16 Aralık 2013 10:57

Güney Sudan'da iktidar savaşı kızıştı

Güney Sudan’ın başkenti Juba’da ordu ve iktidar içerisindeki farklı gruplar arasında silahlı çatışma yaşandı.

Güney Sudan\'da iktidar savaşı kızıştı
Paylaş

Güney Sudan’ın başkenti Juba’da ordu ve iktidar içerisindeki farklı gruplar arasında silahlı çatışma yaşandı. Devlet Başkanı Salva Kiir, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişimiyle suçladı.

Güney Sudan Ordu Sözcüsü Philip Aguer, Juba’daki bazı askeri birliklere, silahlı askerlerce saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada daha fazla ayrıntı verilmezken soruşturmanın başladığı, durumun gergin olduğu ancak kötüleşmesinin beklenmediği ifade edildi. Aguer, ordunun Juba’da kontrole tam olarak sahip olduğunu söyledi.

Associated Press, ağır silahlı askerlerin Juba sokaklarında sabah saatlerinde devriye gezdiğini, Juba’nın ana kışlalarından da silah seslerinin duyulduğunu aktardı.

Temmuz ayında Güney Sudan Başkanı Salva Kiir’in, Riek Machar’ı yardımcılığından azletmesi sonrası ülkede siyasi gerginlik başlamıştı. Machar, 2015’te başkanlığa aday olmak istediğini ifade etmiş, ülkenin birliğini koruması isteniyorsa “tek adam iktidarı”nın kabul edilemeyeceğini söylemişti. Salva Kiir, Pazartesi günü için sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Gelişmelerle ilgili bir basın açıklaması yapılacağını da açıkladı.

Sudan Tribune gazetesinin İnternet sitesi de çatışmaların akşam saatlerinde başkanlık muhafızları arasında çıktığını duyurdu. Sudan Tribune'e göre kentin hava alanı kapatıldı ve devlet televizyonu da yayını durdurdu.

Çatışmanın Kiir’in Dinka kabilesinden askerlerle, Machar’ın Nuer kabilesinden askerleri karşı karşıya getirdiği bildiriliyor.

ABD Büyükelçiliği de yaptığı açıklamada “Henüz çatışmaların ve tehlikenin sona erdiğini doğrulayamıyoruz” diyerek vatandaşlarına uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Hilde Johnson ise Juba’daki durum dolayısıyla endişeli olduklarını söyledi. Açıklamada taraflara itidal çağrısı yapıldı.

Onlarca yıl süren gerginliğin ardından Güney Sudan, 2011 yılında Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığına ilan etmişti. Petrol zengini ülkede halen çok sayıda silahlı grubun var olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Vize pazarlığında kazanan AB, kaybeden Türkiye ve mülteciler

SONRAKİ HABER

Fethiye\'de sanayi sitesinde yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...