20 Aralık 2013 15:25

THY’de nasıl bir sözleşme imzalandı?

Türk Hava Yollarında 24. Dönem toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için başlayan grevin önceki akşam bittiği duyuruldu. Ancak sözleşmenin imzalanmasının ardından ayrıntıları öğrenmek için sendikaya giden işçiler, sözleşme hakkında bilgi alamadılar.

THY’de nasıl bir sözleşme imzalandı?
Paylaş

Gökhan DURMUŞ
İstanbul

Türk Hava Yollarında 24. Dönem toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için başlayan grev dün akşam bitti.

Hava-İş Sendikası Yeni Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal ile THY işvereni arasında yapılan müzakerelerde anlaşmaya varıldığı söyleniyor. Varılan anlaşmanın ayrıntıları ise grevci işçiler de dahil olmak üzere kimseye açıklanmıyor. Sözleşme ile ilgili tek açıklama, anlaşmadan sonra grev çadırına giderek grev pankartını bizzat kaldıran Genel Başkan Ali Kemal Tatlıbal tarafından şu şekilde yapıldı: “Göreve talip olduğumuzda çatışan değil çalışan bir sendika sloganıyla yola çıktık. 305 arkadaşımızın tekrar işine dönmesi ve grevdeki mağduriyetin giderilip  tüm üyelerimizi kucaklamak üzere müzakereleri yürüttük ve mutlu sona ulaştık. Yapılan anlaşmaya göre ücretlere 1 yıl yüzde 5 + yüzde 3, takip eden yıllar içinse her altı ayda bir yüzde 3 oranında ücret artışı yapılacaktır. Enflasyonun yüzde 3’ten yüksek olması halinde fark 6 aylık dilimler halinde ücretlere yansıtılacaktır. Tüm üyelere bir defaya mahsus olmak üzere 2013 yılında çalıştıkları gün sayısına orantılı olarak 5 bin 500 lira brüt ödeme yapılacaktır. Sosyal yardım ödemesinde ve diğer sosyal haklarda da önemli kazanımlar elde edilmiştir. Kabin memurlarının yeni işe girişlerinde uygulanan yarı zamanlı çalışma kaldırılmıştır. Rev 3 Uçuş Prosedürünün kaldırılması hususunda da mutabakat sağlanmıştır.”

TİS DEĞİL PROTOKOL MÜ YAPILDI?

Hava-İş’in Yeni Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal’ın görüşmeden çıkar çıkmaz grev çadırını sökmek istemesi nedeniyle grevcilerle arasında gerginlik yaşandı. Grev çadırı Tatlıbal gittikten sonra grevciler tarafından kaldırıldı.

Sözleşme imzalanmasına rağmen hâlâ akıllarda iki soru kaldı; 305 işçinin tamamının işe geri dönüp dönmeyeceği ve toplusözleşmenin nasıl imzalandığı. Grevi getiren süreçte toplamda 109 madde üzerinde anlaşma sağlanamamıştı.

Tatlıbal’ın açıkladığı maddelere bakılacak olursa yaklaşık 100 madde üzerinde hâlâ bir anlaşma sağlanmış değil.

Tatlıbal’ın “Görüşmeye devam edeceğiz” sözleri de kafaları daha fazla karıştırdı. Görüşmeler devam edecekse sözleşmenin nasıl imzalandığını soran işçiler, “Eğer protokole imza atıldıysa grevi kaldırmak ne kadar doğru?​” diye soruyorlar.

 NEYİ İMZALADIKLARINI BİLMİYORLAR

Sözleşmenin imzalanmasının ardından ayrıntıları öğrenmek için bugün sendikaya giden işçiler, sözleşme hakkında bilgi alamadılar.

İmzalanan sözleşme maddelerinin neler olduğu soran işçilere merkez yöneticileri yanıt veremedi. Grevciler, “Maddeleri söyleyin, neye imza attınız diye soruyoruz, cevap veremiyorlar. Sadece ‘Çok güzel imzaladık. TİS öyle hemen açıklanmaz. Bir ay sonra kitapçık yaparız o zaman görürsünüz’ diyorlar. Bizler tek tek maddeleri sorduğumuzda ise durun bi bakıp geleyim diyerek hepsi tek tek toplantı salonunu terk ettiler.

Son olarak salonda kalan Genel Sekreter Yardımcısı Gökhan Emir de “Buraya gazetecileri çağırıyorsunuz, illegal işler yapıyorsunuz” diyerek salonu terk etti.

Toplantı sırasında zaman zaman yöneticiler ile grevciler arasında sert tartışmalar yaşandı. Bazı grevciler tartaklandı.

Grevci işçiler, toplusözleşmenin ayrıntılarını öğrenmeden sendikayı terk etmeyeceklerini söyleyerek, bekleyişlerini sürdürdü. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Sabah gazetesi ve ATV Kalyon inşaata satıldı

SONRAKİ HABER

En Eğlenceli Online Oyunlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...