19 Aralık 2013 15:25

Binlerce emekçi yolsuzluk bütçesine karşı greve çıktı

Kamu emekçilerinin KESK'in “Bütçeden hakkımız istiyoruz” çağrısıyla gerçekleştirdiği uyarı grevinde yolsuzluk operasyonuna tepki ön plana çıktı.

Binlerce emekçi yolsuzluk bütçesine karşı greve çıktı
Paylaş

Kamu emekçilerinin KESK'in “Bütçeden hakkımız istiyoruz” çağrısıyla gerçekleştirdiği uyarı grevinde yolsuzluk operasyonuna tepki ön plana çıktı.

İstanbul’da binlerce kamu emekçisi sabah saatlerinden itibaren greve çıktı. Hastenelerde, okullarda, vergi daireleri hizmetlerinde aksamalar yaşandı. İşyerlerinden çıkarak Çapa’da ve Sirkeci’de toplanan kamu emekçileri, iki koldan Beyazıt Medyanına yürüdü.

Çapa kolundaki kamu emekçilerinin gündeminde yolsuzluk operasyonu vardı. Ellerinde taşıdıkları ayakkabı kutuları ve dövizlerle hükümetinde bu yolsuzluğun içinde olduğuna dikkat çeken kamu emekçileri, “Hırsızlardan hesabı emekçiler soracak”, “Hükümetin kasası ayakkabı kutusu”, “Hırsız hükümet istifa” sloganları attı.

Eyleme DİSK, TÜMTİS, Belediye-İş, Kocamustafapaşa Dayanışması, HDP, ÖDP ve Halkevleri de destek verdi.



YOLSUZLUK VE SAVAŞ BÜTÇESİ

Beyazıt meydanında açıklama yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, 2014 bütçesine itiraz ettiklerini, bu bütçenin yolsuzluk ve savaş bütçesi olduğunu söylediklerini hatırlatarak, “İki gün önce yapılan operasyon bu söylemimizi doğruladı. Kokuşmuşluk gün yüzüne çıktı. Ülkenin kaynaklarının nasıl hortumlandığını gördük” dedi.
Halkbankası Müdürünün evinde ayakkabı kutuları içinde çıkan dolarları hatırlatan Tombul, “Biz çocuklarımıza ayakkabı alamazken, onları paraları boş ayakkabı kutularına dolduruyorlar” diye konuştu.

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın “Şafak vakti operasyon yapıyorlar” sözlerini de eleştiren Tombul, “Günaydın sayın Arınç. Bu ülkede o kadar çok safak operasyonu yapıldı ki o zaman sesiniz çıkmıyordu. Onlarca KESK üyesi şafak operasyonları ile tutuklandılar. Ama o operasyon ile bu operasyon arasında fark var. KESK’liler hırsızlığa, yolsuzluğa karşı çıktıkları için şafak operosyonu ile tutuklandılar. Bunlar yolsuzluk yaptıkları için” dedi.

2014 bütçesinin savaş bütçesi olduğunu dile getiren Tombul, yolsuzluğa, hırsızlığa ve savaşa karşı mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.  



'HIRSIZLAR'I GREVLE UYARDILAR

Ankara’da ayakkabı kutuları taşıyıp, “Hırsızlar istifa” sloganı atan emekçiler,  “Savaşın, rantın ve sömürünün bütçesini kabul etmiyoruz” dediler. KESK'in “Emek için, halk için bütçe” talebiyle gerçekleştirdiği grev, Ankara'da birçok işyerinde etkili oldu. Sabah saatlerinde iş bırakan kamu emekçileri, sendikalarının belirlediği noktalardan Kolej Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdiler. Bakanların ve bürokratların karıştığı yolsuzluk skandalına tepkilerini “Hırsız var” diyerek gösteren emekçiler, skandalın simgesi haline gelen ayakkabı kutularıyla eyleme katıldılar.

Kamu emekçilerinin grevine işçi sendikalarından destek geldi. Kolej Meydanı'ndan başlayan yürüyüşe Türk-İş'e bağlı Tez Koop-İş Sendikası, Petrol-İş ve TÜMTİS üyeleri de katıldı. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde  çalışan Dev Sağlık-İş üyesi taşeron işçileri de yürüyüşde yer aldı. TÜMTİS üyesi ambar ve kargo işçileri, yürüyüş güzergahında arızalanan bir aracı iterek eylem alanının dışına çıkmasını sağladılar.

BABALAR VE OĞULLARI CUMHURİYETİ DEĞİL

Kolej Meydanı'nda bir araya gelen emekçiler, buradan Ziya Gökalp Caddesi boyunca Kızılay'a doğru yürüdüler. Polis cadde üzerinde barikat kurarken, KESK'liler Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “Sözkonusu emekçi olunca kaynak yetersizliğinden dem vuranların kirli çamaşırları bir bir ortaya dökülüyor. Bizlere yırtık ayakkabıları layık görenler kaynakları ayakkabı kutularında saklıyorlar. Bizlere '800TL ile de geçinilebilir' diyenler, milyon dolarları para makineleriyle sayıyorlar” diye konuştu.

Özgen, “İktidar kavgasını verenlerin bilek güreşini seyretmeyecek, geleceğimiz üzerinden hesaplar yapılmasına izin vermeyeceğiz. Babalar ve Oğulları Cumhuriyeti değil, demokratik bir Cumhuriyet kuruluncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Eyleme DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı gibi emek ve meslek örgütü temsilcilerinin yanı sıra, açlık grevindeki HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de destek verdi. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da kamu emekçileriyle birlikte Kolej Meydanı'ndan Kızılay'a yürüdü.

İZMİR’DEN DE AKP BÜTÇESİNE RET

İzmir’de sokağa çıkan binlerce kamu emekçisi AKP’nin 2014 bütçesine “hayır” dedi.

2014 bütçesinden emekçiye, eğitime ve sağlığa daha fazla pay ayrılması talebiyle greve çıkan KESK üyesi kamu emekçilerinin gündeminde AKP yolsuzlukları vardı. Sabah saatlerinden itibaren işyerlerinde toplanan kamu emekçileri öğlene doğru Basmane Meydanı’nda bir araya geldiler. Halk Bankası Genel Müdürünün evinde ayakkabı kutularından çıkan 4.5 Milyon TL’ye gönderme yapan emekçiler boş ayakkabı kutuları taşıdı. KESK’lilerin en çok attığı sloganlardan biri de ‘Hırsız Var’ oldu. Yürüyüşe DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri, TMMOB üyeleri ve çok sayıda demokratik kitle örgütü de destek verdi.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yolsuzluk operasyonuyla karşı karşıya olduklarını belirten BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, bütün emekçileri yolsuzluk düzeninden hesap sormaya çağırdı. AKP Hükümetinin de diğer hükümetler gibi çarpık düzenin sürdürücüsü olduğunu dile getiren Sağlam, emekçilerin taleplerini bir kez daha sıraladı.

HIRSIZLARA DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE

Adana’da iş bırakarak Belediye önünde bir araya gelen  KESK üyeleri, Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. “Dolarlar kutuda emekçiler sokakta”, “hırsız vaar! Mecliste hırsız var” sloganları atan kamu emekçilerinin önü çevik kuvvet ve TOMA tarafından emniyetin istediği güzergahtan gidilmediği ve araçların geçmesine izin verilmediği bahanesiyle kesildi. Yolunu değiştiren kamu emekçileri Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Burada açıklama yapan SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, onurlu ve insanca bir yaşam hakkı için eylemde olduklarını dile getirdi. Yürüyüşten önce Seyhan sosyal güvenlik Merkezi önünde toplanan büro emekçileri, ‘AKP’ye yeter artık’ diyerek kırmızı kart gösterdi.

EMEKÇİLER DİYARBAKIR'I ISITTI

Binlerce emekçi, 2014 bütçesine karşı Diyarbakır’da alana çıktı. Dağkapı Meydanı’nda toplanan emekçiler sık sık “Hükümet, bütçeni al başına çal”, “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganlarını attı. Eyleme, Türk-İş, DİSK, Tabip Odası, TMMOB ve HDP, BDP, EMEP, ESP yöneticileri de destek verdi. Yapı-Yol Sen Diyarbakır Şube Başkanı Seyfettin Polat, AKP’nin iktidara geldiğinden beri emekçilere işsizlik ve yoksulluktan başka bir şey sunmadığını dile getirdi. Devletin emekçilere insanca bir yaşam sağlamak yerine katliamlara imza attığını kaydeden Polat, “19 Aralık ‘Hayata Dönüş’ adını verdikleri operasyonda 28 devrimci tutsak katledildi. 13 yıl geçti katiller hâlâ cezalandırılmadı. Yine Roboskî’de, Gever’de ve bölgemizin her yerinde katledilen binlerce insanımızın katilleri yargı önüne çıkartılmadı” diye konuştu. 

'BABALI OĞULLU TALANA KARŞI KADINLI ERKEKLİ GREVDEYİZ

Kocaeli’de Merkez Bankası önünde toplanan emekçiler, kortejler halinde İnsan Hakları Parkı’na yürüdü. “Babalı-oğullu talana karşı, kadınlı-erkekli grevdeyiz” pankartı açan kamu emekçileri, “Hırsızlardan hesap soracağız” sloganlarını attı.

İnsan Hakları Parkı’nda toplanan KESK’liler adına açıklama yapan Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Akın Şişman, hesap sorma gününün geldiğini ifade ederek, “Bu düzenin hangi taşı yerinden kalksa altından yoksulluk, kokuşmuşluk, çıkıyor. Ülkeyi 11 yıldır fitne fesatla yönetenlerin tüm pislikleri ortada. Bu yüzden tam da şimdi hesap sorma vaktidir” diye konuştu, yaşanan operasyonlara değindi.

DERSİM

Dersim’de  greve katılım yüzde yüz oldu. Sanat sokağında bir araya gelen KESK üyeleri, Halkbank önünde yolsuzluk operasyonlarına tepki gösterdi. Boş ayakkabı kutularını bankanın önüne bırakan KESK üyeleri adına açıklama yapan Tüm Bel Sen Şube Başkanı Mazlum Doğan, yolsuzluk operasyonunda Türkiye’yi hortumlayanları gördüklerini dile getirdi.

BURSA

Bursa’da Ünlü caddede toplanan kamu emekçileri, Orhangazi parkına yürüdü. Yürüyüş güzergahında  bulunan Halk bankası önüne “hırsız var” yazılı ayakkabı kutuları bırakan emekçiler, “Paralar kutuda emekçiler sokakta” sloganı attı.

BALIKESİR-EDREMİT

Balıkesir’de de KESK binası önünde toplanan kamu emekçileri, buradan Ali İsmetpaşa Meydanı’na yürüyerek açıklama yaptı.
Edremit’te ise KESK bürosu önünden Bülent Ecevit Bulvarı boyunca yürüyen kamu emekçilerine, çevredekiler alkışlarla destek verdi. Kamu emekçileri “Kızlı erkekli dediler, baba oğul yediler” sloganını attı.


MERSİN

Mersin’de KESK’in çağrısına uyan kamu emekçilerinin greve katılımının yüzde 70 olduğu belirtildi. Mersin’de bazı okullarda eğitim tamamen dururken, bazı hastanelerde acil servisler dışında hizmet verilmedi. İki koldan AKP Akdeniz İlçe Örgütü önüne yürüyen kamu emekçileri, sık sık hükümeti protesto eden sloganlar attı. KESK  Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Özbay, savaşın, rantın, gericileştirme projelerinin maliyetini ödemeyi reddettiklerini dile getirdi.

ÇAYCUMA

Çaycuma’da öğretmenevi önünden çarşı meydanına alkış ve sloganlarla yürüyen KESK üyelerine, halk alkışlarla destek verdi. Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol; “Emekçilere işsizlik, yoksulluk ve güvencesizlikten başka bir hayat sunmayan AKP’nin yağma ve talan bütçesine karşı sesimizi yükseltiyoruz” dedi.

SAMSUN

Samsun’da iş bırakarak DSİ önünde toplanan KESK üyeleri, vergi dairesine yürüdü. “Hırsızlara değil halk için bütçe” sloganı atan KESK üyeleri adına açıklama yapan Ahmet Kesik, halkın, Türkiye’nin kaynaklarının kimler tarafından hortumlandığını gördüğünü dile getirdi.

BOLU

Bolu’da valilik önünde toplanan kamu emekçileri ve demokratik kitle örgütleri, Akbank önüne yürüdü. ‘Hükümet istifa’ sloganının atıldığı eylemde, halkçı bütçe istendi.

NİĞDE

Niğde’de sabah işe gitmeyen kamu emekçileri sendika binalarında toplandı. Öğle saatlerinde Hükümet Meydanı’nda yapılan açıklamada, “Hükümetin bakanı kaça sattın vatanı”, “Soyguncuya değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı.

KIRŞEHİR

Kırşehir’de Cacabey Meydanı’nda yapılan açıklamaya, HDP,ÖDP de destek verdi.  KESK Dönem Sözcüsü Özdemir Beyhan, yolsuzluk bütçesinin geri çekilmesini istediklerini ifade etti.

İSKENDERUN

İskenderun’da KESK üyeleri sabah işyerlerine gittikten sonra iş bıraktılar. Eğitim iş kolu ve sağlık iş kolunda grev hissedilirken, demiryollarında, belediye ve diğer iş kollarında daha az katılım oldu. Saat 11.00’de İskenderun üst geçitte toplanan yüzlerce kamu emekçisi, çarşı merkezine yürüdü. Emekçilere HDP bileşenleri ile ÖDP, TKP ve halkevleri de destek verdi.

ÇORUM 

Çorum’da Sabah 10.00’dan itibaren Özdoğanlar Kavşağı önünde toplanan KESK üyeleri, Saat Kulesi’ne yürüdü. HDP bileşenleri, TKP ve ÖDP’nin de destek verdiği yürüyüşte sık sık, “Hırsızlar halka hesap verecek” sloganı atıldı.

MALATYA

Malatya’da iş yerleri önünde eylem yapan KESK üyeleri, Emeksiz meydanından Soykan meydanına yürüdü. Boş ayakkabı kutularıyla meydana gelen emekçiler adına KESK Dönem Sözcüsü Ali Ekber Baytemur açıklamayaptı.

ELAZIĞ

Elazığ’da Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi parkında toplanan KESK’liler, adına açıklama yapan Yapı-Yol Sen Şube Başkanı Kenan Korkmaz, “Başbakan halka üç çocuk yapın diyor, biz de burdan Başbakana sesleniyoruz; bir çocuk olsun hayırlısı olsun” diye konuştu. 

AYDIN

KESK Aydın Şubeler Platformu üyesi emekçiler greve çıkarak sabah 9'da Eğitim Sen binasında toplandı. Kitle sloganlarla Adnan Menderes Bulvarı'na yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Ertuğrul Teberci, "Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz. Hakkımızı istiyoruz" dedi. Greve yaklaşık 300 emekçi katıldı.

MARDİN

KESK Mardin Şubeler Platformu bileşenleri, dernek binasından Karayolları Parkı'na yürüyüş düzenledi. Davullu zurnalı yapılan yürüyüşte, üzerinde KESK'lilerin taleplerinin bulunduğu ve "Grevdeyiz" yazılı pankartı taşıyan emekçiler, "Rantçıya değil emekçiye bütçe", "Direne direne kazanacağız" ve "Anadilde sağlık anadilde eğitim" sloganları attı. Açıklamayı yapan KESK Mardin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Can Yıldız, AKP'nin iktidara geldiği tarihten bu yana emekçilere işsizlik, yoksulluk ve güvencesizlikten başka bir hayat sunmadığını belirterek, AKP'nin yağma ve talan bütçesine karşı seslerini yükseltmeye, bütçeden haklarını almak için greve gittiklerini kaydetti. Eylem çekilen halayların ardından emekçilerin sendika binasına geçmesiyle sona erdi.

SİİRT

Siirt'te KESK bileşenleri, gerçekleştirilen bir günlük uyarı grevi kapsamında yürüyüş gerçekleştirdi. Sendika binası önünde bir araya gelen ve aralarında İHD Siirt Şubesi, BDP Siirt İl Örgütü, CHP Siirt İl Örgütü'nün de bulunduğu emekçiler, Güres Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. "Her yer Gever her yer direniş" ve "Vergilerimizi ayakkabılarda saklamayın" sloganları atılan yürüyüşün ardından KESK Siirt Şubeler Platformu adına açıklamayı yapan KESK Dönem Sözcüsü Faraç Sevilgen, bugün yapılan grevin uyarı niteliğinde olduğunu belirterek, "Bu ülkenin eğitimden, adaletinden ulaşımına kadar kamu hizmeti üretenleri olarak, bugünkü grevimizle AKP hükümetini uyarıyoruz" diye belirtti.

ŞIRNAK

KESK Şırnak Şubeler Platformu, bir günlük uyarı grevlerine ilişkin Şırnak Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Eyleme, KESK bileşenlerinin yanı sıra İHD ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamayı yapan KESK Şırnak Dönem Sözcüsü Yezdin Gözlek, "Her zaman ve her yerde eşitliğin, özgürlüğün, barışın, demokrasinin, bağımsızlığın, savaşsız ve sömürüsüz bir yaşamın savunucuları, ekmek, adalet ve özgürlük için mücadele edenler, geleceğine sahip çıkanlar, erkek egemen sisteme karşı toplumsal cinsiyet eşitliği için direnenler, bugün onurlu ve insanca yaşam hakkımız için buradayız" dedi.

VAN

Van'da kamu emekçilerinin iş bırakma eylemi Eğitim Sen üyelerinin Hüsrevpaşa İlköğretim Okulu'nun kapısına, "Bu iş yerinden grev var" pankartı asması ile başladı. Sevk, rapor ve mazeret olmaksızın 3 bin 140 Eğitim Sen'li öğretim emekçisinin okullara gitmediği Van'da sağlık çalışanları da hastanelere gitmezken Van-Hakkari Tabipler Odası, DİSK ve TMMOB'un yanı sıra BDP, HDP ve kentteki STK'ler de greve destek verdi. Belediye Garajı'nda toplanan yüzlerce emekçi, sloganlar eşliğinde halay çekerek, "satış bütçesi"ni protesto etti. Kortej halinde Sanat Sokağı'na doğru alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen emekçiler, "Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz! Bütçeden hakkımızı istiyoruz!" pankartı açtı. Sık sık, "Zam zulüm işkence işte AKP", "Hırsızlar mecliste vekiller hapiste", "Be ziman jiyan na be", "Hırsızlık babadan oğula geçecek", "Roboskî'yi unutma unutturma", "Bijî berxwedana Rojava", "Bijî Serok Apo" ve "Hükümet istifa" sloganları atıldı. Aralarında bakan çocuklarının da olduğu yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan bakan çocuğunun evinde ayakkabı kutusunun içerisinde yüklü miktarda paranın çıkmasına ilişkin emekçilerin üzerinde, "Hükümet istifa", "4.5 milyon Dolar" ve "Hırsızlık babadan oğula geçer" yazılı boş ayakkabı kutularını taşıması dikkat çekti. Yürüyüşün ardından emekçiler adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Şahin Berki, AKP'nin iktidara geldiğinden beri emekçilere işsizlik, yoksulluk ve güvencesizlikten başka bir hayat sunmadığını belirterek, AKP'nin "yağma ve talan bütçesi"ne karşı seslerini yükseltmeye, bütçeden haklarını almaya geldiklerini dile getirdi. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eyleminin ardından boş ayakkabı kutuları yakıldı, halay çekildi. Eylem atılan sloganlar eşliğinde son buldu.

MUŞ

KESK Muş Şubeler Platformu, Muş'ta Özel İdare İş Merkezi önünden belediye önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Hırsıza değil emekçiye bütçe" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, boş ayakkabı kutuları taşındı. Polisin TOMA'larla yoğun önlem aldığı yürüyüşün ardından konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Necmi Erol, 19 Aralık "Hayata Dönüş" operasyonlarında yaşamını yitiren 28 tutsağı anarak, "13 yıl geçti, katiller hala cezalandırılmadı. Yetmiyormuş gibi devlet övünç madalyasıyla ödüllendirildiler. Failler bir an önce yargılanmalıdır" dedi. Tutuklu bulunan KESK yöneticilerinin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirten Erol, "Bu düzende hangi taş kalksa altından yolsuzluk, kokuşmuşluk çıkıyor. Ülkeyi 11 yıldır fitne fesatla yönetenlerin tüm pislikleri ortada" diye konuştu. Açıklama, emekçilerin Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekmeleriyle son buldu.

HAKKÂRİ

KESK Şubeler Platformu öncülüğünde Hakkâri Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen emekçiler, Hakkâri Belediyesi'ne kadar yürüdü. Sık sık hükümet aleyhine slogan atan emekçilere, BDP Hakkâri İl Eş Başkanı Rahmi Kurt, HDP Hakkâri İl Eş Başkanı Rahmi Temel, belediye meclis ve İl Genel Meclisi üyeleri, CÖDER üyesi öğrenciler ve STK temsilcileri de destek verdi. Emekçiler adına konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Eğitim Sen Hakkâri Şube Başkanı Yusuf Demir, "Bizler, her zaman ve her yerde eşitliğin, özgürlüğün, barışın, demokrasinin, bağımsızlığın, savaşsız ve sömürüsüz bir yaşamın savunucuları; ekmek, adalet ve özgürlük için mücadele edenler; geleceğine sahip çıkanlar; erkek egemen sisteme karşı toplumsal cinsiyet eşitliği için direnenler, bugün onurlu ve insanca yaşam hakkımız için buradayız. Çünkü biliyoruz, direne direne kazanacağız" dedi. "Bu ülkenin eğitiminden sağlığa, adaletinden ulaşımına kamu hizmeti üretenleri olarak AKP hükümetini uyarıyoruz" diyen Demir, şöyle konuştu: "Kurduğunuz karanlığın parçası olmayacak, savaşın, rantın, sömürünün, gericiliğin bütçesini kabul etmeyeceğiz. Emeğin, halkın olmayan bu bütçeyi derhal geri çekin."

AĞRI

KESK Ağrı Şubeler Platformu, 2014 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'na karşı gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemine ilişkin KESK binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, SES Ağrı Şube Başkanı Hudeyda Demirtaş, "Bu sistemde hangi taş kalkarsa altında yolsuzluk, kokuşmuşluk çıkıyor. Ülkeyi 11 yıldır fitne fesatla yönetenlerin tüm pislikleri ortada. Bizler savaşın, rantın, gericileştirme projelerinin maliyetlerini reddediyoruz. Kaynakları faiz olarak sermayeye aktaran değil herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve kamu hizmeti üreten bir bütçe istiyoruz. Bu ülkenin eğitiminden sağlığa, adaletin ulaşımına kamu hizmeti üretenleri olarak AKP hükümetini uyarıyoruz. Kurduğunuz karanlığın parçası olamayacak, savaşın, rantın, sömürünün, gericiliğin bütçesini kabul etmeyeceğiz" dedi.

ANTEP


KESK Antep Şubeler Platformu, alınan grev kararı çerçevesinde Kırkayak Parkı'ndan eski adliye binasına yürüyüş gerçekleştirdi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, "19 Aralık 2013'te grevdeyiz" yazılı pankart taşındı. "Emekçi düşmanı işbirlikçi AKP", "Sözleşmeli köle olmayacağız" ve "Bismillah dediler halkı soydular" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından açıklamayı yapan SES Antep Şube Başkanı Behçet Eşkili, AKP hükümetinin bütçe oluştururken, halktan ve emekçilerden dilediği gibi kaynak topladığını söyledi. Eşkili, vergilerle toplanan bu kaynakların tüm ezilenleri baskı altında tutacak şiddet mekanizmalarına harcandığına dikkat çekerek, "Vergi yüzsüzleri için teşvikleri peş peşe sıralanırken, servet vergisi hala alınmazken, bu ülkede vergi yükünün yoksulluğun pençesindeki emekçilere, açlık sınırının altındaki asgari ücretliye, gençlere, kadınlara, işsizlere yıkılmasını reddediyoruz" dedi.

URFA

KESK'in "Sözleşmeli köleliğe, taşeronlaştırmaya, sağlıkta özelleştirmeye karşı ve herkese sağlık, güvenceli gelecek için" almış olduğu bir günlük grev kararına Urfa genelinde yüzde 60 katılım sağlandığı belirtildi. Bu çerçevede SES binası önünde bir araya gelen BDP'nin de destek verdiği eylemde yüzlerce emekçi, "Bijî berxwedana kedkaran", "Bijî berxwedana Rojava" ve "Savaşa değil, emekçiye bütçe" sloganları ile yürüyüşe geçti. KESK flamaları taşıyan emekçiler, "Grevdeyiz" yazılı tişört giydi. Atatürk Bulvarı boyunca alkış ve sloganlar ile Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'nin önüne gelen emekçiler, davul zurna ile halay çekerek grev kararını kutladı. Alana ayakkabı kutusu bırakan emekçilerin, kutuların içinden çıkan sahte dolarlar ile İstanbul merkezli yapılan operasyonda Bakan çocuklarının gözaltına alınmasına ve rüşvet operasyonuna atıfta bulundu. Daha sonra açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü SES Şube Başkanı İsmet Karadağ, bütçe görüşmelerine değinerek, savaşa değil, emekçiye bütçe ayrılmasını istedi.

HAKKÂRİ

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde KESK üyeleri, "3 çocuk iyidir ikisi ihalelere bakar", "Kızlı erkekli diye bağıranlar, babalı oğullu götürüyorlarmış" dövizleri eşliğinde Yüksekova Devlet Hastanesi önünde bir araya geldi. Burada sendikacılar adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Adnan Ceyhan, devlet eliyle yapılan katliamlara dikkat çekti. AKP iktidarının siyasi ve ideolojik hedefleri doğrultusunda hazırladığı 2014 yılı bütçesine karşı, 2014-2015 dönemini kapsayan "toplu satış" sözleşmesinin yok saydığı haklarının ve iradelerinin takipçisi olacaklarını söyleyen Ceyhan, "Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz. Bütçeden hakkımızı istiyoruz" ilkesiyle alanlarda olacaklarını vurguladı.

ADIYAMAN

Eğitim Sen Adıyaman Şubesi önünde toplanan KESK bileşenleri, bir günlük uyarı grevi kapsamında gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, "Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz, bütçeden hakkımızı istiyoruz" pankartını taşıdı. Demokrasi Parkı'nda davul zurna eşliğinde çekilen halayların ardından basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Adıyaman Şube Sekreteri Ömer Küçüker, "Aileleri ile birlikte 15 milyonu aşkın kamu emekçisinin, emeklinin taleplerini yok sayan, emekçilerin alın teriyle kazanılmış haklarını çöpe atan, yoksulluğu dayatan satış sözleşmesini tanımıyoruz. Bizler savaş değil barış bütçesini istiyoruz" dedi.

BİNGÖL

KESK Bingöl Şubeler Platformu, bir günlük iş bırakma eylemine ilişkin Dörtyol Saat Kulesi'nde açıklama yaptı. KESK'liler, "İş güvencemize sahip çıkıyoruz grevdeyiz" yazılı pankart açarak, davul zurna eşliğinde halay çekti. KESK adına açıklama yapan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Metin Kılıç, "19 Şubat operasyonları kapsamında üyelerimize dönük saldırılar sürüyor. Bu hukuksuzluğa ve keyfiliğe bir son verilmesini, 47'si hala tutuklu olan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Sendikal özgürlüklerimizi geri verin. Bizler, savaşın, rantın, gericileştirme projelerinin maliyetlerini ödemeyi reddediyoruz. Bu bütçeyi kabul etmiyoruz" dedi. Açıklamadan sonra KESK'liler, Eğitim Sen Bingöl Şubesi'ne yürüyerek dağıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Maraş Katliamı Meclis kürsüsünde

SONRAKİ HABER

HDP Kayseri İl Örgütü: Bize bakıp yurtseverlik öğrensinler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...