16 Aralık 2013 14:55

DAY-MER 17. Olağan Kongresi’ni yaptı

Londra’da 25 yıldır faaliyetlerine devam eden Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), 17. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi.

DAY-MER 17. Olağan Kongresi’ni yaptı
Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra


Londra’da 25 yıldır faaliyetlerine devam eden Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), 17. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. 15 Aralık Pazar günü kuzey Londra’da, Tottenham’daki Londra Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilen Kongre’ye, çok sayıda üyenin yanı sıra yerli örgütlerden ve Türk ve Kürt kurumların temsilcileri katıldı.

Kongre’nin açılış konuşmasını yapan DAY-MER Başkanı Ahmet Sezgin, daha güçlü bir çalışma için bütün üyeleri ile çalışmalara sarılmanın önemine değindi. Eski başkanlardan biri olan Tekin Kartal’ın divan başkanlığı yaptığı Kongre’de, ilk olarak DAY-MER Sekreteri Oktay Şahbaz söz aldı.

‘ÖNEMLİ ADIMLAR HEYECANLANDIRIYOR’

Şahbaz konuşmasında, yerli ilişkilere ve İngiltere’deki duruma değindi. Koalisyon hükümetinin özellikle kemer sıkma politikalarının neden olduğu ekonomik ve politik etkilerinden bahseden Şahbaz, kriz bahanesiyle bu kesinti dalgasının 2021 yılına kadar sürdürülmesinin planlarının yapıldığını söyledi. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan, kamu alanlarındaki saldırıları özetleyen Şahbaz, buna karşı yürütülen çalışmaları, yapılan yürüyüş ve eylemleri ve DAY-MER’in oynadığı role değindi. Şahbaz, 2013 yılında İngiltere’de milyonerlerin iki katı arttığını ve bir çok firmanın vergi kaçırdığını, buna rağmen hükümetin işçi ve emekçilere saldırıya devam etmesiyle, kimlerin hükümeti olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kongre’de yönetim kurulu, gençlik, kadın, semt çalışması, kültür sanat, eğitim gibi konuların yer aldığı faaliyet raporu ve mali rapor da okundu. Yapılan konuşmaların ardından seçime gidildi ve yeni dönemde DAY-MER yönetim kurulunu belirlendi. Yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Ahmet Sezgin, Oktay Şahbaz, Aslı Gül, Rahime Simpson, Musa Yadırgı, Semra Demirci, Oktay Cinpolat, Sevgi Taş ve Metin Sağır.

DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAYA DEVAM

DAY-MER’in 17. Olağan Kongresi’ne katılan yerli örgüt temsilcileri de birer konuşma yaptı. İlk olarak Rahip Paul Nicholson söz aldı. Belediye vergisi vermemekle tanınan ve buna karşı kampanya yürüten Nicholson, DAY-MER’le çalışmaktan olur duyduğunu söyledi.

Ulusal İşyeri Temcilciler Ağı Temsilcisi Rob Williams da konuşmasında, DAY-MER’in içinde olduğu platform ve verdiği mücadeleyi büyük bir önemle izlediklerini ve işçi sınıfının birliği için beraber çalışmaya devam edeceğini belirterek, Taksim’deki eylemlerin bütün dünyayı heyecanlandırdığını da sözlerine ekledi.

İşçi Partisi Coventry eski milletvekili ve şimdi Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu (TUSC) Başkanı olan Dave Nellist de konuşmasında, ülkedeki adaletsizliklerin hızla devam ettiğini, zengin ile fakir arasındaki uçurumun büyüdüğünü söyledi. Nellist İngiltere’deki ilk 1000 kişinin servetinde, krizden bu yana 300 milyar sterlin artış olduğunu belirtti. Buna karşılık, 1960’da işsizlik yardımı ortalama bir ücretin yüzde 26’sına tekabül ederken, bu rakamın şimdi yüzde 13’e yakın olduğunu belirten TUSC Başkanı, bu sisteme karşı mücadele etmenin önemine değindi.

Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) üyesi ve aynı zamanda Afro-Karayip toplumları adına bir konuşma yapan Frank Murray ise, DAY-MER’in Londra isyanları zamanında oynadığı rol ve siyahlara binasının kapısını açarak sunduğu olanakların önemine değindi. Seçimlerde, geçmiş hataları yapmadan DAY-MER’in de içinde yer aldığı TUSC için oy toplamak gerektiğini belirterek dayanışma içinde olmaya devam edeceğini söyledi.

UNITE Temsilcisi Pilgrim Tucker da konuşmasında, sendikanın, toplumun her kesimini kucaklamak için bir üyelik başlattığını ve bunu DAY-MER’le de devam edeceğini belirterek birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Britanya Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Doğan Genç ise birlikte çalışmanın öneminin ger geçen gün arttığını ve tarihte hiç görülmemiş düzeyde işçi ve emekçiler ve mazlum halklar bir araya gelerek, ortak bir mücadele platformu yakaladıklarını belirterek, birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

DAYANIŞMA MESAJLARI

Öte yandan Kongre’ye katılamayan birçok sendika ve kurum temsilcisi de birer mesaj gönderdi. Uluslararası Taşımacılık Sendikaları Konfederasyonu (ITF), RMT Genel Sekreteri Bob Crow ve Genel Sekreter Yardımcısı Steve Hadley, Sosyalist İşçi Partisinden Simon Hesler ve Jenny Sutton, Öğretmenler Sendikası (NUT) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Martin Powell, 2011 yılında polis tarafından öldürülen ve daha sonra Londra isyanlarının çıkmasına sebep olan Mark Duggan için kurulan “Mark Duggan Adalet Kampanyası”, Haringey Parklarını Koruma Komitesi ve Kırkısraklılar Dayanışma Derneği birer mesaj göndererek Kongre’yi selamladılar.

ÖNCEKİ HABER

6 aydır iddianame bekliyorlar

SONRAKİ HABER

Savcılık: Gezi olayları \'terör\' değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...