07 Haziran 2011 03:06

'Oylar hak ararken yanımızda olanlara'

Genel seçimler yaklaşırken Antep’te önceki seçimlerle kıyaslandığında ‘Durgun bir seçim dönemi’nin yaşandığı söylenebilir. AKP, CHP ve MHP’nin tabanın sesine kulak tıkayarak adaylarını merkezi atamayla belirlemeleri ve vatandaşın artık siyasilerden pek de umudunun kalmaması nedeniyle kentte bu partiler bakımından bi

'Oylar hak ararken yanımızda olanlara'
Paylaş
Abdullah Çiloğlan / İnanç Yıldız

Yaklaşan seçimlere ilişkin görüşlerini aldığımız Anteplilerin bir kısmı ‘kötünün iyisi’ ya da ‘istikrar iyidir’  diyerek AKP’yi destekleyeceğini, bir kısmı ise ‘Biz atadan CHP’liyiz’ diyerek CHP’yi destekleyeceğini söylüyor. Oldukça önemli bir kesim de Kürt sorununun demokratik çözümü ve işsizliğe, yoksulluğa karşı tek alternatif olduğunu düşündükleri Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Adayı Akın Birdal’ı destekleyeceklerini belirtiyorlar. Çemen Grevine önderlik eden işçiler ise ‘Grev  sürecinde tüm partilerin gerçek yüzünü gördük. Grevde yanımızda olanlar şimdi Blok'un içinde. Zor günlerde yanımızda olanlarla olacağız’ diyorlar.

‘12 SAAT 600 LİRAYA ÇALIŞIRSAN İŞ VAR’

Gaziler Caddesi’nde görüştüğümüz Mustafa isimli 23 yaşındaki tekstil işçisi en önemli sorunun işsizlik olduğunu söylüyor. İşsizlik nedeniyle düşük ücrete mahkum edildiğini belirten Mustafa “Ayda 600 lira alıyorum, günlük 20 liraya geliyor. Yol paramı, sigara paramı ve öğlen yemek paramı çıkınca geriye 15 lira kalıyor. Bu parayla kira, elektrik, su parasını mı ödeyeyim yoksa mutfak masraflarını mı karşılayayım. İki kişiyiz, geçinemiyoruz. Bu paraya 5-6 kişi geçindirenler ne yapsın” diyor. Bu sırada sohbete müdahale ederek ‘İşsizliğin olmadığını, insanların iş beğenmediklerini söyleyen’ yaşlı bir amcaya cevap veren Mustafa “İş var. Doğrudur. 12 saat 600 TL’ye çalışırsan, çalıştığın halde aç yaşamayı kabul edersen iş var” diyor. AKP, CHP, MHP gibi partilerin işsizlik sorununu çözeceğine inanmadığını belirten Mustafa “Kime oy vereceğimi şaşırmış durumdayım” diyor.

‘AKP PATRONLARA ÇALIŞIYOR’

Başpınar’da bir fabrikada çalıştığını söyleyen Kadir Yenen isimli bir başka tekstil işçisi de söze “Benim bu seçimlerden beklentim bu hükümetin değişmesidir” diyerek başlıyor. AKP’nin işçiler için hiçbir şey yapmadığını, patronlara çalıştığını söyleyen Kadir Yenen “İstiyorlar ki işçiler patronlara ve kendilerine köle olsun” diye konuşuyor. Genç bir orman mühendisi olan Mehmet Tekdağ ise iktidarlar değiştiğinde yeni kurulan hükümetin eski hükümetin açıklarıyla uğraşmaktan iş yapmadığını belirterek “Ben istikrardan yanayım. Hükümetlerin iş yapabilmesi için uzun süre iktidarda kalmaları lazım” diyerek AKP’ye oy vereceğini belirtiyor.

‘ESNAFI ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNE EZDİRDİLER’

Düztepe Mahallesi’nde konuştuğumuz esnaflar hükümetten şikayetçi. AKP iktidarı döneminde büyük alışveriş merkezlerinin her yeri kapladığını bunun da küçük esnafın işini bitirdiğini söyleyen esnaflar 9 yıl öncesine göre hem satışların çok düştüğünü hem de satılan maldan bir şey kazanamadıklarını söylüyor. Büyük alışveriş merkezlerine göre daha fazla vergi ödediklerini söyleyen esnaflar bu soruna çözüm bulunmasını, iktidara gelen partilerin büyük patronları ve yandaşlarını kayırmaktan vazgeçmesini istiyor. Esnafların da çoğunluğunun ortak görüşü AKP’nin esnafın sorununu çözemeyeceği yönünde. Bazıları Kemal Kılıçdaroğlu’ndan dolayı CHP’ye oy vereceğini söylerken, bir çoğu da Akın Birdal’ı destekleyeceklerini belirtiyor.

KÜRTLER SEÇİMİNİ YAPTI

Mahallelilerle görüşerek ilerlemeye devam ediyoruz. Kürtlerin yoğun yaşadığı Güzelvadi, Vatan gibi mahallelere doğru ilerledikçe profil de değişmeye başlıyor. Buralarda edindiğimiz izlenimler ve sorularımıza verilen Türkçe-Kürtçe cevaplar Antep’te yaşayan Kürtlerin Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku etrafında birleştiğinin kanıtı durumunda. Elbette ki bu bölgede yaşayanlara göre en önemli sorun Kürt sorunu. Önceki dönemlerde Kürt sorununun çözümü yolundaki vaatlerine inanarak AKP’ye oy veren Kürtler de artık AKP’nin bu sorunu çözmek gibi bir niyetinin olmadığını anladıklarını belirterek, bu sefer Akın Birdal’a oy vereceklerini söylüyor.

ÇEMEN GREVİNİN ÖNDERLERİ BLOKA ÇALIŞIYOR

Röportajlar için 8 Şubat Mahallesi’ne gittiğimizde Akın Birdal’ın buradaki seçim irtibat bürosunda tanıdık iki isme rastlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 74 gün süren Çemen grevinin önderlerinden olan Mehmet Çelik ve Faruk Aslan, Akın Birdal’ı Meclise gönderebilmek için çalışmalara aktif olarak katıldıklarını belirtiyor.

‘HEPSİNİN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜK’

“Biz ve hemen tüm arkadaşlarımız grevden önce bugüne kadar hep bu partilerin meydanlarda attıkları nutuklara, verdikleri vaatlere inanarak oy kullanıyorduk” diyen Mehmet Çelik, “Fakat grev sırasında hangi partinin nasıl tavır sergilediğini, işçinin yanında kimlerin olduğunu gördük. Greve çıktığımızda 200 işçinin en az 150’si AKP’ye oy vermiş işçilerdi. Şimdi hiç birinin AKP’ye oy vereceğini sanmıyorum. Grevdeyken Emek Partisi bizim yanımızdaydı. 74 gün boyunca Emek Partisi fabrika önünde bizimle birlikte oldu, bize yardım etti, yol gösterdi. Ayrıca demokratik kitle örgütleri grevde bizim yanımızda oldu. Bunun için biz buradayız. Yani bizim partimiz olan Emek Partisi bu Blokun içinde olduğu için biz de buradayız ve çalışmalara katılıyoruz” şeklinde konuşuyor.

‘ZOR GÜNÜMÜZDE YANIMIZDA OLANLARI DESTEKLEYELİM’

Faruk Aslan da Emek Partisinin Blok'ta yer alması nedeniyle burada olduğunu belirterek, “Biz greve çıktığımızda kendimizi yalnız hissediyorduk ama Emek Partisini yanımızda gördük ve yalnız olmadığımızı anladık. Bütün arkadaşlarıma ‘Zor gününüzde sizin yanınızda olan partileri destekleyin’ diyorum. Emek Partisi her zaman işçinin yanındadır” diyor. Meltem Şar isimli kadın işçi de, “Büyüklerimiz gelip görseler kadın işçilerin nasıl çalıştığını, çocuklarını sokağa bırakıp nasıl işe gittiklerini... Bazı arkadaşlarımız 1 ekmeğe bile muhtaç. Milletvekilleri bunları biliyorlar ama görmezlikten geliyorlar. Ben BDP’liyim ve oyumu Akın Birdal’a vereceğim. Akın Birdal’ın kazanacağına ve Mecliste işçilerin sesi olacağına inanıyorum” diyor. (Gaziantep/ EVRENSEL)


BİRDAL’IN ZİYARETİ MİTİNGE DÖNDÜ

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Gaziantep Bağımsız Milletvekili Adayı Akın Birdal, Van Gölü Çevresi Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ziyaret etti. Birdal’a blok bileşenleri, Gazeteci Ahmet Nesin ve Sanatçı Suavi eşlik etti. Miting havasında geçen ziyarette konuşan Birdal, Antep’teki görkemli mitingin ardından egemenlerin küçük dilini de yuttuğunu söyledi. Suavi de, tek bir oyun bile hata yapılmadan kullanılması gerektiğini belirtti. Ardından Birdal ve beraberindekiler Sanayi Mahallesindeki halk toplantısına katıldı. “Akın Meclise” sloganlarıyla karşılanan Birdal’a burada da yoğun ilgi vardı. Suavi’nin seslendirdiği Drama türküsüne ise yüzlerce insan eşlik etti.

ÖNCEKİ HABER

İleri demokrasi uygulama merkezi

SONRAKİ HABER

Gülsuyu halkı: ‘Oylar Sebahat hevale’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...