23 Aralık 2013 07:56

Güney Sudan'da muhalifler petrol zengini kenti ele geçirdi

İç çatışmaların sürdüğü Güney Sudan’da, hükümet güçleri petrol zengini Bentiu kentinin hakimiyetini kaybetti. Dün el Cezire’ye konuşan Riek Machar, 2015 yılındaki seçimlerde aday olacağını söyledi

Güney Sudan\'da muhalifler petrol zengini kenti ele geçirdi
Paylaş

İç çatışmaların sürdüğü Güney Sudan’da, hükümet güçleri petrol zengini Bentiu kentinin hakimiyetini kaybetti.

Devlet Başkanı Salva Kiir’in kendisine karşı darbe girişiminde bulunmak ve çatışmaları kışkırtmakla suçladığı eski devlet başkanı yardımcısı Riek Machar ise iddiaları yalanladı ancak ülkenin bir sonraki devlet başkanı olma niyetini de tekrarladı.

Dün el Cezire’ye konuşan Machar, 2015 yılındaki seçimlerde aday olacağını söyledi ve Kiir’i görevi bırakmaya çağırdı. Machar, birliklerinin Unity eyaletinin başkenti Bentiu’da hakimiyeti ele geçirdiğini ve burada geçici bir askeri hükümet kurulduğunu da doğruladı.

Güney Sudan ordusu sözcüsü Philip Aguer de “Bentiu, Machar’a desteğini açıklayan bir kumandanın elinde” açıklamasını yaptı.

2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da bir haftayı aşkın süredir devam eden çatışmalar sebebiyle yüzlerce kişi yaşamını yitirdi, on binlerce kişi de can güvenliği endişesiyle evini terk etti.

Güney Sudan’ın 2011’de Sudan’dan bağımsızlığını kazandığı süreçte Sudan Halkının Kurtuluş Hareketi Partisi’nde (SPLM) Salva Kiir ve Riek Machar en önemli figürler olarak göze çarpıyordu. Salva Kiir, ülkenin en kalabalık etnik grubu olan Dinka’lara, Machar ise Nuer’lere bağlı. Kiir ve Machar’a bağlı askeri birlikler de buna göre bölünmüş durumda. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

OKC’yi Kanada soğuğu vurdu

SONRAKİ HABER

Sis nedeniyle iptal edilen şehir hatları seferleri yeniden başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...