24 Aralık 2013 10:27

İşkenceci yüzbaşı için yakalama talebi

Suluova Et ve Balık Kurumunu mercek altına alan Cumhuriyet Savcısı Gökhan Büyükşimşek, o dönem yüzbaşı olan Atasoy Fitoz ve aynı dönem başçavuş olan Burhan Yöntem hakkında “İnsanlığa karşı suç işledikleri” için iddianame hazırladı.

İşkenceci yüzbaşı için yakalama talebi
Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara


Anayasanın Geçici 15. Maddesi’nin referandumla kaldırılmasının ardından darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasının önü açılmıştı. Darbe dönemine ait işkence ve kötü muamele iddiaları ise yerel mahkemelere yönlendirilmişti. Cumhuriyet Savcısı Gökhan Büyükşimşek, Amasya ve çevresinde 12 Eylül’ün işkence merkezi olarak bilinen Suluova Et ve Balık Kurumunu mercek altına aldı. İşkence görenlerin şikayetlerini değerlendiren Büyükşimşek, o dönem yüzbaşı olan Atasoy Fitoz ve aynı dönem başçavuş olan Burhan Yöntem hakkında “İnsanlığa karşı suç işledikleri” gerekçesiyle iddianame hazırladı.

BELDEN AŞAĞISI FELÇ

Amasya Ağır Ceza Mahkemesinin kabul ettiği iddianamede, Taşova’da askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra 2.5 ay Suluova Et ve Balık Kurumunda işkence gören Fazlı Kuru’nun ifadelerine yer verildi. Kuru’nun sistemli şekilde işkence gördüğü belirtilen iddianamede, mağdurun maruz kaldığı şiddet nedeniyle 1994 yılından beri belden aşağısının felç olduğu aktarıldı. İddianamede, diğer sanıkların detaylı ifadeleriyle Et ve Balık Kurumu tesislerinin nasıl bir işkence merkezine dönüştürüldüğü ortaya kondu.

Suluova Cumhuriyet Başsavcılığı, yürütülen soruşturma esnasında şüpheli açık adresi tespit edilemeyen Atasoy Fitoz hakkında yakalama emri çıkardı. Diğer şüpheli Burhan Yöntem ise savcılığa verdiği ifadesinde, yalnızca bodrum katının gözetim evi olarak kullanıldığını, sorgulama işlemlerinin ise burada yapılmadığını iddia etti.

‘ÖRNEK OLABİLİR’

Savcı, Anayasanın 90. maddesi ve AİHM kararlarına atıf yaparak insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımının işlemeyeceğini belirterek, “Özellikle insan haysiyetinin korunması amacıyla, işkence teşkil eden fiillerin cezasız kalmaması gerekir” değerlendirmesi yaptı. Fitoz ve Yöntem’in, kabul edilen iddianame doğrultusunda Amasya Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacağı davanın ilk duruşması şubat ayında görülecek. Mağdurların avukatı Mehmet Horuş, söz konusu yargılamanın toplu ve sistematik işkencenin iddianamede yer alması bakımından örnek bir dava olacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

On beş günlük belgeyle çevre denetimi olmaz

SONRAKİ HABER

Özal’dan Erdoğan’a hortum istikrarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...