16 Aralık 2013 11:14

Türkiye ile AB arasında geri kabul anlaşması imzalandı

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında vizesiz geçişleri de düzenleyen, "Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni" ve "Geri Kabul Anlaşması" imzalandı.

Türkiye ile AB arasında geri kabul anlaşması imzalandı
Paylaş

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında vizesiz geçişleri de düzenleyen, "Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni" ve "Geri Kabul Anlaşması" imzalandı.

Türkiye ve AB arasında "Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni" ve "Geri Kabul Anlaşması" imzalandı. Ankara Palas'ta yapılan çalışma toplantısına ve imza törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström katıldı.

İmza töreninin ardından konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, antlaşmanın milat olduğunu savunarak, "3-3,5 yıllık sürecin sonunda vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak'' dedi. Erdoğan, "AB'de sanki vizeler kalkarsa T.C vatandaşları Avrupa'ya akın edecekmiş gibi bir hava yaratılıyor. Avrupa'ya vize uygulaması 1980 darbesi sonrasında Türkiye'den çıkışı yasaklamak için uygulanan, Türkiye'nin talep ettiği bir şeydi. Artık bunlar bizim için tarih oldu. Türkiye kaçılan bir ülke değil, dönülen bir ülke oldu. 12 Eylül'de Türkiye'den kaçmak zorunda kalan sanatçılarımız artık ülkesine dönüyor. Başörtüsü nedeniyle yurt dışında okuyan öğrencilerimiz ülkesine dönüyor" diye konuştu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise, Avrupa'da Türkiye'ye ilişkin görüşün değişeceğini ileri sürdü.

AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström ise konuşmasında karşılıklı olarak güveni arttırdıklarını söyleyerek, "Gelecekteki ilişkilerimiz için iki önemli etkisi olacak, vatandaşlarımız pozitif gelecekte görecekler. Çok yakın geçmişte Geri Kabul Anlaşması'nı imzaladık. Bu aynı zamanda yeni bir işbirliği süreci de başlatıyor. Düzensiz göç ile ilgili Avrupa ile Türkiye bir araya geliyor. Anlaşmaların onaylanmasını kısa sürede bekliyoruz. Buna ek olarak vize serbestisi diyaloğunu başlattık. Schengen vizesinin Türk vatandaşlarına kaldırılmasını ön görüyor. Geri kabul anlaşmasının uygulanması yol haritasındaki ön görülen gereksinimlerden bir tanesi. Bugün bu belgeyi Davutoğlu'na sundum. Hep birlikte çalışmalarımızı başlatacağız. Sayın bakanın ve farklı mercilerinin, yol haritasındaki koşullarla ilgili endişeleri var. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Bunlara çözüm bulmaya çalışacağız. Bugün bu diyaloğun ne kadar uzun süreceğini kestiremiyoruz. Her iki tarafın da bundan avantaj sağlamasını ön görüyoruz" diye konuştu.

İmzalanan anlaşmalar TBMM'ye sunulduktan ve kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fethiye\'de sanayi sitesinde yangın

SONRAKİ HABER

Çin\'in Sincan bölgesinde silahlı çatışma: 16 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...