23 Aralık 2013 17:36

‘Hükümet meşruiyetini kaybetmiştir’

CHP Kriz Masası Komisyonu Başkanı Aykut Erdoğdu, AkP Hükümeti’nin boğazına kadar yolsuzluklara battığını, hükümetin meşruiyetini kaybettiğini söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın istifasını istedi.

‘Hükümet meşruiyetini kaybetmiştir’
Paylaş

CHP Kriz Masası Komisyonu Başkanı Aykut Erdoğdu, AKP Hükümeti’nin boğazına kadar yolsuzluklara battığını, hükümetin meşruiyetini kaybettiğini söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın istifasını istedi.

CHP Kriz Masası Komisyonu üyeleri İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

‘AKP HÜKÜMETİ BOĞAZINA KADAR YOLSUZLUKLARA BATMIŞ DURUMDA’

Erdoğdu, 17 Aralık soruşturmasının dünya tarihinde görülmemiş bir soygun ve rüşvet düzenini ortaya çıkardığını belirterek şöyle dedi; “Görünen odur ki AKP Hükümeti boğazına kadar yolsuzluklara batmış durumda.Bakanlar ve bakanların çocuklarının yetim hakkını nasıl yağmaladıkları son bir haftadır ortaya çıkan dinleme tutanaklarından, görüntülerden ve basına yansıyan bilgilerden net olarak ortaya çıkmıştır. Bütün bu yolsuzlukların ortaya çıkma sürecinde bizi en çok şaşırtan hükümet mensuplarında ar, haya, edep duygusunun kalmadığı ve ar damarının çatladığı, utanma duygusunun yitirilmiş olduğu yönündeki açıklamalardır.”

Yolsuzlukların üstünün kapatılmaya çalışıldığını belirten Erdoğdu, hükümeti yargıya müdahale etmekle suçlayarak şöyle devam etti; “Soruşturmaya atanan iki savcı, hükümetin soruşturmanın içeriği hakkında bilgi alma çabasıdır. Soruşturmayla ilgili bilgi ve tecrübeye sahip bütün polis görevlileri görevden alınmıştır. Hükümet yolsuzluklarını ortaya çıkarabilecek bütün görevlileri MASAK Başkan Yardımcısı dahil olmak üzere görevden almıştır.”

‘ASRIN YOLSUZLUĞUNDA DELİLLER KARARTILMAKTA’

Adli Kolluk Yönetmeliğindeki değişikliğe işaret eden Erdoğdu, “Hükümet demokrasiye ve hukuk devletine bir darbe çabası içerisindedir. Yeni yönetmelik yasaya ve Anayasaya aykırıdır. Sivil toplum örgütleri bu konuda dava açmıştır. Şu an Danıştay’ın üzerinde tarihi bir sorumluluk söz konusu. Danıştay en kısa zaman içerisinde hukuka uygun bir karar vermek zorundadır. Çünkü şu an itibarıyla asrın yolsuzluğunda deliller karartılmakta ve yolsuzlukların üzeri kapatılmaktadır” diye konuştu.

‘KRİZ UYARISINDA BULUNDU’

Dolar kurundaki yükselmenin devam ettiğini ifade eden Erdoğdu, “Ülkemiz hızla bir ekonomik ve sosyal krize doğru sürüklenmektedir. Bütün bu ekonomik ve sosyal krizin tek sorumlusu rüşvet ve yolsuzluğa bulaşmış hükümettir” dedi.

Bakanlar tarafından yapılan açıklamalara işaret eden Erdoğdu, “Bu zararların sebebi sizin ayakkabı kutularında çıkan milyonlarca liranız değil midir? Bu ayakkabı kutularına bu paraları koyanlar bu dış güçler midir? Sizlerin ayakkabı kutularınızı muhalefet mi paralarla doldurdu?​” diye sordu.

Başbakan’ın Halk Bankası’na yönelik bir uluslar arası operasyon olduğunu ifade ettiğini belirten Erdoğdu, “85 milyar Avro kara para akladığına yönelik iddialar bulunan Halk Bankasının yüksek bir kârı yoktur. Halk Bankasının batırılan kredileri, yağmalanan varlıkları sadece bu operasyonla sınırlı değildir. Eğer Halk Bankası bu işlemlerden bir kâr elde etmişse bu Halk Bankası’nın muhasebesinde yer almamakta Genel Müdür’ün ayakkabı kutularında yer almaktadır” dedi.

Hafta sonu sosyal medyaya bazı video ve dinleme tutanaklarının yansıdığına işaret eden Erdoğdu, “Son yansıyan videoda 112 yolsuzluğunda bir devlet bakanının kayınpederi ile Başbakan’ın Başdanışmanı ve Ankara Milletvekilinin eniştesi arasındaki konuşmalar bizleri gerçekten hayretler içinde bırakmıştır. Bu konuşmalar içerisinde Sağlık Bakanlığında yüzbinlerce lira rüşvet verildiği, Edirne’deki seçimlerin 40 trilyon finanse edileceği yönünde korkunç gerçekler ortaya çıkmıştır. Dinleme tapelerinden Başbakan’ın bizatihi Toplu Konut İdaresi içerisindeki birtakım imar işlemlerine, bir alış veriş merkezinin açılış ruhsatına doğrudan müdahale ettiği ve Başbakan’ın talimatları ile hukuka aykırı bir şekilde imar izinlerinin verildiği veya büyük bir AVM merkezinin açıldığı ortaya çıkmıştır. Bütün bu iddiaların arkasında Başbakan ve hükümet kalamaz. Şu an itibarıyla Başbakan ve bakanların oluşturduğu hükümet hukuki ve demokratik meşruiyetini kaybetmiş durumdadır ve istifa etmek zorundadır. Ortaya çıkacak ekonomik ve sosyal krizin tek sorumlusu hükümettir” dedi.

‘SAVCILARIN ELLERİ KOLLARI KIRILMIŞTIR’

Adli Kolluk Yönetmeliğindeki değişikliğe ilişkin soruya Erdoğdu, “Adli Kolluk Yönetmeliğinin değişmesi yargıya doğrudan yürütmenin müdahalesidir. Savcılar kendi başlarına arama yapamazlar, savcılar kendi başlarına bazı işlemleri yapamazlar, Adi Kolluk Yönetmeliği iptal edilerek şu an savcıların elleri kolları kırılmıştır. Bir işlem yapması mümkün değildir. Bu işlem yapmadığı süre içerisinde Danıştay’ın alacağı karara kadar geçecek zaman içerisinde dünyanın en büyük yolsuzluk soruşturmasının delillerinin karartılma riski bulunmaktadır. Bu yüzden Danıştay bir an önce hukuka uygun karar vermek zorundadır” dedi.

“İstanbul Emniyetine basın mensuplarının alınmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?​” sorusuna da Erdoğdu, “Gazetecilerin Emniyete girememesi bu yolsuzluk soruşturmasının karartmanın en önemli ayaklarından biridir. Şu an itibarıyla İstanbul Emniyetine ve Emniyet Genel Müdürlüğüne gazeteciler alınmamaktadır. Bu darbe dönemlerinde bile bu kadar ağır olduğunu sanmıyorum. Bu kadar ağır düzenlemelerin yapıldığını sanmıyorum” yanıtını verdi.

‘BAŞBAKAN’IN YOLSUZLUK DÜZENİNİN KURUCUSU OLDUĞU YÖNÜNDE GÜÇLÜ ŞÜPHELER BULUNMAKTADIR’

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu takip etmek amacıyla kurulan CHP Kriz Masası Komisyonu tarafından yapılan açıklamada da, hükümetin meşruiyetini yitirdiği belirtilerek, “Başbakan’ın yolsuzluk düzeninin kurucusu olduğu yönünde güçlü şüpheler bulunmaktadır” denildi.

Açıklamada, "Yine hafta sonu basına yansıyan Zorlu Center’la Ali Ağaoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçiremediği imar değişikliklerini bizzat Başbakan Erdoğan ile görüşerek hallettiğine ilişkin telefon tapeleri ortadadır. Basına bu yansıyan bu bilgi ve belgelerden Başbakan’ın bu yolsuzlukları kurucusu ve yürütücüsü olduğu yönünde çok güçlü şüpheler bulunmaktadır" iddiası yer aldı. (Ankara/ANKA)

 

ÖNCEKİ HABER

Konya\'da forkliftle kamyon arasına sıkışan işçi öldü

SONRAKİ HABER

Demirtaş: En büyük para kasası Erdoğan\'dır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...