22 Aralık 2013 09:12

Mandela gitti, ortaklık bitti

Güney Afrika'nın en büyük sendikası, ülkede iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'ne (ANC) verdiği desteği çektiğini duyurdu.

Mandela gitti, ortaklık bitti
Paylaş

Güney Afrika'nın en büyük sendikası, ülkede iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'ne (ANC) verdiği desteği çektiğini duyurdu.

330 bin üyesi bulunan Güney Afrika Metal İşçileri Ulusal Sendikası, bundan sonra herhangi bir partiyi desteklemeyeceklerini söyledi. Sendika ve Güney Afrika Komünist Partisi, 1994 yılından bu yana ANC ile üçlü bir ittifak halindeydi. Ancak yoksul Güney Afrikalılar giderek artan bir şekilde ANC'ye tepki duyuyor. Bu kesimler hükümeti yoksullukla mücadele için yeterince çabalamamakla eleştiriyor. Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Nelson Mandela için yapılan törende yuhalanmıştı.

YENİ SOSYALİST PARTİ KURULABİLİR

Sendika’nın lideri Irvin Jim, “İşçi sınıfının artık ANC'yi bir müttefiki olarak görmesinin olanağı kalmadığını” söyledi. Jim ayrıca, yeni bir sosyalist parti kurmanın olasılıklarını araştıracaklarını da belirtti.

Hükümet, geçen yıl Marikana'daki madencilerin grevi sırasında açılan ateşte 34 işçinin öldürülmesi konusunda da eleştiriliyor. Diğer sendikalar gibi Güney Afrika Metal İşçileri Ulusal Sendikası da geçen yıl daha iyi koşullar ve maaş artışı talebiyle greve gitmişti. Ancak sendika, ANC ile ittifak içinde bulunan sendika federasyonu ile ilişkisini kesmiş değil. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Emek Gençliği: Depremzedeye yardımı yediniz!

SONRAKİ HABER

‘Emekçinin hakkını birlikte yediler’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...