17 Aralık 2013 08:52

HDP milletvekilleri açlık grevine başlıyor

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “yargı üzerinde vesayet oluşturan Özel Yetkili Mahkemelerin derhal feshedilmesi gerektiğini” söyleyerek “Sizin iradeniz hiçe sayılırken, sonradan yasama faaliyeti yapıyormuş gibi davranamazsınız” dedi.

HDP milletvekilleri açlık grevine başlıyor
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “yargı üzerinde vesayet oluşturan Özel Yetkili Mahkemelerin derhal feshedilmesi gerektiğini” söyleyerek “Sizin iradeniz hiçe sayılırken, sonradan yasama faaliyeti yapıyormuş gibi davranamazsınız” dedi.

Önder, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel tutuklu BDP milletvekillerinin tahliye edilmemesine tepki olarak Meclis’te süresiz açlık grevine başlıyor.

ÖYM ANAYASA MAHKEMESİNİ DE TANIMIYOR


Diyarbakır 6. ve daha sonra 5. Ağır Ceza Mahkemelerinin tutuklu BDP Milletvekillerinin tutukluluk hallerin devamına yönelik verdiği kararın kabul edilemez olduğunu ifade eden Sırrı Süreyya Önder, ortada ayrımcı bir durum olduğunu vurguladı. Önder, yaşanan hukuksuzluğu şöyle sıraladı:

“İlkin, CHP milletvekilleri bu meseleden faydalanabiliyorken, hukuken durumları onlardan daha elverişli olan bizim vekillerimiz faydalanamıyor. İkincisi aynı gün dışarıya çıkacak olan vekillerimiz bile tahliye edilmiyorlar. Son olarak, bu Özel Yetkili Mahkemeler ( ÖYM) yargı üzerinde öyle bir vesayet oluşturmuş ki, Türkiye’nin en üst yargı kurumunu da tanımıyor, yasama organının çıkarttığı kararları da doğru yorumlamıyor. Kendini hepsinin üzerinde görüyor.”

“Yasama ve demokratik siyasetin şerefi ve onuru ayaklar altındadır” diyen Önder, tam da bu sebeple TBMM’nin izzetini ve şerefini, seçilmiş iradenin ve demokratik siyasetin onurunu savunmak adına Meclis’te 4 HDP’li vekili olarak süresiz açlık grevine başlayacaklarını belirti.

ÖYM’LER FESHEDİLECEK

HDP vekilleri olarak taleplerini aktaran Önder, “Meclis toplanacak bir gecede Özel Yetkili Mahkemeleri ve onların aldığı bütün kararları feshedecek. Özel Yetkili Mahkemelerde yargılananlar için Bağımsız Mahkemelerde Yargılanma yolunu açacak ve bu vekillerin durumuna ilişkin de salıverilme ile başlayan önemli bir düzenleme yapılacak. Burada Meclis kendi onurunu gözetliyorsa bunu böyle yapmak zorunda. Sizin iradeniz hiçe sayılırken, sonradan yasama faaliyeti yapıyormuş gibi davranamazsınız. Bu nedenle bu çifte standarda bizzat yerinde yani Meclis’te dur diyeceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yolsuzluk operasyonu: Ağaoğlu ile 3 Bakan\'ın oğlu gözaltında

SONRAKİ HABER

İtalya\'da şike operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...