18 Aralık 2013 18:48

Meclis artık seyirci kalmasın

HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, BDP Milletvekili Özdal Üçer, Demir Çelik’in tutuklu vekillerin serbest bırakılması için başlattıkları açlık grevi sürüyor. Geceyi Meclis’te geçiren milletvekilleri, “Meclis’in artık seyirci kalmaması, hukuksuzluğa son vermek, vekillerine sahip çıkmak için sorumluluk alması gerek” dediler.

Meclis artık seyirci kalmasın
Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, HDP İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Muş Milletvekili Demir Çelik’in tutuklu vekillerin serbest bırakılması için başlattıkları açlık grevi sürüyor. Geceyi Meclis’te geçiren milletvekilleri, “Meclis’in artık seyirci kalmaması, hukuksuzluğa son vermek, vekillerine sahip çıkmak için sorumluluk alması gerek” dediler.

‘BU İŞYERİNDE AÇLIK GREVİ VAR’

İlk gün ve geceyi Meclis’te geçiren milletvekilleri bütçe görüşmeleri sona erene kadar Meclis çalışmalarına katıldı ve kürsüde söz aldı. Meclis genel kurulunda ‘bu işyerinde açlık grevi var’ dövizi açan milletvekilleri ilk gün gece bütçe görüşmeleri bittikten sonra bir süre salonda kaldı. Sebahat Tuncel BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın odasında, Ertuğrul Kürkçü BDP Grup Odasında, diğer vekiller ise geceyi kendi odalarında geçirdi. Milletvekilleri sabah erken saatlerden itibaren kendileri için belirledikleri muhalefet kulisindeki yerlerini aldı.  Oturdukları yere, “Bu işyerinde açlık grevi var” dövizi koyan milletvekillerinin zaman zaman ziyaretçileri de oldu.

‘KOLTUKLAR EYLEM İÇİN YAPILMIŞ GİBİ!’

Geceyi koltuklarda geçirdiklerini belirten Kürkçü, “Meclis koltuklarının aslında bir grev düşünülerek yapılmış olduğunu gördük. Minderlerden kendimize yatak yaptık, iyi uyuduk, rahattık. Meclis bu işler için çok uygun yermiş” dedi. Sağlık durumunun hatırlatılması üzerine de Kürkçü, “Sağlık açısından şu an problem yok. Herkes beni uyarıyor, cesaretimi kırmaya çalışıyorlar ama şu an sorun yok. Bir sorun olursa tabi ki doktorlara başvuracağım, ama şu an iyiyim” dedi

‘MECLİS İRADESİNE DARBEYE TEPKİ BÜYÜK’

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise bu hukuksuzluğa, Meclis iradesine yapılmış bu darbeye tepkinin büyük olduğunu belirterek, “Türkiye ayakta. Bu eylem Meclis’i göreve çağırmak, kendi vekillerine sahip çıkıp,  2,5 yıldır süren seyirciliğine son vermesi ve özel yetkili mahkemeler, TMK’nın  yürürlükten kaldırılması yönünde adım atması için” dedi. Çabalarının büyük ilgi gördüğünü söyleyen Tüzel, “Bütçe üzerine konuşan bütün vekiller dayanışma duygularını ifade ediyor. Ziyaretlerimize gelenler var. Anladığımız kadarıyla bakanlığın da bu yönde girişimleri olacak. Meclis’in demokratikleşme adımlarını hızla gündeme alması gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘TÜM PARTİLERDEN DESTEK BEKLİYORUZ’
Eyleme ilişkin konuştuğumuz BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, “HDP’nin bu kararını selamlıyor ve bileşeni olarak sahipleniyoruz. Bunu ifade etmek adına iki vekil olarak açlık grevine başladık” dedi. Diğer partilerden de destek beklediklerini söyleyen Çelik, “AKP’den CHP’ye bizi ziyaret eden milletvekilleri oldu. Gönüllerinin bizden yana olduğunu ifade ettiler. Bu bile Türkiye’de ilktir, önemsiyoruz” dedi.

‘ZİNDANLAR BOŞALSIN’

“Zindanların boşalması, KCK’li tutukluların, milletvekillerinin ve tutuklu bütün siyasi mahkumların özgürleşmesi sağlanana kadar bizim durmadan eylem yapmamız gerekiyor” diyen BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise Böyle bir kararlılıkla eylem yapan HDP’nin yanında olmak bizim için destekten ziyade görev” dedi. Üçer, KCK davasından yargılanan milletvekilleri başta olmak üzere bütün siyasi tutukluların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

KESK’TEN DESTEK


KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Genel Mali Sekreteri Ali Berberoğlu dün açlık grevindeki vekilleri ziyaret ederek, destek verdi. Ziyaret sırasında gazetemize konuşan Özgen, “Halkın oyları, iradesi ile seçilmiş vekiller keyfi, hukuksuz bir şekilde uzun süredir cezaevinde tutuluyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen yerel mahkemelerin çifte standartlı bu kararı kabul edilemez. Bu, hükümetin demokrasi söyleminin ne denli çifte standartlı olduğunu da göstermektedir. Hükümet bir an önce adım atmalı ve hukuksuzluğa son vermelidir” dedi.

MECLİS ÖNÜNDE EYLEM

HDP bileşenleri, tutuklu milletvekillerinin tahliye talebine verilen ret kararını Meclis önünde protesto etti.

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber’in de katıldığı eylemde konuşan BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday, “Mahkemelerin bu siyasi, yanlı ve hukuk dışı kararlarını kabul etmiyor ve tanımıyoruz” dedi. Sadece milletvekillerinin değil, tüm siyasi mahpusların serbest bırakılmasını istediklerini söyleyen Aday, “Bugün, Özel Yetkili Mahkemeler , İstiklal Mahkemelerinin devamı olarak AKP’nin ‘ileri demokrasisi’ni işletiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tıp eğitimi durdu duracak

SONRAKİ HABER

Güney Sudan’daki ölü sayısı 500’ü buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa