06 Haziran 2011 10:29

Hukukçular Blok'a yönelik saldırıları kınadı

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Hukuk İnisiyatifi,  Emek Demokrasi ve Özgürlük Blokunun, seçim bürolarına, konvoylarına ve çalışma yürüten kişilere yönelik polis baskısını kınadı. Taksim Cezayir toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda, basın açıklamasını hukukçular adına Avukat Bahri

Hukukçular Blok'a yönelik saldırıları kınadı
Paylaş

Belen , “Emek Demokrasi ve Özgürlük Blokunun bağımsız adaylarına ve bu adaylara oy verecek insanlara, gençlere, öğrencilere yönelik ciddi engellemeler söz konusudur” dedi. Yapılan baskıların hukuksuz temele dayandığını ifade eden Belen, seçim sürecinin meşruiyetinin engellendiğinin ve demokratik, yasal ve anayasal bir zeminden kaydırıldığını belirtti.

Seçim sürecinde İstanbul, Diyarbakır, Mersin ve Hopa başta olmak üzere birçok yerde soruşturma, gözaltı ve kovuşturmaların uygulandığını belirten Belen, “Anayasal bir hak olan Demokratik eylemlerde hak arayışı örgüt propagandası ile tarif edilmektedir” diye ifade etti.

TMK ve özel yetkili savcılar tarafından, yetki alanları dışında kalan bu eylemlere yetkisizce el konulduğunu  belirten Belen, “TCK 220/7 Maddesi, Herkesin, her davranışın, her demokratik talebin, terör suçunun unsuru gibi gösterilecek biçimde genişletilmesi de yasal olmadığı kadar anti ve tehlikeli bir sürece işaret etmektedir” diye konuştu.

SALDIRILAR MAYISTA İKİYE KATLANDI

Toplantıda söz alan Avukat Yıldız İmrek ise, özellikle mayıs ayı boyunca Blokun seçim bürolarına  yönelik ‘faili meçhul ya da faili belli’ saldırıların gerçekleştiğini belirtti. Bu saldırılara polislerin göz yumduğunu söyleyen İmrek, “Eşitsiz bir yarış var ve yaklaşan seçimlerin güvenliği tehdit altındadır” diye ifade etti.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği Başkanı Mahmut Taşçı ise,  “Ülkenin genelinde Bloku destekleyen Kürt gençleri, aydınları ve Blok siyasetçilerine yönelik baskılar, gözaltılar ve fiili saldırılar endişe vericidir” diye konuştu. Toplantıda söz alan Avukat Haluk İnanıcı, yaşanan olayların yargı kültürü açısından tehlikeli noktayı işaret ettiğini söyledi.

HALK SİVİL SİYASETİN DIŞINA İTİLİYOR

Toplantıya katlan Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sırrı Süreyya Önder, seçim çalışmaları boyunca baskılarla karşılaştıklarını, seçim değerlendirme toplantılarında, sürekli olarak polislerin engellemesi sonucu aksayan günlük çalışmaların konuşulduğunu ifade etti.

Emekçilerin ve mazlumların sivil siyaset dışına itilmek istendiğini belirten Önder, “Seçimlere bir hafta kaldı ve biz o günü her an bir sıkıntı çıkacak diye bekliyoruz” söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)


2 AYDA 3 BİN 40 GÖZALTI

*  8 Mayıs 2011: Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun desteklediği Bağımsız Aday Emrullah Bingöl’ün seçim bürosuna MHP ve Ülkü Ocakları üyeleri tarafından saldırı yapıldı.
*  12 Mayıs 2011: Mersin Bağımsız Adayı Ertuğrul Kürkçü’nün, Mahmudiye’de bulunan seçim bürosu saldırıya uğradı, Kürkçü’ye ait resim ve afişler parçalandı.
*  12 Mayıs 2011: Sebahat Tuncel’in Beykoz ilçesindeki Tokatköy seçim bürosuna 4 ayrı saldırı gerçekleştirildi.
*  28 Mayıs 2011: İlçede düzenlenen halk şöleni sonrası ülkücü bir grupla BDP’li gençler arasında yaşanan gerginliğin ardından Hamidiye Mahallesi’ne yönelen ülkücü grup büro görevlilerine saldırdılar. Büroyu da molotofkokteyli atarak ateşe verdiler.
*  29 Mayıs 2011: Abdullah Levent Tüzel’in konvoyuna, Küçükçekmece Kaynarca’da MHP’liler saldırdı. Saldırganlar araçları tahrip ederken polis olaya müdahale etmedi. Saldırıya uğrayan 15 kişi gözaltına alındı.
*  Nisan ayının sonuna kadar; okullara yapılan baskınlarda çok sayıda öğrenci gözaltına alınmıştır. Gaz bombalarıyla halka saldırılmış, Diyarbakır, Batman, Cizre, Kızıltepe’de yapılan bombalı saldırıda ikisi çocuk, ikisi kadın olmak üzere en az 5 kişi ağır yaralanmıştır. TUAD ve TUADF’nin verilerine göre son beş ayda 3 bin 40 kişi gözaltına alınmış, bunların 1200 kişisi tutuklanmış, 9 kişisi işkence görmüştür.
*  Mayıs ayı boyunca; okullara, seçim çadırlarına, evlere, köylere ve çeşitli kurum ve kuruluşlara yapılan baskınlarda 1404 kişi gözaltına alınmıştır. Bu sürede 49 çocuk gözaltına alınmış, 6 çocuk tutuklanmıştır. Söz konusu sürede basın emekçilerinden iki kişi (Azadiye Welat’dan ve Dicle Haber Ajansı’ndan) gözaltına alınmışlardır. 1-16 mayıs arası 771 kişi, 16-31 mayıs arası 633 kişi gözaltına alınmış, 177 kişisi de tutuklanmıştır. Mayıs ayında gözaltına alınma oranı diğer aylara nazaran yüzde 201 artmıştır.

ÖNCEKİ HABER

Aydın’da Blok şenliği

SONRAKİ HABER

Genç’te imamlar sandık görevlisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...