06 Haziran 2011 12:32

Katledilen 487 çocuk anıldı

Şırnak Belediyesi Eğitim Destek Evi tarafından açılan "1. Diren Basan Resim Sergisi"nde toplumsal olaylarda hayatını kaybeden 487 çocuk anıldı.Şırnak Belediyesi Eğitim Destek Evi'nin Sanat Sokağı'nda açtığı sergiye Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Şırnak Bağımsız Milletvekili Adayı Hasip Kaplan, Şırnak Beledi

Katledilen 487 çocuk anıldı
Paylaş


Şırnak Belediyesi Eğitim Destek Evi'nin Sanat Sokağı'nda açtığı sergiye Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Şırnak Bağımsız Milletvekili Adayı Hasip Kaplan, Şırnak Belediyesi Başkanı Ramazan Uysal, Şırnak İl Genel Meclisi Başkanı Leyla Birlik ile Bir Gözde Sen Ol İnisiyatifi üyelerinden Sevinç Altan, Rojin Akın, İlkey Güvenç ve Ramazan Demir bir yanı sıra çok sayı da davetli katıldı. Serginin açılışında Kaplan, tuvale sulu boyalarla bir güneş çizdi. "Bir Gözde Sen Ol" İnisiyatifi'nden Sevinç Altan da, çizilen resmin üzerine 'İstediğin dilde ıslık çal' diye yazdı.

'BAŞBAKAN EDEP-AHLAK SEVİYESİNİ ALLAK BULLAK EDİYOR'

Sergide konuşan Kaplan, Başbakan Erdoğan'ın "çılgın projesi"ne atıfta bulunarak blok olarak en büyük çılgın projelerinin ülkeye barışı getirmek olduğunu söyledi. Kaplan, "Bir siyasetçinin en çılgın projesi barış dolu bir dünyayı çocuklara armağan etmektir. Çocuklarına güzel yarınlar armağan etmektir. Çocuklarına özgür yarınlar armağan etmektir. Burada çocukların duygularının tuvalle resme yansımasını göreceğiz. Özelikle bu çocukların babaları düşünceleri yüzünden cezaevindeyse, kelepçeliyse ve eğer arkadaşları panzerlerin altında can vermişse bu coğrafyada bunların yansımasını göreceğiz. Karşımda 2 şeritli 1988 yılından beridir öldürülen yüzlerce çocuğun isimleri yazılı. O isimlere Sayın Başbakan'ın da bakması lazım" dedi. AKP döneminde öldürülen tek bir çocuğun bile faillerinin yargı önüne çıkarılmadığını söyleyen Kaplan, "Ama son zamanlarda çocuklara değil annelerine de kadınlara da hakaret edercesine bir dil uzatma üslubu görüyoruz siyasette. Başbakan ve yardımcıları kadınlara karşı çocukların, analarına da karşı son derece saldırgan edep-ahlak seviyesini allak bullak eden söylemlerde bulunuyorlar" diye konuştu. Çocukların ana dilde eğitim görebileceği bir ülke için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Kaplan, "Çocukların özerk demokratik bir ülkede kendi dillerini ve kültürlerini özgürce yaşayana kadar, kendi rüyalarını Kürtçe görene kadar, kendi mektuplarını babalarına zindanlara Kürtçe yazana kadar, kendi dillerinde okullarında hayatın her alanını hissedene kadar çalışmaya devam ediyoruz "dedi.

'BİLİNMEYEN BİR DİLDE ISLIK ÇALARKEN ÖLDÜRÜLDÜLER'

"Bir Gözde Sen Ol" İnisiyatifi'nden Sevinç Altan da, 2011 yılına kadar 487 çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, "Önce Diren'e sevgilerimi sunarak başlamak istiyorum. Şu apartmanın üstünden asılan çocukları görmüşsünüzdür. Yani Diren gibi 487 çocuk tespit ettik devlet kolluk güçleri tarafından hedef alınarak öldürülen ya da hedefte bırakılarak ölümüne sebebiyet verilerek kaybettiğimiz 487 çocuk. Bu öldürülen çocuklar ya Uğur Kaymaz gibi direk terörist ilan edilerek hedef alınarak öldürüldü. Kimi Diren gibi panzer çok kolay ezivererek öldürdü. Kimi çobanlık yaparken terörist zannedilerek öldürüldü. Ve maalesef bunların hesabını soran yok. Sorumlular ya beraat ediliyor ya da çok küçük cezalarla geçiştiriliyor. Biz bunun takipçisi olmaya karar verdik. Biz bu konuyla ilgili elimizden geleni yapıyoruz. Ama herkesten de yardım istiyoruz. Bu çocuklar 'Bilinmeyen bir dilde ıslık çalarken öldürüldüler" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar resim sergisini gezdi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Şık'tan mektup: ‘Ben de susamam...'

SONRAKİ HABER

Adalet duygusunu yitirmemek için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...