18 Aralık 2013 13:11

Yandaş medyada yolsuzluğu aklama yarışı

Yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla başlatılan operasyon hemen hemen tüm gazetelerin manşetine yansıdı. Hükümete yakın yayın yapan gazeteler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a adeta siper oldu. Köşe yazarları kolları sıvadı, operasyonun yerel seçim öncesi yapılmasına dikkat çekti.

Yandaş medyada yolsuzluğu aklama yarışı
Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul


İstanbul polisinin yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla başlattığı operasyon hemen hemen tüm gazetelerin manşetine yansıdı. Hükümete yakın yayın yapan gazeteler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a adeta siper oldu. Köşe yazarları kolları sıvadı, operasyonun yerel seçim öncesi yapılmasına dikkat çekti. Başbakana toz kondurmak istemeyen gazeteciler gerek katıldıkları televizyon kanallarında gerek sosyal medya üzerinden operasyonun bir yolsuzluk operasyonu olmadığını ileri sürdü.

MANŞETLER KALKAN OLDU
Hükümet yanlısı gazeteler AKP’yi korumak için yolsuzluğu bile aklama yarışına girdi. Demokrasi paketi açıklandığında aynı manşeti atan ve “tarih”, “müjde” söylemleri ile paketi duyuran yedi gazete, aynı manşet ile çıkmadı ama her biri el birliği ile Erdoğan’a kalkan oldu. Erdoğan ne söylerse söylesin manşetinden duyuran Sabah gazetesi operasyonun amacını ‘Siyaseti İtibarsızlaştırmak’ olarak yansıttı. “Kaset Olmadı Dosya Verelim” başlığını kullanan gazete Mehmet Barlas’ın yazısından esinlenerek bu kelimeleri kullandı. Yerel seçimlere ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkat çeken gazete siyaseti yeniden dizayn etmek için böyle bir girişimin olduğunu yazdı.  Star gazetesi de aynı noktada durdu.  Seçim vurgusu yapan gazete, “Seçim Ayarlı Operasyon” başlığını kullandı ve hedefin hükümeti yıpratmak olduğunu söyledi.

BARON VURGUSU
Takvim günün çarpıcı manşetlerinden birini attı. “Vaiz Lobisi” dedi. Gazete “Yeni Türkiye’yi hedef alan içki sigara, ilaç ve faiz lobisi Gezi’de başarılı olamadı. Baronlar bu kez seçim öncesi içerideki uzantıları ile birlikte harekete geçti” diye yazdı. Gazete bütün bu yaşananları yine çeşitli güç odaklarına bağladı. Hatta bu odaklar Gezi eylemlerinde başarılı olamamış, dış güçler bu sefer içerideki güçlerle iş birliği yapmış.
“Yeni Türkiye” vurgusunu sık sık yapan ve hükümet seviciliği yarışında liderliği almaya çalışan Türkiye gazetesi tam da beklendiği gibi Başbakan Erdoğan’ın sözlerini manşetine taşıdı. Erdoğan dün üstü kapalı olarak Cemaati hedef aldı ve “Hiçbir tehdide boyun eğmeyeceğiz” dedi. Bu sözler Türkiye gazetesinin manşetini oluşturdu. Gazetenin dikkat çeken yanı Türkiye’yi sarsan, bir anda gündemi belirleyen yolsuzluk operasyonu haberinin Erdoğan’ın sözlerinden daha küçük görülmesi oldu. Büyük bir Erdoğan fotoğrafı basan gazete hemen yan tarafına “Sürpriz Operasyon” şeklinde yaşananları yansıttı.

‘BİZE ALLAH YETER’
Bir diğer çarpıcı, bir o kadar da sosyal medyada komik bulunan manşet Yeni Akit gazetesinden geldi. Gazete ‘Bize Allah Yeter’ ifadelerini kullandı. Ayrıntıda ise Erdoğan’ın sözlerine yer verdi.  Yeni Şafak ise ‘Nöbetçi Savcı İşbaşında’ yorumunu yaptı. Gazete “Hakim Ayarlayıp Karar Çıkarttı” vurgusu ile savcıları işaret etti. Yeni Şafak da operasyonun zamanlamasına dikkat çekti.

ZAMAN, TARAF VE BUGÜN NE DEDİ?
Fişleme iddiaları üzerinden cemaat ve AKP kavgasını derinleştiren haberlere imza atan gazete Taraf, operasyonu neredeyse tam sayfa gördü. “Büyük operasyon” şeklinde verdiği haberinde tek tek fotoğraflar kullandı. Fotoğrafların altına gözaltına alınma nedenlerini yazdı. Taraf, Bakanların fotoğraflarını da oğulları ile beraber kullanmayı tercih etti.
Operasyon haberlerine dair gözlerin çevrildiği  Zaman gazetesi ise “Türkiye’yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu” manşeti ile çıktı. Gazete operasyonun merkezindeki Reza Zarrab’ın fotoğrafı ve Bakan Güler’in oğlu B.G’nin  fotoğrafını manşetine taşıdı. Mizanpajı ile dikkat çeken gazete birinci sayfasında operasyonun ayrıntılarına da yer verdi. Ayrıca Kanal D’yi referans göstererek, bir Bakanın da bir buçuk milyon dolar rüşvet aldığı iddiasını sayfasına koydu. Cemaate yakınlığı ile bilinen bir başka gazete Bugün ise “Şoke eden operasyon” cümlesini kullandı. Gazetenin, “137 milyon rüşvet iddiası” ve “Marmarayı tehlikeye atmışlar” başlıkları da dikkat çekti.

HÜKÜMETE İSTİFA ÇAĞRISI
Sözcü gazetesi, “Tayyip bu pisliği temizle ya da istifa et git” manşeti ile operasyon haberine yer verdi. Sözcü operasyonun arkasında cemaatin olduğu iddiasına da sayfasına taşıdı. Hükümete istifa çağrısı yapan bir başka gazete ise SoL oldu. SoL, “Hükümet istifa” dedi. Gazete fotoğraf olarak da patlamış, dağılmış bir ampul kullandı. Ayrıca, Türkiye’nin hukuksuzluk, zalimlik, yolsuzluk ülkesi haline geldiğini vurguladı Sorumlu olarak da Hükümeti işaret etti.
Aydınlık, AKP ve cemaat arasındaki kavganın Bakanlara kadar uzandığını yazdı. Yolsuzluk operasyonunda “4 bakan” vurgusu yaptı. 4 Bakan hakkında fezleke hazırlandığı iddiasını da haberin bir unsuru yaptı. BirGün “Takke düştü” dedi. BirGün AKP ve cemaat arasında bir iktidar kavgası yaşandığına ve kirli yolsuzluk belgelerinin ortaya saçıldığına vurgu yaptı.

ÖNCEKİ HABER

İtalya\'da göçmenleri soyup hortumla yıkamışlar

SONRAKİ HABER

AKP\'liler operasyonlar hakkında bakın neler söylemiş...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...