24 Aralık 2013 10:24

On beş günlük belgeyle çevre denetimi olmaz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan yeni yönetmelikle, sanayi tesislerindeki çevre denetimi çevre mühendisleri yerine, kısa sürede alınan belgelerle görevlendirilecek kişilere devrediliyor.

On beş günlük belgeyle çevre denetimi olmaz
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan yeni yönetmelikle, sanayi tesislerindeki çevre denetimi çevre mühendisleri yerine, kısa sürede alınan belgelerle görevlendirilecek kişilere devrediliyor. Bu durum çevre denetiminin uzman olmayan kişilere emanet edilmesi sonucunu doğururken, aynı zamanda çevre mühendisleri için de mesleki gasp anlamına geliyor.

MÜHENDİSE SINAV ŞARTI GELİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik” ile, Çevre Mühendisi yerine “Çevre Görevlisi” kavramı getiriliyor. Böylece, 1 Ocak’tan itibaren sanayi tesislerindeki çevre kontrolü bu konuda uzman olmayan kişilere devredilmiş oluyor. Ayrıca, Çevre Mühendislerine, Bakanlık tarafından yapılacak olan sınav sonucunda “başarılı olma” şartı getiriliyor. Yönetmeliğin çevre görevlisi olma şartlarının sıralandığı 6’ncı maddesine göre, üniversitelerin fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar da sınavda başarılı olduğu müddetçe çevre görevlisi olabilecek.

MÜHENDİSLER UCUZ İŞ GÜCÜ OLACAK

Konuyla ilgili görüştüğümüz Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Çevre görevlisi” belgesi vererek çevre mühendisi olmayan kişilerin de yetkilendirilmesine tepki göstererek, “Nasıl ki, inşaat görevlisi, şehir görevlisi, gıda görevlisi, kimya görevlisi yok ise; çevre görevlisi de olmaz” diye konuştu.4 yıllık eğitimi boyunca onlarca sınav, ödev ve staj ile diplomasını alan çevre mühendisleriyle aynı hakların, 15 günlük eğitim almış diğer meslek gruplarına da sağlanmasını eleştiren Bozoğlu şöyle konuştu: “Çevre mühendisleri de ucuz iş gücü kitlesine ekleniyor. Bu durum işsizlik ve nitelikli yapılması gereken çevre danışmanlık hizmetinin verimsizleşmesi anlamına gelecektir.”
Çevre Mühendisleri Odası, yönetmeliğin iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Çevre mühendisleri de sosyal medya üzerinden #çevregörevlisideğilçevremühendisi hasgtag’i ile tepkilerini gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Heat uzatmada güldü

SONRAKİ HABER

İşkenceci yüzbaşı için yakalama talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...