20 Aralık 2013 16:41

Güney Sudan'da 2 Barış Gücü askeri öldürüldü

Güney Sudan’da iç savaş tehlikesi artarken Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne bağlı 2 Hint askerinin öldürüldüğü açıklandı.

Güney Sudan\'da 2 Barış Gücü askeri öldürüldü
Paylaş

Güney Sudan’da iç savaş tehlikesi artarken Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne bağlı 2 Hint askerinin öldürüldüğü açıklandı.

Birleşmiş Milletler (BM) dün yaşanan saldırının ülkenin en büyük 2. kabilesi olan Nuerlere bağlı askerlerin Jonglei’deki Akobo üssüne zorla giriş yapmaya çalıştığı sırada gerçekleştiğini duyurdu. Nuer askerlerinin, Dinka kabilesine bağlı sığınmacı sivilleri bölgeden çıkmaya zorladığı aktarıldı.

BM’den yapılan açıklamada söz konusu BM üssüyle iletişimin kesildiği ve üste kalan Dinka kabilesine bağlı 30 kişinin akıbetinin belirsiz olduğu açıklandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon olay karşısında “dehşete düştüğü”nü söyledi. Ban’ın açıklamasında “Saldırıda sivillerin öldüğü ya da yaralandığına dair işaretler var ancak bunlar doğrulanmamış bilgiler. Eğer haberler doğruysa bunun sorumluları cezalandırılmalı” denildi.

ABD Başkanı Barack Obama da Güney Sudan’da artarak devam eden iç çatışmaya ilişkin konuştu ve taraflara itidal çağrısı yaptı. Obama, ülkenin “iç savaş uçurumunun kenarında durduğu” uyarısında bulundu.

Hint Barış Gücü askerlerinin ölümü, Nuer kabilesine bağlı eski Başkan Yardımcısı Riek Machar’a bağlı askerlerin Çarşamba günü Jonglei’deki Bor kasabasını ele geçirmesinden 1 gün sonra gerçekleşti.

Dinka kabilesinden olan Devlet Başkanı Salva Kiir, Machar’ı kendisine yönelik darbe girişimi ve ülkede artan iç çatışmadan sorumlu tutmuş, Machar ise iddiaları reddetmişti. Günah keçisi yapıldığını söyleyen Machar, Kiir’i siyasi rant elde etme ve rakiplerini hedef haline getirmekle suçlamıştı.

Pazar günü ordu içerisinde Nuer ve Dinka kabilesine bağlı askerler arasında başlayan çatışmalardan bu yana başkent Juba’da 450 kişinin öldürüldüğü açıklandı. 20 bin kişinin de BM’den sığınma talep ettiği aktarıldı.

Güney Sudan’ın 2011’de Sudan’dan bağımsızlığını kazandığı süreçte Sudan Halkının Kurtuluş Hareketi Partisi’nde (SPLM) Salva Kiir ve Riek Machar en önemli figürler olarak göze çarpıyordu. Son gelişmeler ülke yönetimi ve iktidar partisi içerisindeki bir güç savaşı olarak da yorumlanıyor.

Çatışmaların sıçradığı Bor, 1991 yılında Machar’a bağlı Nuer askerlerinin Kiir’in kabilesi olan Dinka’ya bağlı binlerce kişiyi katlettiği bölge olarak da biliniyor.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yolsuzluk haberlerinde süzgece takılanlar

SONRAKİ HABER

Üst Mahkeme: AYM\'nin kararı bağlayıcı değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa