönetime katıldığı yerdir. Kadınların da burada yönetime katılması gerekir.

Broşürünüzde “geri çağırma hakkı”ndan bahsediyorsunuz. Burada kastettiğiniz nedir?
Bu Türkiye’de bir ilk olacak. Bu seçmenlerime verdiğim bir söz. Siyasetçiler bir yere seçilirler ve halk ondan memnun olmasa da o koltuğa yapışırlar ve oradan ayrılmazlar. Ben burada Beşiktaş belediye başkanı olursam Beşiktaş halkına söz veriyorum. İki yıl sonra eğer halk benden memnun değilse bırakmam yönünde talep geldiğinde o koltuğu bırakacağım. Halkın geri çağırma hakkına saygı göstereceğim. Yönetime halkı katmak da bunu gerektiriyor. Halkı burada seni denetlemeye teşvik ediyorsunuz. Halka denetlemeyi öğretmemiz gerekiyor. Seçtiklerinizi denetlemelisiniz.


GEZİ BİNLERCE PARK DOĞURDU

Gezi direnişinde Beşiktaş ve burada yapılan forumlar da önemli bir gündem haline geldi. Forumları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gezi Türkiye’nin ve dünyanın tarihine altın harflerle yazıldı. Oradaki çocuklar müdahale gördüğünde Beşiktaş’a kaçtılar ya da burada buluşup gittiler. İlk park forumu Beşiktaş’ta Abbasağa Parkı’nda gerçekleşti. Gezi Parkı binlerce park doğurdu. Beşiktaş halkı gezi ruhuyla yönetilmeye layık bir halk. Dayanışmanın, sevginin, saygının olduğu, güler yüzün, neşenin, esprinin olduğu bir Gezi ruhunun olduğu bir yer olsun istiyorum Beşiktaş için. Aşağı mahalledeki insanla, yukarı mahalledeki insanlar birbiriyle yardımlaşsın kaynaşsın istiyorum.

Forumlardan çıkan bir aday var mı Beşiktaş için?
Buradan bir aday çıkmadı.


ŞEFFAF, DEMOKRATİK BELEDİYECİLİK

Nasıl bir belediyecilik?..
Şeffaf demokratik, katılımcı bir belediyecilik amacımız. Belediyemizi halka açacağız. 24 saat halkın sorduğu her soruya cevap vereceğiz. Hesaplarımızla ilgili, yaptıklarımızla ilgili ne soruyorlarsa buna yanıt vericeğiz. Belediye meclis üyeleri ile yaptığımız toplantıyı canlı olarak radyoda yayınlayacağız. Halk bunu dinleyecek. Bu mecliste ne kararlar alınıyor, ne konuşuluyor, kimler bu kararları destekliyor, kimler karşı çıkıyor bunları herkes bilecek. Sendikaların, meslek odalarının onaylamadığı hiçbir şey yapmayacağız. Mahalle komiteleri belediyenin olmazsa olmazı olacak. Muhtar, oradaki STK asil üye olacak, mahallenin nüfusuna göre de temsilci seçilecek. Orada birlikte görüşerek projeler ortaya koyacağız. İşte birlikte yönetme dediğimiz şey de budur. Karşılıklı yönetişim olacak.
 
GENÇLERİN BARINMA, KADINLARIN İŞ SORUNU VAR

Beşiktaş’ın sizin gördüğünüz sorunları neler ve sizin bunların çözümü için önerileriniz neler?
Beşiktaş’ta dokuz tane üniversite olduğu için gençler çok ve gençlerimizin barınma sorunları var. Ama Beşiktaş’ta yeterli yurdumuz yok. Bu yüzden elimizden geldiği kadar yurt yapmak. Çocukların maddi sorunu var ve bu çocuklar sadaka istemiyor. Beşiktaş’taki iş yerleriyle konuşup part time işler ayarlayabiliriz. Beşiktaş’ı Gezi ruhundaki gibi neşeli, gençlerin sevgi ve barış içinde yaşadığı bir kent haline getireceğiz. Gençlik meclisimiz olacak.
Beşiktaş hep sorunu olmayan, ekonomik geliri yüksek gibi algılanıyor. Ama böyle değil. Beşiktaş’ta ekonomik düzeyi ortalarda ve aşağıda olan ailelerimiz de var. O yüzden kadınlarımız için olabildiğince iş ortamı sağlamaya çalışacağız. Kırmızı dükkanlar projemiz var. Kadınlarımıza el becerilerini geliştirecekleri kurslar vericeğiz. Onların ürettikleri kırmızı dükkanlarda yine kadınlar çalışacaklar onların ürünlerini pazarlayacağız.
Benim en büyük görevim Beşiktaş’taki kent dokusunu korumak. Yapılaşmanın bozulmasını, büyük gökdelenlerin dikilmesini alt yapı olmadan engellemek.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler asgari ücrete \'simit zammı\' istiyor

SONRAKİ HABER

Erciyes yolu öğrenci mezarlığı olmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...