18 Aralık 2013 18:38

Tıp eğitimi durdu duracak

Hükümetin, ülkedeki hekim sayısını 2020 yılında 200 bine çıkarma hedefi doğrultusunda, tıp fakültelerinin gerekli altyapı olanaklarından ve eğitici kadrolardan yoksun bırakılmasına rağmen tıp fakültesi ve tıp öğrencisi sayısını hızla artırmaya çalışması protesto edildi.

Tıp eğitimi durdu duracak
Paylaş

Hükümetin, ülkedeki hekim sayısını 2020 yılında 200 bine çıkarma hedefi doğrultusunda, tıp fakültelerinin gerekli altyapı olanaklarından ve eğitici kadrolardan yoksun bırakılmasına rağmen tıp fakültesi ve tıp öğrencisi sayısını hızla artırmaya çalışması protesto edildi. Uygulamaya karşı imza kampanyası başlatan hekimler kampanyayı basın açıklaması yaparak bitirdi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri Öğrencileri, İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri Öğretim Üyeleri Girişimi, ‘Çapa’da eğitim durdu, duracak’ pankartı arkasında toplandı. Yemekhane binası önünde yapılan açıklamada ilk sözü alan İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Sağlıkta Dönüşüm Programıyla gündeme gelen uygulamaların en fazla yıkım yarattığı alannın tıp eğitimi olduğunu söyledi.
 
‘RANT ALANI OLARAK DA GÖRÜLÜYOR’


Hükümetin ‘sisteme çok sayıda doktor gerekiyor’ zihniyetiyle altyapısı yetersiz, öğretim üye sayısı yetersiz çok sayıda tıp fakültesi açtığına dikkat çeken Gören, “Tıp eğitimi aynı zamanda para getiren bir rant alanı olarak da görülüyor. Bu sebeple özel üniversite bünyesindeki tıp fakültelerinin sayısı da hızla artıyor. Bugün Türkiye’de 90 civarındaki tıp fakültesinden 20’yi aşkını paralı eğitim verilen, hastaların da % 200 fark ücretleri ödeyerek bakıldığı paralı hastaneler durumunda” dedi.

Alt yapı, fiziki koşullar yetersizken bu kontenjan artışlarıyla tıp eğitimine büyük zarar verileceğinin altını çizen Taner Gören, “Biz hem İstanbul Üniversitesi tıp fakülteleri öğretim üyeleri olarak hem de İstanbul Tabip Odası olarak bu mücadelede, öğrencilerimizin yanında yerimizi alıyoruz. Sonuç alıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

86 TIP FAKÜLTESİ VAR AMA...

İ.Ü. Tıp Fakülteleri Öğretim Üyeleri Girişimi adına konuşan Prof. Dr. Raşit Tükel ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2020 yılında 200 bine çıkarma hedefi, tıp fakültesi ve tıp öğrencisi sayısını hızla artırmıştır. Ülkemizde tıp fakültelerinin sayısı 2006 yılında 50 iken 2013 yılında % 72 artarak 82 tanesi faal olmak üzere 86’ya çıkmıştır. Tıp fakültelerinde eğitim altyapısı yetersizdir. Eğitim açısından ihtiyaçlar belirlenmemektedir. Eğitim-öğretim çalışmaları, araştırma faaliyetleri planlanmamaktadır. Öğrenci sayıları, eğitim-hizmet dengesi açısından akademik kadrolar oluşturulmamıştır, yetersiz oluşturulmuştur” dedi.

'‘EĞİTİM HAKKIMIZ HİÇE SAYILIYOR’


Konuşmaların ardından ortak basın açıklamasını okuyan İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi Ezgi Arıcı, tıp fakültelerinde eğitimin niteliksizleştirilmesinin yakın gelecekte sağlık sisteminde büyük yıkımlara sebep olacağı dile getirdi. Arıcı, “Yaşadığımız bu sorun o denli yakıcı hale geldi ki, değil bir hastayı muayene etmek, hasta odalarına sığamaz hale geldik, amfilerden, laboratuvarlardan taşıyoruz. Eğitim hakkımız hiçe sayılıyor” dedi.

Açıklamanın ardından, İ.Ü. tıp fakülteleri öğretim üyeleri ve öğrencilerinden toplanan imzalar, oluşturulan bir heyet tarafından İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne sunuldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş: Asgari ücret 1600 TL olsun

SONRAKİ HABER

Meclis artık seyirci kalmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa