17 Aralık 2013 21:40

BDP'li vekillerin serbest bırakılmaması protesto edildi

HDP ve HDK üyeleri, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen BDP milletvekillerinin tahliye edilmemesini protesto etti.

BDP\'li vekillerin serbest bırakılmaması protesto edildi
Paylaş

HDP ve HDK üyeleri, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen BDP milletvekillerinin tahliye edilmemesini protesto etti.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen HDP ve HDK üyeleri, "Halklara eşitlik vekillerimize özgürlük" pankartı açtı. "Devrimci irade teslim alınamaz", "Biji yekitiya gelan", "Biji bratiya gelan", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atan HDP ve HDK’liler adına HDP Beyoğlu İlçe yöneticisi Fatma İnce açıklama yaptı. İnce, Diyarbakır mahkemelerinin Anayasa Mahkemesi kararlarını yok sayarak, tutuklu vekiller İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız'ın tahliye taleplerini reddettiğini belirterek, "Seçilmiş vekillerin temsil haklarını çiğnemenin yanı sıra verili hukuk düzenini de hiçe sayan bu hukuk kisvesi altında yürütülen bir ırkçı siyasetin ifadesidir" dedi. İnce, bu siyasi kararın kabullenilmesinin mümkün olmadığını belirterek, mahkemenin yetki sınırını aştığını söyledi. Vekillerin derhal serbest bırakılmasını isteyen İnce, HDK ve HDP'nin bu darbeyi izlemekle yetinmeyeceğini kaydetti.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan ise, "Balbay'ın tekrar Meclis’e dönmesini sağlayan yasalar BDP'li vekiller için uygulanmadı" diyerek, HDP'li vekillerin açlık grevi eylemine dikkat çekti. Yasaların her yerde farklı olarak uygulanmasının devletin sömürgeci anlayışını ortaya koyduğunu belirten Altan, "Bir anayasa var, ama Fırat'ın doğusunda geçerli değil. Bizi bu kadar kolay kandıracaklarını nasıl düşünüyorlar" dedi. Altan, "Kendi iç çatışmalarını bile Kürtler üzerinden yapıyorlar. Bunları burunlarından fitil fitil getireceğiz. Kitleler sokaklara çıkacak. Zindandaki vekillere sözümüz bu. Daha ileride ne olacağını bilemeyiz" diye konuştu.

KADIKÖY’DE YÜRÜYÜŞ

HDP Kadıköy Meclisi ise, Altıyol'dan Kadıköy İskelesi'ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. "Halklara eşitlik vekillerimize özgürlük" pankartının yanı sıra "Vekilleri zindandan halk çıkaracak" dövizlerinin taşındığı yürüyüşte, "Yaşasın halkların eşitliği, İstanbul'dan Gever’e bin selam" sloganları atıldı. HDP Kadıköy İlçe Meclisi adına açıklama yapan İlknur Melengeç, "Bu mahkemelerin Maraş, Sivas, Roboski, 19 Aralık katliamlarında Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Hrant Dink, Ethem Sarısülük cinayetlerinde sessiz kaldıklarını uyuduklarını biliyoruz" dedi. HDP ve HDK olarak tüm herkesi tutuklu bulunan vekillerin durumun protesto etmeye çağırdıklarını belirten Melengeç, Meclis’te açlık grevine başlayan milletvekilleriyle dayanışma çağrısında bulundu. (İstanbul/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Yemen’de düğün konvoyuna saldırı

SONRAKİ HABER

Erkmen\'den son sergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...