16 Aralık 2013 17:26

BDP’li vekillerin tahliye edilmemesinin gerekçesi açıklandı

BDP’li Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan hakkında savcılığın tahliye talebini reddeden Mahkemenin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi kararlarının farklı etkileri bulunduğu iddia edildi. BDP'liler ise mahkemenin kararını Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde protesto ettiler.

BDP’li vekillerin tahliye edilmemesinin gerekçesi açıklandı
Paylaş

Ergenekon davasında hüküm cezası alan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi.
Tutuklu BDP’li milletvekilleri de tahliye için başvuruda bulundular. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine başvuran BDP’li Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın savcılığın tahliye talebine karşın mahkeme oy çokluğuyla reddetti. Mahkeme gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi kararlarının farklı etkileri bulunduğu iddia edildi

MAHKEME İKİ GEREKÇE GÖSTERDİ
Anayasa Mahkemesinin verdiği kararların iptali için somut ve soyut iki denetimin olduğu öne süren mahkeme, “Birincisi karar ile dava konusu norm ortadan kaldırıldığından bu karar herkes için hüküm ve sonuç doğurur, bağlayıcı olur. İkincisi ise Anayasa Mahkemesin verdiği iptal kararının yürürlüğe girmesi ile anayasaya aykırı olan norm ortadan kalktığından iptal edilen norm ile düzenlenen alandaki uygulama artık o norm bulunmadığı göz önünde tutularak devam eder” denildi. Mahkeme, bireysel başvuruyu ancak kişisel ve güncel hakkı doğrudan etkilenenlerin Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunabileceğini öne sürülerek, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru kapsamında Mustafa Balbay hakkında verdiği ihlal kararının İbrahim Ayhan ve sanık Gürsel Yıldırım açısından doğrudan veya dolaylı bir sonuç doğurması mümkün olmadığı ö iddia edildi. Bunun içinde tahliye talebinin kabul edilmediği belirtildi. Mahkeme heyete oy çokluğuyla kararı alırken, muhalefet şerhi koyan Hakim İsmail Yoğurtçu ise Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını hatırlattı.
Tahliye için Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı BDP Mardin Milletvekili Selma Irmak, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş hakkında mahkemeye sunduğu mütalaada tahliye taleplerinin reddedilmesini istedi. Mahkeme, savcının 3 milletvekili talebine ilişken kararını gazetemiz baskıya girdiğinde açıklamamıştı.

BEŞTAŞ: MAHKEME ÜYELERİ SUÇ İŞLEDİ
BDP'liler Diyarbakır'da tutuklu milletvekillerinin tahliye istemlerinin reddedilmesini E Tipi Cezaevi önünde protesto etti. BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş karara tepki göstererek şöyle konuştu: “Bu karar hukuksuzluğun tescil edilmesi, paralel devlet yanında, paralel hukuksuzluğun uygulanması demektir. Bu ülkede Kürtlere aynı hukuk, anayasa ilkeleri uygulanmıyor, aynı kararlar uygulanmıyor. Bugün yerel mahkeme aslında bu kararıyla bunu ortaya koydu. Hiç bir mahkeme Türkiye'de anayasaya ve anayasa mahkemesinin kararına karşı çıkamaz. Bu karar herkesi bağlar, bu anayasa hükmüdür. Bu siyasi bir karardır, hukukun çiğnenmesidir. Kendi hukuklarını çiğniyorlar. Bize 'Bölücü' diyenler, gelip Diyarbakır'da 'Kürdistan' deyip, gidip meclis tutanaklarında CHP ve MHP ile birlikte 'Kürdistan' kelimesini çıkaranlar bize çifte hukuku dayatıyor. Budur bölücülük. Bu ülkeyi ancak iki hukuk böler. Bunu kabul etmiyor, tanımıyoruz. Bu karar yargının parçalandığını gösteriyor. Bu karar kavganın yargıya yansımasıdır. Bu kararla yargı suç işliyor. Bizzat mahkeme üyeleri suç işlemiştir. Bu karara imza atanlar hakkında biz Hakimler ve Savcılar yüksek kuruluna şikayet dilekçesi vereceğiz”

TANRIKULU: ANAYASA'YA DA DİRENİYORLAR
Diyarbakır Adliyesinde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, tutuklu BDP'li 2 milletvekili için yapılan tahliye istemlerinin reddedilmesine tepki gösterdi.
Tanrıkulu şöyle konuştu: “Mahkemenin bu gerekçesini esas alıp tahliye kararı vermesi gerekirken, bugün tahliye kararı vermemesi tamamen hukuk dışı ve, siyasidir. Mahkeme hukuk ile değil siyasi kaygı ile hareket ettiğini ortaya koymuştur. Ayrıca böyle bir kararın verilmeyeceğini geçtiğimiz günlerde AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik vermişti. 'Tahliye edilmezler' demişti. Mahkeme de bugün o talimatı burada uygulamış oldu.” Tanrıkulu, yıllarca AİHM kararlarına direnen yargıçların şimdi de Anayasa Mahkemesi kararlarına direndiklerini belirtti. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

3D Araba Yarışları Oyun Gemisi’nde

SONRAKİ HABER

Taksim’i yasaklama insan hakları sözleşmesine aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...