06 Haziran 2011 10:00

Portekiz’de ‘sıcak yaz’ hazırlığı

AVRUPA'da Yunanistan'dan sonra borç krizi içinde olan ikinci ülke Portekiz'de Pazar günü yapılan erken genel seçimler, iktidardaki sosyal demokrat Sosyalist Parti'nin (SP) hezimetiyle sonuçlandı. AB ve IMF tarafından dayatılan kısıtlama paketini parlamentodan geçiremeyen Başbakan Jose Socrates, ağır yenilgi nedeniyle se&

Portekiz’de ‘sıcak yaz’ hazırlığı
Paylaş

AVRUPA'da Yunanistan'dan sonra borç krizi içinde olan ikinci ülke Portekiz'de Pazar günü yapılan erken genel seçimler, iktidardaki sosyal demokrat Sosyalist Parti'nin (SP) hezimetiyle sonuçlandı. AB ve IMF tarafından dayatılan kısıtlama paketini parlamentodan geçiremeyen Başbakan Jose Socrates, ağır yenilgi nedeniyle seçim gecesi parti başkanlığından istifa etti.

Seçim sonuçlarına göre 2005'ten bu yana iktidarda olan SP oyların ancak yüzde 28'ini alabildi. 1987'den bu yana SP için en düşük oy oranı olan bu rakam, aynı zamanda bu partinin kaderinin diğer Avrupa ülkelerindeki sosyal demokrat partilerle aynı olduğunu gösteriyor.

Seçimlerin galibi ise yüzde 38.8 ile liberal Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve başkanı Pedro Coelho oldu.  Coelho'nun yüzde 11.7 oy alan sağ muhafazakar Demokratik ve Sosyal Merkez Partisi (CDS) ile koalisyon hükümeti kurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Sosyal demokratların hezimete uğradığı seçimlerden sol güçler güçlenerek çıktı. Eski komünistler ve Yeşiller'in kurduğu ortak liste CDU yüzde 7.9, Sol Blok ise yüzde 5.2 oy aldı.

9.6 milyon seçmenin çağrısı olduğu Batı Avrupa'nın en yoksul ülkesi Portekiz'de seçimlere katılım oranı yüzde 60 oldu.
İşbasına gelmesi muhtemel liberal-sağ Coelho hükümetini şimdiden zor günler bekliyor. Bütçe ağını kapatma adına AB'den 78 milyar avroluk kredi sözü alan Portekiz'e dayatılan açı paketin yeni hükümet tarafından hayata geçirilmesi planlanıyor. Seçimin galibi Coelho da IMF ve AB'ye verdikleri sözleri olduğu gibi yerine getireceklerini aynı günün akşamında açık bir şekilde dile getirdi.

Genel seçimlerden önce yapılan genel grev ve direnişler, yeni hükümetin işinin hiç de kolay olmayacağının habercisi. Socrates'in azınlık hükümeti tepkiler üzerine dördüncü kısıtlama paketini meclisten geçiremediği için erken seçim kararı almak zorunda kalmıştı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Peru da Latin rüzgarına kapıldı

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da yüz binler sokaklara döküldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...