23 Aralık 2013 19:52

Kalaşnikov yaşamını yitirdi

Dünyanın en yaygın otomatik piyade silahı olan Kalaşnikof’u icat eden Mihail Kalaşnikov 94 yaşında yaşamını yitirdi.

Kalaşnikov yaşamını yitirdi
Paylaş

Dünyanın en yaygın otomatik piyade silahı olan Kalaşnikof’u icat eden Mihail Kalaşnikov 94 yaşında yaşamını yitirdi.

Kalaşnikov, Rusya'ya bağlı Udmurtiya Cumhuriyeti’ndeki hastanede 17 Kasım’dan beri yoğun bakımda tedavi görüyordu. İkinci Dünya Savaşı'nda yaralanan Kalaşnikov, daha sonra etkilendiği Alman piyade tüfeklerine benzer Kalaşnikof markasını icat etti. Kalaşnikof piyade tüfekleri 1949 yılında seri şekilde üretilmeye başlandı.

KALAŞNİKOV KİMDİR?

1919'da Altay Kray'daki Kuriya'da dünyaya gelen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) generali ve silah tasarımcısı Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov, 1938'de Kızıl Ordu'ya girdi ve silah uzmanı olarak eğitim gördü.

Eylül 1941'de II. Dünya Savaşı sırasında tank uzmanı olarak katıldığı Bryank Savaşı'nda ağır yaralanan Kalaşnikov, iyileşmeye başladığında Moskova'daki Havacılık Araştırma Dairesi'nde AK-47 üzerinde çalışmaya başladı. Başlangıçta silah üretimi konusunda hiçbir tecrübesi olmayan Kalaşnikov, bu dönemde kendi adıyla anılacak olan silahın ilk prototipini kağıda döktü. Kafasında ferdi bir yarı otomatik silah geliştirme projesi olan Kalaşnikov, 1942 yılında Kızıl Ordu’nun merkezi silah geliştirme programına tayinini istedi. Komutanları onun ilk çizimlerine göz attıktan sonra bu istemine olumlu yanıt verdi.

İlk olarak 1944 yılında Kızıl Ordu için silah yarışmasına katılan Kalaşnikov'un, M1 Garand silahından esinlenen ilk dizaynı, Simonov ferdi silahı karşısında kaybetti. Simonov daha sonra Kızıl Ordu’da SKS adı altında kullanılmaya başlanan silahların ilk modeliydi. Kalaşnikov, 1947 yılında ise kendi adıyla anılan AK-47’yi dizayn etmeyi başardı.

Kızıl Ordu mühendisleri tarafından şaşkınlıkla karşılanan silah iki yıl geçmeden 1949 yılında Vasily Degryaryov ve Geogry Shpagin’in de katkılarıyla Kızıl Ordu’nun standart ferdi silahı haline geldi. AK-47’yi 1974 yılında üretilen AK-74’ler takip etti.Kalaşnikov, 1948'de Stalin Ödülü'ne layık görülürken, silahın ordu silahı olarak kabul edilmesinden bir yıl sonra “Sosyalizm Kahramanı” ilan edildi. Daha sonra rütbesi Korgeneralliğe yükseltilen Kalaşnikov, 1966'da Yüksek Sovyet'te halkvekilliğine kadar bu yükselişini sürdürdü. 90. doğum günü olan 10 Kasım 2009 'da ise Rusya eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından kendisine “Rusya Federasyonu Kahramanlığı” ödülü verildi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

AKP’li Tayyar: Savcı Öz’ün emniyet ofisine girişi yasaklandı

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe\'den sürpriz şike davası atağı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...