18 Aralık 2013 09:52

Türkiye birinciliği yine kaptırmadı!

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin '2013 yılında hapiste olan gazeteciler' raporunda Türkiye, geçen yıl olduğu gibi yine en kötü birinci ülke oldu. Raporda, kapsamı çok geniş olan ancak neyin neye göre tanımlandığı belirli olmayan Terörle Mücadele Kanunu'nun, hapiste olan gazeteciler için en önemli sorunlardan biri olduğu belirtildi.

Türkiye birinciliği yine kaptırmadı!
Paylaş

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) "2013 yılında hapiste olan gazeteciler" raporunda Türkiye ve İran, bu konuda geçen yıl olduğu gibi yine en kötü birinci ve ikinci ülke oldu. Raporda, kapsamı çok geniş olan ancak neyin neye göre tanımlandığı belirli olmayan Terörle Mücadele Kanunu'nun, hapiste olan gazeteciler için en önemli sorunlardan biri olduğu belirtildi.

Uluslararası basın kuruluşlarından Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (Committee to Protect Journalists-CPJ) "2013 yılında hapiste olan gazeteciler" başlıklı raporunda, Türkiye, gazetecileri hapse atan ülkeler sıralamasında, geçen yıl olduğu gibi listenin en tepesinde yer aldı. Türkiye'yi, İran ve Çin izledi. Raporda, Türkiye, İran ve Çin'de hapse atılan gazeteciler toplamının, tüm dünyada hapse atılan gazeteci sayısının yarısından fazla olduğu açıklandı.

TÜRKİYE REKOR KIRDI
2012 yılında hapse atılan gazeteci sayısının, 232 gazeteci ile rekor kırıldığı yıl olduğu anımsatılan raporda, bu yıl bu sayının 211'e düştüğü ve bunun da ikinci rekor olduğu vurgulandı. "Ankara, Tahran ve Pekin'in hoşgörüsüz hükümetleri, 107 gazeteci, editör yada yazarı susturmak için 'devlete karşı suç işleme' gerekçesini kullandı" görüşüne yer verilen raporda, "Türkiye ve İran, bu konuda geçen yıl olduğu gibi en kötü birinci ve ikinci ülke oldu" denildi. Her iki ülkenin de 2013 yılı içinde hapiste olan bazı gazetecileri özgür bıraktığına değinilen raporda, Çin'de hapiste bulunan gazeteci sayısının geçen yıl ile aynı olduğu belirtildi. Raporda, İran'da hapse atılan gazeteci sayısının geçen yıla göre 45'ten 35'e düştüğü, Çin'de ise 32 gazeteci ile aynı sayının geçerli olduğu belirtildi.

TMK'YA VURGU YAPILDI

CPJ'nin raporunda, Türkiye'de hapiste bulunan gazeteci sayısının 49'dan 40'a düştüğü, serbest bırakılan gazeteciler hakkında yargılama davalarının sürdüğü, bu gazetecilerin yeniden cezaevine atılmakla yüz yüze olduğu vurgulandı. Raporda, "Değiştirilen bazı yasalar da gazetecilerin aşırı tutukluluk süreleri göz önüne alınarak serbest kalmalarını sağladı. Ama Türkiye'de hâlâ bazı Kürt gazeteciler terör suçlamaları, bazı gazeteciler de hükümete karşı darbe girişimi hazırladıkları gerekçeleri yüzünden hapiste" denildi. Raporda, kapsamı çok geniş olan ancak neyin neye göre tanımlandığı belirli olmayan Terörle Mücadele Kanunu'nun, hapiste olan gazeteciler için en önemli sorunlardan biri olduğu belirtildi.

TÜRKİYE'Yİ İRAN VE ÇİN İZLİYOR

Türkiye'nin birinciliğe oturduğu gazetecileri hapse atan ülkeler sıralamasında, Türkiye'den sonra gelen İran ve Çin'i, Eritre, Vietnam, Suriye, Azerbaycan, Etiyopya, Mısır ile Özbekistan gibi ülkeler izledi. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), geçtiğimiz günlerde New York'ta düzenlenen bir törenle Türkiye, Ekvador, Mısır ve Vietnam'da gerçekleri açığa çıkardıkları için hapis cezasına çarptırılan ve başka baskılara maruz kalan dört gazeteciye, Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü vermişti.
20 Aralık 2011 tarihinde Kürt basın kurumlarına yapılan operasyonda gözaltına alınan ve 19'u tutuklu 46 gazetecinin yargılandığı dava Silivri Cezaevi Yerleşkesi karşısında bulunan adliye binasındaki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi' nde görülmeye devam ediyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kürtler Cenevre 2\'ye birlikte gitmeye karar verdi

SONRAKİ HABER

Ukrayna Lideri, Putin\'le görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...