21 Aralık 2013 10:12

İsveç’te 15 ilde ırkçılık protestosu

Geçtiğimiz Pazar günü Stockholm’ün Kärtorp semtinde ırkçılık ve yabancı düşmanlığını protesto eden semt halkına yapılan faşist saldırı, İsveç’in 15 ilinde düzenlenen ve düzenlenecek gösterilerle protesto ediliyor.

İsveç’te 15 ilde ırkçılık protestosu
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Geçtiğimiz Pazar günü Stockholm’ün Kärtorp semtinde ırkçılık ve yabancı düşmanlığını protesto eden semt halkına yapılan faşist saldırı, İsveç’in 15 ilinde düzenlenen ve düzenlenecek gösterilerle protesto ediliyor.
Dün akşam Göteborg, Malmö ve Uppsala illerinde meydanlara çıkan binlerce kişi Stockholm’de düzenlenen  gösteriye yapılan faşist ve ırkçı saldırıyı protesto etti. Cumartesi ve Pazar günü de İsveç’in 12 yerleşim biriminde İsveç Direniş Hareketi adlı grubun halka yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı protesto amacıyla protesto gösterileri yapılacak. En Büyük gösterinin ırkçı ve faşist saldırının yapıldığı Stockholm’de yapılması planlanıyor. Stockholm’de yapılacak gösteriye en an 10 bin kişinin katılacağı tahmin ediliyor.
Stockholm’deki ırkçılık karşıtı gösteriye Sosyal Demokrat İşçi Partisi Lideri Stefan Löfren, Çevre Partisi Eşbaşkanları, Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt ve bir çok milletvekilin yanı sıra İsveç’in tanınmış gazeteci, yazar ve kültür şahsiyetleri de katılacaklarını açıkladı.
Göteborg ilinde düzenlenen 2 bin 500 kişinin katıldığı ırkçılık karşıtı gösteri Göta Meydanı’nda başladı. Gösteride konuşma yapan politikacılar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ırkçı ve faşist hareketlerin Avrupa ve İsveç’te tırmanış içinde olduğuna dikkat çektikten sonra, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı kitlesel eylemlerin yapılmasının ve toplumun tüm kesimlerinin seferber edilmesinin önemine değinen konuşmalar yaptılar.
“Irkçılar kostüm giyiyor ve saçlarını uzatıp sıradan insanlarmış gibi görünmeye çalışıyorlar. Irkçılığın kanıksanması eğilimlerine karşı mücadele etmeliyiz” diyen Elelie Jacobsson, ırkçıların sadece “Dazlaklardan” ibaret olmadığına dikkat çekti. Meydanda yapılan konuşmaların ardından “Irkçıları sokaklarımızda istemiyoruz”, “Yaşasın işçi sınıfının uluslararası dayanışması”, “Kahrolsun faşizm” gibi sloganları atan binlerce kişi Jern Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
Malmö ve Uppsala illerine yapılan gösterilerde ise binlerce kişi ırkçılık ve yabancı düşmanlığını protesto eden pankartlar açarak ve aynı içerikte sloganlar atarak Stockholm’deki ırkçı saldırıyı protesto etti.
Öte yandan Stockholm’de 31 polis ve üç gösterinin yaralanmasıyla sonuçlanan faşist saldırıya katıldıkları suçlamasıyla gözaltına alınan “İsveç Direniş Hareketi” mensubu 26 ırkçıdan 3’ü mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Geçtiğimiz hafta Pazar günü ırkçıların semtlerine gamalı haç çizmelerini ve duvarlara ırkçı sloganlar yazmalarını için protesto Stockholm’ün Kärrtorp semtinde yaşayan halkın yaptığı gösteriye siyah elbiseli ve maskeli 50 kişilik ırkçı bir grup taş, Bengal ateşi, sopa ve şişelerle saldırmış ve saldırılarda 31’i polis 34 kişi yaralanmıştı.


 

ÖNCEKİ HABER

Maden sendikacıları kendilerini kilitlediler

SONRAKİ HABER

ABD Elçisi, 3 yandaşı yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...