20 Aralık 2013 06:00

Samanyolu’nu BBG evine çevirecek

Bir milyardan fazla yıldızın yerini ve mesafesini tam olarak tespit etmesi beklenen Gaia uydusu uzaya fırlatıldı. Bu girişim, tarihteki en büyük uzay araştırmalarından biri olarak değerlendiriliyor.

Samanyolu’nu BBG evine çevirecek
Paylaş

Bir milyardan fazla yıldızın yerini ve mesafesini tam olarak tespit etmesi beklenen Gaia uydusu uzaya fırlatıldı. Bu girişim, tarihteki en büyük uzay araştırmalarından biri olarak değerlendiriliyor.

740 milyon avroluk gözlem uydusu Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı. Gaia’dan gelecek veriler, Samanyolu galaksisinin yapısı ile ilgili ilk net bilgilerin edinilmesine yardımcı olacak. Hassas cihazlarla donatılmış olan uydunun, daha önce görülmeyen binlerce göktaşını ve hatta gezegeni de tespit etmesi bekleniyor. Gaia’nın, Dünyadan 1,5 milyon km uzakta olan gözlem istasyonuna bir ayda varması öngörülüyor.

BEŞ YIL BOYUNCA İZLEYECEK

Uydudaki iki teleskopta, astrometre olarak adlandırılan ve uzay cisimlerinin yer ve hareketlerinin haritasının çıkarılması işlemini yürütebilmek için, hassas aygıtlara bağlı bir milyar piksel kameralı dedektörler kullanılıyor.

Hedef aldığı cisimleri beş yıl süreyle izleyecek olan uydu çok büyük bir kesinlikle yer tespitinin yanı sıra parlaklık, ısı, bileşim gibi fiziksel özellikleri de kaydederek bu bilgileri daha sonra cisimlerin yaşını belirlemek amacıyla kullanabilecek.

SAMANYOLUNU GEÇMİŞİ VE GELECEĞİ İNCELENECEK

Gaia, 150 milyon yıldızın dünyamıza yaklaşma ya da uzaklaşma hızını ölçecek. Böylece belirlenecek olan göstergeler yoluyla uzay bilimciler Samanyolu’nun ileriye doğru hızlandırılmış gelişimini görüp galaksinin geleceğini, ya da geriye doğru izleyip başlangıçta nasıl oluştuğunu daha iyi anlayabilecek.
Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Gerry Gilmore, Gaia uydusu için, “İlk kez Samanyolu içinde gezinip cisimlerin ne olduğunu ve yerlerini tam olarak öğrenmemize izin verecek” dedi. Fransa’nın Tulus kentinde inşa edilen uydunun yapımında 47 Avrupalı, 3 Kuzey Amerikalı şirket görev aldı. Uydunun gönderdiği veriler, Avrupa’daki 30 laboratuvarda, yaklaşık 450 bilim insanı tarafından değerlendirilecek.


1 MİLYAR PİKSELLİK KAMERA

Gaia, son derece duyarlı iki teleskop ve bir milyar piksellik kamerayla donatılmış. Şimdiye kadar üretilmiş en gelişmiş teleskop sayesinde Gaia, 700 kilometre uzaklıktan bir saç telini görüntüleyebilecek hassasiyete sahip. Astrium şirketi yetkilileri, kameranın Dünya’nın herhangi bir noktasından Ay yüzeyindeki bir madeni parayı görüntüleyebilecek gelişmişlikte olduğuna dikkat çektiler. Gaia’nın sağlayacağı verilerle oluşturulacak galaksi haritasının 2020 yılında tamamlanması bekleniyor.
Gaia, gök cisimlerinin konumlarının yanı sıra parlaklıkları, yüzey sıcaklıkları ve bileşenleri gibi özellikleri konusunda da bilgi sağlayacak.
Gaia’dan elde edilecek verilerin, Einstein’in ünlü İzafiyet Teorisi’nin sınanmasına da katkı sunacağı belirtiliyor. Gaia’nın dijital kamerası, teleskop kullanmaksızın görülebilen yıldızlardan 400 bin kat daha az aydınlığa sahip yıldızların keşfini sağlayacak.


UZMANLAR NE DİYOR?

Alman Hava ve Uzaycılık Merkezi (DLR) Başkanı Johann-Dietrich Wörner, “Gaia teleskopu, Avrupa’nın astronomide öncü rol oynamasını sağlayacak önemli bir bilimsel adımdır” dedi. Proje sorumlularından Dietmar Lilienthal, Gaia’yı “keşif makinesi” olarak tanımladı. ESA’nın insanlı uzay uçuşu biriminin başkanı Thomas Reiter, “Gaia’nın şimdiye kadar mümkün görülmeyen hassasiyette çalışacağını” söyledi ve Gaia’nın Samanyolu’nun oluşumuna açıklık getireceğini ifade etti. Proje yöneticilerinden Andreas Rudolph, “Gaia’nın şimdiye kadar tanımlanmamış gök cisimlerini keşfedeceğini” kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2014 bütçesi kabul edildi

SONRAKİ HABER

!f İstanbul’dan ilk tüyolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...