19 Aralık 2013 03:45

Güney Sudan'da iç savaş endişesi

Güney Sudan’da Devlet Başkanı Salva Kiir’in “darbe girişimi” olarak adlandırdığı çatışmalar başkent Juba’dan çevre illere yayıldı. Çatışmaların yayılması iç savaş riskini artırdı.

Güney Sudan\'da iç savaş endişesi
Paylaş

Güney Sudan’da Devlet Başkanı Salva Kiir’in “darbe girişimi” olarak adlandırdığı çatışmalar başkent Juba’dan çevre illere yayıldı. Çatışmaların yayılması iç savaş riskini artırdı.
Birleşmiş Milletler yetkilileri Pazar gününden bu yana ülkede 500’e yakın kişinin öldürüldüğünü aktarırken Güney Sudan Ordu Sözcüsü Philip Aguer, Reuters’a yaptığı açıklamada ordunun stratejik önemdeki Bor kentinin kontrolünü yitirdiğini söyledi.

Yıllar süren mücadelenin ardından Sudan’dan 2011 yılında bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da, geçmişten kalan silahlı gruplar halen faaliyetini sürdürüyor.

Kabilelerin etkili olduğu siyasi arenada halihazırdaki başkan Salva Kiir, en güçlü kabile olarak gösterilen Dinka’lara, Riek Machar ise Nuer’lere bağlı. Kiir’in “Darbe girişimi” olarak tanımladığı saldırıların Nuer kabilesinden olan askerler tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Temmuz ayında Kiir tarafından görevden alınan Machar, 2015 yılındaki seçimlerde başkan adayı olacağını açıklamıştı. Machar, “Tek adam iktidarı kabul edilemezdir” ifadesini kullanmıştı.

Enformasyon Bakanı Michael Makuei Lueth’in açıklamasına göre çatışmalar başladığından bu yana eskiden hükümette bulunan 6’sı bakan 10 kişinin tutuklandığı belirtildi.

İKTİDAR SAVAŞI

Güney Sudan’ın bağımsızlığını kazandığı süreçte Sudan Halkının Kurtuluş Hareketi Partisi’nde Salva Kiir ve Riek Machar en önemli figürler olarak göze çarpıyordu. Son gelişmeler ülke yönetimi ve iktidar partisi içerisindeki bir güç savaşı olarak da yorumlanıyor.

Çatışmaların sıçradığı Bor, 1991 yılında Machar’a bağlı Nuer askerlerinin Kiir’in kabilesi olan Dinka’ya bağlı binlerce kişiyi katlettiği bölge olarak da biliniyor. Yöre halkının çatışmaların kışlaların dışına taşmasından endişe ettiği aktarılıyor.

MACHAR SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Salva Kiir Çarşamba günü yaptığı açıklamada Riek Machar’la masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi ancak “Görüşmelerin sonuçları ne olur bilemem” yorumunda bulundu.
Riek Machar ise uzun süren sessizliğini Sudan Tribune’e bozarak darbe girişimiyle ilgisi olmadığını savundu. Machar, Kiir’i siyasi rant elde etme ve rakiplerini hedef haline getirmekle suçladı.

Öte yandan çatışmaların başladığı günden bu yana 20 binden fazla kişinin Birleşmiş Milletler’e başvurarak sığınma talep ettiği açıklandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

El Nusra’nın lideri el Cezire’ye konuştu

SONRAKİ HABER

Yolsuzluk operasyonunda serbest bırakılanların sayısı 9\'a yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...