22 Aralık 2013 08:51

Tüp bebek şansını ‘iki kat artıran’ yöntem

Yapılan araştırmalarda tüp bebek tedavisinde döllenmiş yumurtaların genetik haritasının çıkartılması yöntemiyle tespit edilen sağlıklı embriyoların tedavinin başarı şansını en az yüzde 60 arttırdığı saptandı.

Tüp bebek şansını ‘iki kat artıran’ yöntem
Paylaş

Yapılan araştırmalarda tüp bebek tedavisinde döllenmiş yumurtaların genetik haritasının çıkartılması yöntemiyle  tespit edilen sağlıklı embriyoların tedavinin başarı şansını en az yüzde 60 arttırdığı saptandı.
 Çin’de yapılan denemelerin özellikle yaşı büyük kadınların çocuk sahibi olma umudunu arttırdığı kaydedildi. Tüp bebek tedavisinde kadının yumurtaları laboratuvar ortamında dölleniyor. Daha sonra da döllenmiş yumurtalar yani embriyolar rahme konuyor.
Üreme klinikleri tedavinin başarı şansının arttırılması adına embriyoları gözden geçirip, en sağlıklılarını seçmek için çeşitli yöntemler kullanıyor.
Bu yöntemlerde sıklıkla büyüyen embriyodan hücreler çıkartılıyor, ancak tüm genetik sorunlar önlenemiyor. Gönüllülerden sağlanan 70 döllenmiş yumurta üzerinde denenen yeni yöntemde, yumurta hücresinin olgunlaşması ve döllenmesi sonrasında atılan yan ürünler olan polar hücreler çıkartılıp, genetik kodları inceleniyor. BBC’nin haberine göre, araştırmayı yorumlayan İngiliz Üreme Sağlığı Uzmanı Dr. Yakub Halaf “Embriyo gözlemleme teoride çekici bir yaklaşım, ancak uygulamada henüz bir yarar sağlamadı” dedi. Halaf ayrıca, “Yumurtaları ya da embriyoları gözlemleme yöntemi kesin ve güvenilir sonuçlar sağlamazsa, bu kadınların yumurtalarını ya da embriyolarını kaybetmesine yol açabilir. Bunların ikisi de kıymetli ve sayıları belli.” diye konuştu.
Dünya çapındaki çiftlerin yüzde 15’i üreme sorunları yaşıyor ve çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisine başvuruyorlar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Emniyeti\'nde 25 polis müdürünün görev yeri değişti

SONRAKİ HABER

Bahanelerle geçen yıllar…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...