16 Aralık 2013 09:52

ABD'li senatör McCain'den Ukrayna'da AB yanlılarına destek

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de on binlerin katıldığı hükümet karşıtı ve Avrupa Birliği (AB) yanlısı gösteriler devam ediyor. ABD'li Cumhuriyetçi Senatör John McCain de ülkeye gelerek göstericilere destek verdi.

ABD\'li senatör McCain\'den Ukrayna\'da AB yanlılarına destek
Paylaş

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de on binlerin katıldığı hükümet karşıtı ve Avrupa Birliği (AB) yanlısı gösteriler devam ediyor.

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Viktor Yanukoviç hükümetinin söylem ve eylemlerinin Ukrayna’yla bir anlaşmayı imkansız kıldığını dile getirdi. Yanukoviç’in AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamaya yanaşmaması üzerine başlayan eylemler 1 aydır devam ediyor. Yanukoviç’in Salı günü Rusya’nın başkenti Moskova’ya giderek Putin hükümetiyle ticari anlaşmalar imzalaması bekleniyor. Muhalifler, Yanukoviç’in Rusya’ya gideceği Salı günü için büyük eylem çağrısında bulundu.

MCCAIN UKRAYNA'DA

Öte yandan ABD’li Cumhuriyetçi Senatör John McCain de  temaslarda bulunmak üzere Ukrayna’ya geldi. Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’ndaki göstericilere seslenen McCain, “Size destek olmak için buradayız. Ukrayna’nın kaderi Avrupa’dadır” dedi.

McCain dün muhalefetteki Anavatan partisi (cezaevindeki Yuliya Timoşenko’nun partisi) liderlerinden Arseniy Yatsenük, aşırı sağcı Özgürlük (Svoboda) Hareketi lideri Oleg Tyagnıbok ve Reform için Ukrayna Demokratik Birliği (UDAR-‘darbe’) lideri Vitaliy Kliçko ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

Görüşmede Kliçko, ülkesinin tarihi bir süreçten geçtiğini belirterek yurtdışındaki dostlarından her türlü desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. ABD’nin, hâlihazırdaki Ukrayna iktidarına karşı elle tutulur yaptırımlarda bulunmasını isteyen Kliçko, manevi desteğinin yetersiz olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, daha önce yaptığı açıklamada Ukrayna’ya yaptırım için ellerinde birçok seçenek olduğunu söyleyerek detay vermemişti.

YANUKOVİÇ'LE DE GÖRÜŞTÜ

McCain Pazar gecesi ise Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile görüştü.

ABD’nin, Ukrayna’ya karşı yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlığı içindeki senatörlere karşı Yanukoviç, hükümetin barışçıl gösteri yapan vatandaşların haklarının korunması hususunda gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi.

30 Kasım’da Kiev’in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'nda göstericilere karşı aşırı şiddet uygulanan kişilerin adil ve şeffaf bir şekilde soruşturulacağını da ifade eden Yanukoviç, muhalefet ve taraflarla yuvarlak masa toplantılarıyla diyalogun sürdüğünü belirtti.

MUHALEFET NE İSTİYOR?

Ukrayna’da eylemler 21 Kasım’da, başkent Kiev ve ülke genelinde Ukrayna hükümetinin, Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması sürecini askıya almasını protesto etmek amacıyla başlamıştı. Eyleme katılan muhalifler, Cumhurbaşkanı ve hükümetin istifasını, erken cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, tutuklu eski Başbakan Yuliya Timoşenko dâhil siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan sınırında 1 İsrail askeri öldürüldü

SONRAKİ HABER

Öcalan\'ın mektubu Kandil ve Avrupa\'ya ulaştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...