18 Aralık 2013 09:49

Kürtler Cenevre 2'ye birlikte gitmeye karar verdi

Rojava Halk Meclisi ile Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi arasında uzun bir sürenin ardından dün Hewler'de yeninden görüşmeler başladı. 16 saat süren ilk günkü görüşmenin sonunda her iki meclisin Cenevre 2'ye birlikte katılması hususunda görüş birliğine vardığı, ama tartışmalı diğer konulara ilişkin ortaklaşamadıkları öğrenildi.

Kürtler Cenevre 2\'ye birlikte gitmeye karar verdi
Paylaş

Rojava Halk Meclisi (MGRK) ile Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) arasında uzun bir sürenin ardından dün Hewler'de yeninden görüşmeler başladı. 16 saat süren ilk günkü görüşmenin sonunda her iki meclisin Cenevre 2'ye birlikte katılması hususunda görüş birliğine vardığı, ama tartışmalı diğer konulara ilişkin ortaklaşamadıkları öğrenildi.

Kürt Yüksek Konseyi'ni oluşturan her iki meclis (MGRK ve ENKS) arasında bir süredir yaşanan sorunlardan dolayı görüşmeler kesilmişti. MGRK ve ENKS uzun bir sürenin ardından dün ilk kez Hewler'de bir araya geldi. Dün saat 9.00'da başlayan görüşme bugün saat 01.00'a kadar devam etti. Yaklaşık 16 saat süren ilk günkü görüşmelerde, "Kürtlerin birlik halinde Cenevre 2 toplantısına katılması, Rojava'da ilan edilen Geçici Yönetim, Semalka Sınır Kapısı'nın açılması ve Rojava'da çoğunluğu El Parti ve Parti Azadi üyesi olan bazı tutukluların serbest bırakılması ve bir süre önce yaşanan bazı olayların araştırılması" konuları gündeme geldi.

CENEVRE'YE GİTME KARARI

Toplantının ilk günkü görüşmelerinde MGRK ve ENKS'in, Cenevre 2 toplantısına birlikte katılma konusunda fikir birliğine vardıkları belirtildi. Her iki meclisin, Kürtlerin Cenevre 2'ye bağımsız bir heyet olarak katılmasını esas alınacağı, ama uluslararası güçlere bu kabul ettirilmezse de Suriye muhalefeti içinde Cenevre 2'ye gitme kararı aldığı öğrenildi. Bundan bir süre önce Rojava'da yaşanan bazı olaylara ilişkin olarak da bir soruşturma komisyonunun kurulması toplantıda kabul edildi.

MGRK'DEN ARAŞTIRMA TALEBİ

ENKS ile MGRK arasındaki sorunlardan bir tanesi olarak gösterilen çoğunluğu El Parti ve Parti Azadi üyesi olan ve bir süredir Rojava'da asayiş güçlerinin elinde tutuklu olan bazı kişilerin durumu da tartışıldı. ENKS bu kişilerin bırakılmasını ilişkilerin normale dönmesi için bir şart olarak öne sürerken, MGRK, TılAran'da, TılHasıl'da, Halep'te, Afrin'de ve daha birçok yerde Kürtlere yönelik yaptığı saldırılarda İslami partilere öncülük yapanların ve onlara yol gösterenlerin kimler olduğunun araştırılmasını istedi. MGRK üyeleri, sözü edilen kişilerin bırakılmasının bir asayiş ve yargı sorunu olduğunu ve siyasi bir karar olmadığını belirtmesi üzerine toplantıda bu konuda her hangi bir karara varılmadı.

SINIR KAPISINDA UZLAŞMA SAĞLANAMADI

Federal Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki en önemli sorunlardan biri olan Semalka Sınır Kapısı'nın açılması sorunun da toplantıda gündeme geldiği öğrenildi. Semalka Sınır Kapısı'nın açılmasının ENKS'in ileri sürdüğü şartların kabul edilmesi temelinde olduğunu, MGRK'nin ise bu şartları kabul etmemesinden ötürü Semalka Sınır Kapısı'nın açılması konusunda Federal Kürdistan Bölge yönetimiyle uzlaşılamadığı belirtildi.

Toplantıda tartışılan bir diğer husus ise Rojava'da bir süre önce ilan edilen Geçici Yönetim konusuydu. ENKS'nin Geçici Yönetime katılımının konuşulduğu toplantıda, ENKS'nin çekince koymasından ötürü görüş birlikteliğine varılmadı. ENKS ile MGRK arasındaki toplantı bugün saat 10.00'da yeniden başladı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yolsuzluk operasyonu ABD, İngiliz ve Rus basınında..

SONRAKİ HABER

Türkiye birinciliği yine kaptırmadı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...