24 Aralık 2013 10:42

İşçiler asgari ücrete 'simit zammı' istiyor

Leke Jeans fabrikası işçileri simide yapılan zam oranının asgari ücrete de yapılmasını istiyor. Kötü çalışma koşullarından ve ücret düşüklüğünden şikayet eden işçiler, fabrikanın Hadımköy’e taşınmasının da dertlerini arttırdığını anlatıyor.

İşçiler asgari ücrete \'simit zammı\' istiyor
Paylaş

Ercüment AKDENİZ
İstanbul


Esenyurt’ta bulunan Leke Jeans fabrikası Hadımköy’e taşındı. İşçiler, yeni fabrikayla birlikte yeni sorunlarla da tanıştıklarını dile getiriyor.

Leke’nin yeni fabrikasında ciddi bir ısıtma problemi yaşanıyor. Soğukların bastırmasıyla birlikte daha çok üşüdüklerini söyleyen işçiler özellikle yemekhaneye ayaklarının gitmediğini söylüyor. Çünkü yemekhane dışarıdaki soğuğu olduğu gibi içeri alıyor. Yemekhaneye gidince buz kestiklerini anlatan işçiler, patronun artan şikâyetlere cevaben  “4-5 tane ufo-ısıtıcısı siparişi verdik, onu bekliyoruz” dediğini ifade etti.

Fabrikada içme suyu sorunlarının da devam ettiğini dile getiren işçiler, söz verildiği halde deponun bir türlü değiştirilmediğini ve ishal vakalarının arttığını söylüyor.
Kötü çıkan yemekler için eylemler yaptıklarını söyleyen işçiler, yemek fabrikasının değiştirildiğini ama yemeklerin pek de değişmediğine vurgu yapıyorlar. Fabrikadaki yemek süresi ise 1 saatten 45 dakikaya indirilmiş.

Asgari ücret tartışmaları üzerine de görüşlerini bildiren işçiler şöyle konuştu: “Simide yüzde 40 zam yaptılar. Aile ekonomisini herkes simit üzerinden açıklıyor. O zaman biz işçiler de en az yüzde 40 zam istiyoruz. Fazla bir şey istemiyoruz; simide yaptıkları zammı bize versinler yeter! İşverenler maaşımızı hep asgari ücret olarak gösterip bankadan veriyorlar. Böylece fazla mesailerimiz buhar olup uçuyor. Bize Leke’de altıncı ayda zam yapılırdı. Şimdi onu da uzattılar. Yani ocakta yapılan asgari ücret belirlemesi, bize ancak yıl sonunda yansıyor!”

‘BÜYÜK BİR İŞÇİ MİTİNGİ YAPILMALI’

İsimlerini vermek istemeyen Leke işçileri, kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmasının fabrikada en çok konuşulan konu olduğunu ifade ediyorlar. Tazminat hakkının iş güvencesi olduğunu söyleyen işçiler, “Tazminat hakkımız ve ev borçları olmasa bu fabrikada beş dakika durulmaz” diye sitem ediyor. Kıdem tazminatı giderse işçilerin eylem gücünün de kalmayacağını söyleyen işçiler, kıdem tazminatının çocuklarının da geleceği olduğunu ifade ediyorlar.

“Kıdem tazminatı fona devredilirse bir daha geri alamayız” diye kaygılarını dile getiren işçiler gazetemize şöyle konuştular: “Yeni yasa çıkarsa kıdem tazminatını 15 yıl bitince alacağız. Onun da yarısını verecekler. Ölme eşeğim yaz gelsin! Yasalar hep patronlara yarıyor. Bu yüzden İstanbul’da büyük bir işçi mitingi yapılmalı. Böyle bir miting olursa fabrikadaki herkes gelir. Belki başka şeye gelmezler ama kıdem tazminatı için tüm arkadaşlar gelir.”

OVERLOKÇU GETİRENE…

Fabrikanın Hadımköy’e taşınmasıyla birlikte yolun uzun olmasından şikayet eden işçiler başka yerlerde iş arıyor.  Ayrıca çalışma koşulları ve ücretleri beğenmeyen işçiler de bu fabrikada fazla durmuyor.  Konuştuğumuz işçiler bu durum karşısında patronların kendilerine ilginç bir teklif yaptığını dile getiriyorlar. Bu teklife göre; fabrikaya çalışmak üzere bir overlokçu ya da kemerciyi getiren her işçiye 100 TL hediye, bir pantolon bir de gömlek hediye edilecek!

ÖNCEKİ HABER

Sönmez\'den uyarı: Ekonomide ciddi sorunlar yaşanabilir

SONRAKİ HABER

Halk seçtiğini denetlemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...