20 Aralık 2013 06:00

El Kaide Cenevre’yi tanımayacak

Suriye'deki el Kaide bağlantılı örgütlerden el Nusra Cephesi’nin Lideri Ebu Muhammed el Culani, el Cezire’ye konuştu. Devlet Başkanı Beşar Esad’la barış görüşmeleri yapmalarının söz konusu olamayacağını söyleyen Culani, Arap ülkelerini özellikle de Suudi Arabistan’ı İran’la ABD arasında varılan uzlaşma konusunda uyardı.

El Kaide Cenevre’yi tanımayacak
Paylaş

Suriye'deki el Kaide bağlantılı örgütlerden el Nusra Cephesi’nin Lideri Ebu Muhammed el Culani, el Cezire’ye konuştu. Devlet Başkanı Beşar Esad’la barış görüşmeleri yapmalarının söz konusu olamayacağını söyleyen Culani, Arap ülkelerini özellikle de Suudi Arabistan’ı İran’la ABD arasında varılan uzlaşma konusunda uyardı. Culani, Batılı güçlerin, Sünni ülkelerin yerine İran’ı yeni müttefik olarak seçtiğini öne sürdü. Dünyanın süper gücü konumundaki ülkelerin ve İran’ın Esad’ın iktidarının devam etmesinden yana olduğunu söyleyen Culani, Suriye’den sonra sıranın Arap yarımadasına geleceğini iddia etti. Culani, Suudi Arabistan’daki petrolün çoğunluğunun doğudaki el-İhsa, Katef ve Dammam bölgelerinde olduğunu belirterek “Buraları hedef alacaklar ve yeni müttefikleri İran’a verecekler” dedi. Ülkenin yüzde 70’ini kontrol ettiklerini öne süren Culani, savaşın kendi zaferleriyle sona ermek üzere olduğunu iddia etti.

‘KONFERANS SURİYE’Yİ TEMSİL ETMİYOR’

Suriye’deki adı açıklanmayan bir bölgede, el Cezire Muhabiri Tayseer Allouni ile görüşen Culani, ocak ayında düzenlenecek olan Cenevre –2 Konferansı’ndan çıkacak hiçbir kararı tanımayacaklarını söyledi. Culani, “Konferansa katılanlar Suriye için kanını ve canını verenleri temsil etmiyorlar. Cenevre-2 ile halkı kandırmalarına ve bizi 50-100 yıl geriye itmelerine izin veremeyiz” dedi.

Suriye’nin farklı bölgelerinde kontrol ettikleri yerler olduğunu söyleyen Culani, militanlarının sayısını tam olarak vermedi ancak “5 bin ila 20 bin arasında” dedi. El Nusra geçtiğimiz aylarda yüzlerce savaşçısının silahlarıyla birlikte bir başka el Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devletine geçmesi sebebiyle önemli bir yara almıştı. Güvenlik endişesi sebebiyle röportajda suratının gizli kalmasını talep eden Culani’nin el Kaide’ye birkaç yıl önce Irak’ta katıldığı belirtiliyor. Culani ile ilk kez görüşen gazeteci olan Allouni, görüşmenin çok sıkı güvenlik koşulları altında gerçekleştiğini belirterek daha önce 2001 yılında Eski el Kaide Lideri Usame bin Ladin’le görüştüğünü hatırlattı ve “Güvenlik önlemleri çok daha sıkıydı” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İktisatçı Mustafa Sönmez’den ‘Kozmetik operasyon’ yorumu

SONRAKİ HABER

Sarısülük Kütüphanesi kitaplarınızı bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...