16 Aralık 2013 08:00

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde barış umudu

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde geçici başkan Michel Djotodia, ülkede devam eden kanlı çatışmaları sonlandırmak için, milis güçlere affı gündeme getirdi.

Orta Afrika Cumhuriyeti\'nde barış umudu
Paylaş

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde geçici başkan Michel Djotodia, ülkede devam eden kanlı çatışmaları sonlandırmak için, milis güçlere affı gündeme getirdi.

Mart 2013’te çoğunlukla Müslüman milis güçlerin oluşturduğu Seleka örgütünün iktidarı devirmesi sonrası başa getirilen Djotodia, Anti-Balaka olarak bilinen Hıristiyan ve Animist milis grupların temsilcileriyle bir görüşme yaptığını dile getirdi.

Anti-Balaka’nın silah bırakmaya hazır olduğunu ancak güvenliklerinden endişeli olduğunu dile getiren Djotodia, “Af ve hükümete dahil olmayı talep ettiler. Tüm Orta Afrikalıların çıkarı ve barış için görüşmeleri sürdüreceğiz” dedi.

Devrik başkan Francois Bozize taraftarı olan Anti-Balaka milis güçleri geçtiğimiz hafta başkent Bangui’ye saldırmış, gelişen olaylarda Müslüman ve Hıristiyan toplumdan 500’ü aşkın insan öldürülmüş, 189 bin insan da göçe zorlanmıştı.

Fransa, bu ay içerisinde Orta Afrika Cumhuriyeti’ne askeri müdahalede bulunmuştu. “Soykırımı önleme” iddiasıyla ülkeye giren Fransa’nın Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, dün yaptığı açıklamada Orta Afrika Cumhuriyeti’nde istikrarı sağlamak için diğer Avrupa ülkelerinin de destek vermesi gerektiğini savunmuştu.

Fransa, 2011'den beri Afrika kıtasında Fildişi Sahili, Libya, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti olmak üzere 4 ülkeye askeri müdahalede bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şili\'de yeni başkan Bachelet

SONRAKİ HABER

Lübnan sınırında 1 İsrail askeri öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...