17 Aralık 2013 06:11

Bemal Tokçu'nun ailesi Evrensel'e konuştu

Gever'de Reşit ve Veysel İşbilir’in cenaze töreninde kurşunlara hedef olan ve geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Bemal Tokçu’nun ailesi, hem başka yüreklerin yanmaması için barış sürecinin devam etmesi çağrısı yapıyor hem de katillerin açığa çıkarılmasını istiyor.

Bemal Tokçu\'nun ailesi Evrensel\'e konuştu
Paylaş

Beyar ÖZALP
GEVER


Gever’de (Yüksekova) üç kişinin öldürüldüğü olayların ardından on gün geçmesine rağmen hiçbir soruşturma açılmaması, kırşunları sıkanlara ilişkin ne bir gözaltı ne de bir inceleme başlamış olması halkın tepkisini çekiyor. Gever'de Reşit ve Veysel İşbilir’in cenaze töreninde kurşunlara hedef olan ve geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Bemal Tokçu’nun ailesi, hem başka yüreklerin yanmaması için barış sürecinin devam etmesi çağrısı yapıyor hem de katillerin açığa çıkarılmasını istiyor.

ÇADIRDA ÖFKE VAR

Bemal Tokçu’nun cenazesinin defnedilmesinin ardından yeniden gittiğimiz Gever’de ilk durağımız yaşamını yitirenlerin faillerinin bulunması talebiyle kurulan ‘Sivil katliamlara karşı direniş çadırı.’ Çevre il ve ilçelerden çok sayıda kişinin gelerek her gün nöbet tuttuğu çadırda sorumluların açığa çıkarılması için hiçbir adım atmayan hükümete tepki var.

‘KÜRT ANALARI HÂLÂ AĞLIYOR’

Gever’de görüştüğümüz Bemal Tokçu’nun acılı babası Ubeyir Tokçu, Başbakan Tayyip Erdoğan’a tepkili. “Başbakan Erdoğan büyük bir yalancıdır. İki yüzlülük yapıyor. Bir taraftan barıştan bahsederken diğer taraftan ölümlere neden oluyor” diyen Tokçu, Erdoğan’ın ‘Anneler artık ağlamayacak’ sözlerinin de yalan ve tek taraflı olduğunu belirtiyor. “Barış sürecinden beri asker ve polis anneleri ağlamadı ama Kürt analar ağlamaya devam ediyor” diyen Tokçu, “Biz yine de barış süreci devam etsin, kimsenin yüreği yanmasın istiyoruz” dedi.

DEVLET KİMİ VURDUYSA ONA ‘TERÖRİST’ DEDİ

Kardeşinin Valilik ve bazı basın organlarınca ‘terörist’ olarak gösterilmek istenmesine tepki gösteren Bemal Tokçu’nun ağabeyi Mustafa Tokçu ise “Kardeşim sade bir vatandaş olarak ölümlere tepki göstermek için cenazeye katıldı. Hedef gösterilerek vuruldu” diyor. Devletin öldürdüğü her vatandaşın ölümünden sonra ‘Onun terörist olduğu için vurulduğu’ yalanına başvurduğunu söyleyen Tokçu, “Polis ilk defa bir eylemde halkın bu kadar içine girdi ve ateş etti” dedi. Kardeşinin planlı şekilde öldürüldüğünü düşünen Mustafa Tokçu, “Bemal’in kaldırıldığı hastaneye gelen sivil polisler, cep telefonlarından kardeşimin fotoğraflarını göstererek, ‘Bemal bu mu’ diye sordular” dedi.  
İlk cinayetlerin ardından konuştuğumuz Reşit İşbilir’in abisi İhsan İşbilir’le bu kez de Bemal Tokçu olayına ilişkin konuşuyoruz. “Biz Reşit ve Veysel’in bu coğrafyadaki son ölümler olmasını dilemiştik ama bu dileğimiz gerçekleşmedi” diyen İşbilir, “Bemal’in ölümüyle acımız daha da arttı. Ama yine de barış demeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


NEDEN SORUŞTURMA AÇILMIYOR?

Olayların kente yansımasına ilişkin konuştuğumuz BDP İlçe Eş Başkanı Nail Durmaz devletin Gever’de halkın demokratik talepleri için yaptığı barışçıl protesto gösterilerine bile tahammül edemediğini belirterek, faillerin bir an önce bulunmasını istedi. Ocak ayında Paris’te üç Kürt kadın siyasetçiye yönelik suikastı hatırlatan Durmaz, “Paris cinayetleri barış sürecinin önüne geçmek isteyenler tarafından gerçekleştirildi. Gever’de yaşananlar da barışı istemeyenlerin işi. Sakineleri katledenlerle, Gever katliamını yapanlar aynı zihniyette olanlar” dedi. Başbakan Erdoğan’ın olaylarla ilgili ‘provokasyon’ açıklamasını hatırlatan Durmaz, “Erdoğan yaşananları provokasyon olarak niteliyor ama olayın üzerinden on gün geçmesine rağmen neden adli ve idari herhangi bir soruşturma açmıyor” diye sordu. Hükümetin sürecin devam etmesi konusunda samimi ise failleri ortaya çıkarması gerektiğini dile getiren Durmaz, “Bu olayın sorumluları halkın direnişi sonucunda mutlaka ortaya çıkacak” dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Sen hepimizin annesisin

SONRAKİ HABER

Kewergorske’de yaşam mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...