18 Aralık 2013 06:00

Yarın grev var

KESK’in aldığı karar kapsamında yarın binlerce kamu emekçisi greve çıkacak. Geçmiş kayıpları karşılamak için maaşlara en az seyyanen 300 TL zam, herkese iş ve ücret güvencesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, maaş artışlarının vergi dilimi artışlarından etkilenmemesi, kadın kamu emekçilerine pozitif ayrımcılık yapılması, baskı, sürgün ve tutuklamalara son verilmesi gibi talepler ile grev yapacak olan KESK üyeleri, bütçe görüşmelerinde emekçilerin taleplerinin dinlenmemesini de protesto edecek

Yarın grev var
Paylaş

KESK’in aldığı karar kapsamında yarın binlerce kamu emekçisi greve çıkacak. Geçmiş kayıpları karşılamak için maaşlara en az seyyanen 300 TL zam, herkese iş ve ücret güvencesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, maaş artışlarının vergi dilimi artışlarından etkilenmemesi, kadın kamu emekçilerine pozitif ayrımcılık yapılması, baskı, sürgün ve tutuklamalara son verilmesi gibi talepler ile grev yapacak olan KESK üyeleri, bütçe görüşmelerinde emekçilerin taleplerinin dinlenmemesini de protesto edecek.

BES Üyesi Hüseyin Paş, 2014 bütçesinde kamu çalışanlarına hak verilmemiş tam tersi mevcut haklarının daha da geriye gettiğini kaydetti. Bu hakları elde etmek için 19 Aralık’ta greve çıkacaklarını dile getiren Paş, sorunlarının ve taleplerinin takipçisi olacaklarını, kamu emekçilerinin korku ve sindirme politikalarına rağmen greve katılacağına inandıklarını söyledi.

Serhat Azizoğlu ise “2014 bütçesinde kamu emekçilerine de insanca yaşayabilecekleri ücret talep ediyoruz. Son yıllarda özellikle sosyal güvenlik kurumunun turnike, göz tarama uygulamalarıyla personel üzerinde baskı uygulamaktadır. Aynı zamanda usülsüz atamalar, yer değiştirmeler olmaktadır. Keşke tüm sendikalar emek ekseni ortak paydasında birleşerek tüm kamu emekçilerini bu greve ortak edebilseydi” dedi.

KAYIPLAR İÇİN GREVDEYİZ

BES Genel Mali Sekreteri Fikret Aslan, 2014 bütçesinde emekçilerin sorunlarının dile getirilmediğini belirterek, “Bizim amacımız meclisi çözüm üretmeye davet etmek. Sorun diğer sendikaların sürece katkı da bulunmaması” dedi.

BES İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Özer Avanas ise görüşlerini şöyle açıkladı, “2014 bütçesinin kamu çalışanları başta olmak üzere ülkedeki sabit ve dar gelirlilere bir katkısı yok. Dolayısıyla bu bütçeye bir itiraz oluşturma, toplumda itiraz kültürünü geliştirme adına kamu çalışanlarının geçmiş yıllarda oluşan kayıplarını giderme adına greve gidiyoruz. Greve yüzde 60’ların üstünde bir katılım bekliyoruz.”

ÖNCE KAHVALTI SONRA GREV

30 Eğitim Sen üyesinin olduğunu Bahçelievler’deki bir lisede çalışan Selda Dikmen ise taleplerdeki kadınlara pozitif ayrımcılık ilkesini çok önemsediğini, haklarını savunmak ve tarafını belli etmek için greve katılacağını dile getirdi. Okullarında toplantı yaptıklarını ve grev günü de okulda önce kahvaltı yapıp oradan eylem alanına gideceklerini dile getiren Dikmen, böylece okulda grev havasını daha görünür kılmak istediklerini söyledi. Eğitim Sen’in çalışmalarının yetersiz olduğunu ama başka da bir alternatif olmadığını dile getiren Dikmen, grevin ses getirmesi için tüm çalışanların sahip çıkmasını gerektiğini ifade etti.

Matematik öğretmeni olan Temel Akdağ ise maaşlarındaki artışların azlığı ve vergi dilimlerinin bellerini büktüğünü ve bu taleplerin tüm emekçilerin talebi olduğunu söyledi. Kamusal alanın ortadan kaldırılmasına ve ataması yapılmayan öğretmenlere dikkat çeken Akdağ, bunlara tüm kesimlerin sahip çıkması gerektiğini ve grevin eğitim alanındaki sendikal bölünmüşlüğü ortadan kaldırması gerektiğini dile getirdi. Eğitim alanında onlarca ayrı sendika olduğunu söyleyen Akdağ, “Bu bölünmüşlükten hiçbir şey çıkmaz bu yüzden grevin başarıya ulaşacağına inanmıyorum ama salak da olmadığımı göstermek için greve katılacağım” dedi. Hükümet yanlısı ve gerici sendikalarda örgütle kitle arasındaki bağın kopukluğunu anlayabildiğini ama mücadeleci olduğunu iddia eden bir sendikada anlamadığını dile getiren Akdağ, sendikanın en kısa sürede tabanıyla barışması ve karar mekanizmalarında tabana söz hakkı vermesi gerektiğini dile getirdi.

ORTAKLAŞMAK İÇİN ÇABA SARF EDİLMEDİ

Bahçelievlerdeki bir okulda çalışan Nermin Aytolu, 90 öğretmenin çalıştığını ve 11 Eğitim Sen üyesinden 9’unun greve katılacağını söyledi. Özellikle zam ve kadına karşı pozitif ayrımcılık taleplerinin ilgi gördüğünü dile getiren Aytolu, kendisinin ise iş güvencesine sahip çıkmak için greve katılacağını, taşeron işçi olmak istemediğini dile getirdi.  Diğer sendikalardan emekçileri de greve katmak istediklerini ancak arkadaşlarının bunu kabul etmediğini belirten Aytolu, “Sesimizi duyurabilmek için onların da greve katılması gerekli yoksa grevin sesi yeterince duyulmaz” diye konuştu. Aytolu, Eğitim Sen’in de mücadeleyi ortaklaştırmak için üzerine düşeni yeterince yapmadığını söyledi.

Zeytinburnu’da çalışan Bilgisayar Öğretmeni Erdoğan Demir, okullarında 64 öğretmenin olduğunu ve 16 Eğitim Sen üyesinden 10’nun greve katılmayı düşündüğünü söyledi. Grevin tabanın dayatmasıyla değil tavanın dayatmasıyla alındığını ve bu yüzden işyerlerinde bir grev havası olmadığını belirten Demir, diğer sendikalarla yapılan görüşmelerde de neler konuşulduğunu bilmediklerini bunun da okullarda grevi örgütlemeyi zorlaştırdığını dile getirdi.

BİR GÜNLÜK EYLEM SONUÇ VERMİYOR

116 öğretmenin olduğu okulda çalışan Esma Gül, 14 Eğitim Sen üyesi olduğunu, grevi kendisinin yeni duyduğunu ve katılıp katılmamaya henüz karar vermediğini söyledi. “Çünkü sonuç alınmayacak bir günlük eylemlere katılmanın bir anlamı olduğunu düşünmüyorum” diyen Gül, çalışma koşullarının ve emeklilik dönemlerindeki yaşama koşullarının düzeltilemsinin temel talep olması gerektiğini, diğer sendikalarla birlikte hareket etmeden sonuç alınamayacağını kaydetti.

35 kişinin çalıştığı bir okulda öğretmenlik yapan Mehmet Ali Tırpan 8 kişinin greve katılacağını söyledi. 1 günlük cılız iş bırakmaların bir sonuç vermediğini ve enerjilerini de tükettiğini dile getiren Tırpan, KESK’in ortak grev çağrısı yaptığını ve diğer sendikaların olumlu yanıt vermediğini ve bunun da grevin başarı şansını azalttığını dile getirdi. Özellikle ekonomik olarak sıkıntı yaşadıklarını ve ekonomik taleplerinin öncelikli olduğunu dile getiren Tırpan, iş güvencesi ve ataması yapılmayan öğretmenler konusunun da sendikaların öncelikli gündemleri olması gerektiğini söyledi. Bazı okullarda ise grevin adının bile geçmediğini söyleyen Tırpan, sendikaların örgütlenmeye ve bilinçlendirmeye daha çok zaman ayırması gerektiğini söyledi.

BÜTÇEDEN HAKKIMIZI İSTİYORUZ


“Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz, bütçeden hakkımızı istiyoruz” diyen KESK, DİSK, TMMOB ve Adana-Osmaniye Tabip Odası 19 Aralık grevi ile ilgili İnönü Parkı’nda bir basın açıklaması yaparak bildiri dağıttı.

Açıklamayı okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kamuran Karaca, 2014 yılı bütçe görüşmelerine değinerek, bütçeyi denetlemekle görevli olan Sayıştayın 2013 yılına ilişkin bütçe raporlarını göndermediğine ve gelir ve gider kalemlerinin denetlenebilme olanağının ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.
Karaca, “İnsanca bir yaşam, eşitlik, özgürlük, barış ve demokrasi için 19 Aralık’ta grevdeyiz” dedi. Açıklama sonrası kamu emekçileri 19 Aralık grevi ile ilgili bildiri dağıttı.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


ESKİŞEHİR GREVE HAZIRLANIYOR

Dr. Birtürk Özkavak
SES Eskişehir Şube Başkanı

Eskişehir tüm ülkede kamu emekçilerinin eylemlerinin etkili olduğu yerlerden birisi olarak değerlendirilir. Eskişehir’de şimdiye kadar yapılan bir çok eylem ve grevin bu kanıyı yaratmış olduğu açıktır. İyi hazırlanmış, emekçilerin ortak taleplerini yakalayan, örgütlenmesini iyi planlayan bütün eylemler başarılı oldu.

19 Aralık grev kararı alındıktan sonra hareketsiz geçen bir süreç, KESK gezileri ile hızlandı. İlimizde KESK MYK ve bağlı sendika genel merkez yöneticilerinin geldiği gün yapılan etkinlikler, işyeri gezileri fiilen grev çalışmalarını da başlatmış oldu. Yapılan geniş üye toplantılarına hakim olan eleştirel yaklaşım grevi örgütleme çalışmaları içerisinde ötelenmiş görünüyor. Zaten genel yaklaşım grevi başarıya ulaştıracak her türlü etkili çabayı ortaya koymaktan geçtiği yönündeydi.

Eskişehir’de örgütlü olan KESK bileşenleri işyeri bazlı çalışmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde grevi nasıl örgütleyeceğimize dair şubeler platformu toplandı. Merkezi bir alan belirlenerek tüm kamu emekçileri oraya davet edilecek. Eskişehir Sağlık Müdürlüğü önü toplanma alanı olarak belirlendi. 19 Aralık sabah saat 10.00 gibi toplanmaya başlanılacak sonrasında Hamamyolunda yürüyüşe geçilerek saat kulesi önünde basın açıklamaları yapılacak.

Sendikamız SES’te ayrıca Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir açıklama düzenleyerek taleplerimizi bir kez daha dile getirecek.

Grev öncesi diğer kamu sendikalarıyla iletişimin yeterince sağlanamadı. Bu nedenle diğer sendikaların ve üyelerinin greve katılımı yönünde bir gelişme görülmüyor.
Eskişehir’de grev kamu emekçilerinin desteğine ve katılımına bağlı olarak başarılı olacak.

ÖNCEKİ HABER

DİSK-AR: İşsizlerin toplam sayısı 5.8 milyon

SONRAKİ HABER

İnsan hakları savunucularına polis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...