20 Aralık 2013 06:00

Madenleri bırakın ‘çocuklarınıza’ bakın!

Yatağan’da işçilerin, maden ve termik santrallerin özelleştirilmesine karşı sürdürdükleri direniş 96. gününde. Son teklif verme tarihi 24 Ocak olan Yatağan, Kemerköy, Yeniköy termik santral ve maden ocaklarında çalışan işçiler, 9 Aralıktan bu yana da dönüşümlü açlık grevinde.

Madenleri bırakın ‘çocuklarınıza’ bakın!
Paylaş

Korkmaz TEDİK
Hasan ALKAN
Muğla


Yatağan’da işçilerin, maden ve termik santrallerin özelleştirilmesine karşı sürdürdükleri direniş 96. gününde. Son teklif verme tarihi 24 Ocak olan Yatağan, Kemerköy, Yeniköy termik santral ve maden ocaklarında çalışan işçiler, 9 Aralıktan bu yana da dönüşümlü açlık grevinde.

İki günlük periyotlarla devam eden açlık grevi 29 Aralık’ta Muğla Milas’ta yapılacak mitinge kadar devam edecek. Başbakan Erdoğan’ın Muğla’ya geldiğinde kendilerini görmezden geldiğini belirten işçiler, “Başbakan sendika başkanları ile bir araya geldi. Ancak bu konuda tatmin edici hiçbir şey söylemedi. Talebimiz karşılana kadar açlık grevindeyiz. Biz burada yemek yemiyoruz diye çocuklarımız da yemek yemiyor.” diye konuştu.

İşçiler, 29 Aralıkta Milas’ta yapılacak mitingden başka, 24 Ocak’ta da kitlesel olarak Ankara’ya yürüyeceklerini ifade etti.

BİRAZ AZ HORTUMLASINLAR
17 Aralıkta gerçekleştirilen ve içinde bakan çocuklarının da bulunduğu yolsuzluk operasyonuna ilişkin “Biz sömürüldükçe bakan çocuklarının evinde kasalarla para birikiyor” diyen işçiler şunları söyledi: “Devletin bütçesi darsa çocuklarınız biraz az hortumlasın. Hükümetin iyi bir özelliği varsa o da sadece kendilerinin yolsuzluk yapması. Paraları başka kimseye yedirmediler.”

ÖZELLEŞTİRME YOLSUZLUKTUR!

Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve T. Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin yaptıkları ortak açıklamada; Yeniköy-Kemerköy-Yatağan Termik Santrallerinin özelleştirilmesinin yeni bir yolsuzluk dalgası haline gelebileceğini ifade etti. 24 Ocak 2014 ve 10 Şubat 2014 tarihlerinde son teklif verme süresi dolan ihalelerin acilen iptal edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada; “Kamu vicdanını yaralayan ve akıllarda derin şüpheler ve soru işaretleri bırakan bu yolsuzluk ve rüşvet olayları silsilesinin bir halkasının da bölgemizdeki santral ihalelerinde olmaması için Yeniköy-Kemerköy-Yatağan Termik Santrallerini özelleştirmek amacıyla altın yumurtlayan tavuk misali devlete sürekli gelir sağlayan kamu kurumlarımız kesinlikle elden çıkarılmamalıdır.” denildi.

Son dönemde yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yaptığı açıklamaya dikkat çekilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız açıklamasında meydana gelen kesintilerin Yatağan’daki bir ünitenin revizyonda olmasından kaynaklandığını belirtmiştir. Aslında enerji bakanı elimizdeki kamu santrallerinin ne kadar önemli olduğunu itiraf etmiştir. Dolayısıyla 76 milyon insanımızın alın terinin olduğu santral ve kömür ocaklarımızın gerek  kamu denetiminde olması gerekse ibretle izlemekte olduğumuz olası ihalelere konu olmaması elzemdir.”

MEMUR GREVİNE DESTEK

Herkese iş ve ücret güvencesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, maaşların vergi dilimi artışlarından etkilenmemesi, kadın kamu emekçilerine pozitif ayrımcılık, baskı, sürgün ve tutuklamalara son verilmesi gibi talepler ile 19 Aralık’ta greve çıkan KESK’e Yatağan işçilerinden destek geldi. “Yaşasın sınıf dayanışmamız” pankartı ile greve destek veren işçiler sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “Hırsızlık babadan oğla geçer” sloganı attı. Kamu emekçileri ise destek için gelen işçileri “Yatağan işçisi yalnız değildir” diyerek selamladılar.

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş ‘kıdem fonu’ pazarlığına başladı

SONRAKİ HABER

Yeni İstanbul Emniyet Müdürü görevine başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...