22 Aralık 2013 12:28

Cizre ve Nusaybin'de on binler 'duvar'a karşı ayakta

Rojava’yla Türkiye arasına örülen utanç duvarına karşı Cizre, Nusabin, Gever’de bir araya gelen on binlerce kişi ‘Utanç duvarını başınıza yıkacağız’ dedi. Nusaybin’de halk sınıra çekilen tel örgüleri söktü.

Cizre ve Nusaybin\'de on binler \'duvar\'a karşı ayakta
Paylaş

Rojava’yla Türkiye arasına örülen utanç duvarına karşı Cizre, Nusabin, Gever’de bir araya gelen on binlerce kişi ‘Utanç duvarını başınıza yıkacağız’ dedi. Nusaybin’de halk sınıra çekilen tel örgüleri söktü. Cizre’deki mitingde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kürtler, Kürdistan’ın dört parçasında özgür olacak” dedi. Polis eylemlere gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı.

‘KÜRTLER SINIRI TANIMAZ’

Cizre’de binlerce kişinin katıldığı mitingde YPG, PKK ve PYD bayrakları açıldı. Mitinge Roboskîli aileler ‘Roboskî’ye adalet, barışın yolu Roboskî’den geçer, failler yoksa barış da yok’ yazılı pankartla katıldı. Mitingde konuşan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Kürt halkının yüzyıllardır sınırları tanımadığını ve bundan sonra da tanımayacağını söyledi.

‘KÜRTLER ÖZGÜR OLACAK’

Kaplan’ın ardından halka seslenen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  “Rojava’a destek vermek ve çetelere destek veren AKP hükümetini protesto etmek için buradayız” dedi. Rojava’ya her taraftan ambargo uygulandığını ve Rojava devriminin boğulmak istendiğini söyleyen Demirtaş, “Bizim için Qamışlo ne ise, Nusaybin’de odur. Cizre ne ise, Cizirabotan odur” dedi. Başbakan Erdoğan’a seslenen Demirtaş, “Bir yandan İmralı’da serok Apo ile görüşeceksin, diğer yandan Kürt halkına zulüm uygulayacaksın. Eğer bir yerde Kürtler özgür olacaksa, Kürdistan’ın dört parçasında özgür olacak” dedi.

Gündemdeki yolsuzluk operasyonuna da değinen Demirtaş, “Van’da çocuklar ayakkabısız dolaşıyor, üşüyor. Senin ayakkabı kutularında bakanların çocukları paraları götürüyor. Nerede senin dürüstlüğün, samimiyetin. Bu mu senin adalet anlayışın” dedi.

BİNLER SINIRA YÜRÜDÜ

Demirtaş’ın konuşmasının ardından binlerce kişi ‘Bijî berwxedana Rojava-Yaşasın Rojava direnişi’ sloganıyla Rojava sınırına yürüdü. Sınır telleri önünde bulunan polis barikatını yıkan kitleye burada da seslenen Demirtaş, “Sadece Rojava-Türkiye arasındaki sınırlar değil, bütün Ortadoğu coğrafyasındaki sınırlar kaldırılmalı” dedi. Bir süre burada sloganlar atan kitle daha sonra dağıldı. İlçe merkezine gelen ve burada slogan atarak yürüyen gençlere ise polis gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı.

POLİS GEVER’DE YİNE SALDIRDI

Rojava sınırına örülen ‘utanç duvarı’na karşı Hakkari kent merkezi, Gever (Yüksekova) ve bir çok beldede yürüyüşler düzenlendi. Gever’de Bemal Tokçu, Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir’in katledilmesinin ardından kurulan ‘Sivil katliamlara karşı demokratik direniş çadırı’nda bir araya gelen binlerce kişi cezaevi kavşağına yürüdü. Mitingde yapılan konuşmaların ardından polis yürüyüş yapan gençlere gaz bombasıyla saldırdı. Çıkan çatışma uzun süre devam etti.

DERSİM’DE DE PROTESTO

Rojava sınır hattına örülen duvar Dersim’de de protesto edildi. Sanat Sokağı’nda toplanan BDP, EMEP, HDP, ESP, Partizan üyeleri ‘Rojava direnişi ezilen dünya halklarının umududur’ pankartıyla Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü.

VAN

Van’da Feqiye Teyran Parkı'nda biraraya gelen ve aralarında BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, HDP Van İl Eş Başkanı Harun Okay'ın da bulunduğu yüzlerce kişi, buradan BDP Merkez İpekyolu İlçe Örgütü'ne kadar yürüdü. Yürüyüşe kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, HDP, Van Barış Anneleri Meclisi aktivistleri, MEYA-DER, KURDÎ-DER, GÖÇ-DER temsilcileri de katıldı.

Burada kitleye hitaben konuşan BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, Rojava sınırına örülen 'utanç duvarı' ile Kürtlerin birbirinden koparılmak istendiğini söyledi. Kürtlerin birlikteliğinin bu saatten sonra bozulmayacağını belirten İtah, Kürt halkının, mücadelesini vererek özgürlüğünü kazanacağını dile getirdi. İran'daki Kürt siyasetçilerine uygulanan idamı da "vahşet" olarak niteleyen İtah, İran rejimini uyararak, Kürt halkının topyekun serhıldana çağırdı.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, kapitalist ve faşist güçlerin yüz yıl öncesinde Kürtleri 4 parçaya ayırmak için aralarına sınır çektiğini belirterek, bu zihniyetin hala devam ettiğini söyledi. Kürtlerin özgürlüğünün engellenmesi için her türlü girişimin yapıldığını dile getiren Üçer, "terör" olarak nitelendirilenin Kürtler değil, Roboskî'de katliam yapan zihniyetin olduğunu söyledi. Kürtlerin katliamlara karşı alanlarda olmasını gerektiğine vurgu yapan Üçer, Kürt halkının kendi haklarını ancak kendi eliyle elde edebileceğinin altını çizdi.

ERCİŞ

BDP binası önünde toplanan yüzlerce kişi, Zîlan Parkı'na yürüdü. Burada açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Abidin İnci, Maraş, Roboski ve Yüksekova katliamların faillerinin bilinmesine rağmen ortaya çıkarılmadığına vurgu yaptı. Rojava sınırına örülen duvarın kaldırılmadığı her dakikanın savaşa hizmet için işlediğini söyleyen İnci, "Kürdistan'da asla Kürt halkını bölecek utanç duvarına izin vermeyeceğiz" diye konuştu. Açıklamanın ardından "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde parti binasına geçildi.

DOĞUBAYAZIT


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde de parti binası önünde yapılan açıklamaya BDP İlçe eş başkanları Cemil Rızaoğulları ve Fatma Okçu, TUHAYD-DER Doğubayazıt İlçe Temsilcisi Mehmet Bozkurt ile çok sayıda yurttaş katıldı. "Kürt halkı bu duvarları yerle bir edecek", "Harama el uzatmayan anlayış para makinesi ile el uzatıyor", "Duvarlar çözüm sürecine vurulan darbedir" dövizlerinin açıldığı açıklamada, "Bijî serok Apo" sloganları atıldı. Kitle adına açıklama yapan BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Cemil Rızaoğulları, Kürt halkının arasına örülen mayınlı arazi ve tel örgülerin ile Kürt özgürlük mücadelesinin engellemeyeceğini söyledi. Açıklamanın ardından partililer alkış ve sloganlar eşliğinde eylemlerine son verdi.

MUŞ

Nusaybin ile Qamişlo arasına örülen "utanç duvarı"nı Muş'ta da yurttaşlar tarafından protesto edildi. BDP İl Örgütü'nün Muş Belediyesi binası önünde yaptığı açıklamaya HDP, MED-DER, TUHAD-DER temsilcileri de destek verdi. Grup adına açıklama yapan BDP İl Başkanı Naif Erol, AKP'nin Rojava devriminden rahatsız olduğunu ifade ederek, "AKP, Suriye'deki çetelerle işbirliği yaparak Kürt halkının canını vererek yarattığı kazanımı yok etmeye çalışmaktadır" dedi. Tekçi ve faşist zihniyetlerin duvar örmek istediğini söyleyen Erol, "AKP iktidarı, 10 kilometrelik duvar değil, Kürdistan'ın 4 parçası arasına Çin Seddi'ni de örse Kürt halkının diyalog bağlarını koparamaz" ifadesinde bulundu. Açıklama parti binasına yapılan yürüyüşle son buldu. (HABER MERKEZİ)


ÖNCEKİ HABER

Kürkçü, Kırşehir\'de HDP\'nin halk toplantısına katıldı

SONRAKİ HABER

Dosyalar açılsın, sorumlular yargılansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...