16 Aralık 2013 07:28

Şili'de yeni başkan Bachelet

Şili’de seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 62’sini alan Michelle Bachelet devlet başkanı oldu. Seçmenlerin yüzde 58.2'si sandıklara gitmezken bu bir rekor olarak kayıtlara geçti.

Şili\'de yeni başkan Bachelet
Paylaş

Şili’de seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 62’sini alan Michelle Bachelet devlet başkanı oldu. Seçimlere düşük katılım oranı damga vurdu. Seçmenlerin yüzde 58.2'si sandıklara gitmezken bu bir rekor olarak kayıtlara geçti.

İki kadın adayın yarıştığı seçimlerde, iktidardaki merkez sağın seçim koalisyonu Bağımsız Demokratik Birlik’in (UDI) adayı Evelyn Matthei yüzde 37 oyda kaldı. Matthei, oyların açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, “Umarım Bachelet başarılı olur. Şili’yi seven herhangi birinin başka bir arzusu olamaz” dedi.

Seçime sosyal demokrat, sosyalist, komünist parti ve örgütlerin koalisyonuyla giren Yeni Çoğunluk’un (NM) adayı 62 yaşındaki Michelle Bachelet, 11 Mart’tan itibaren başkanlık görevini halihazırdaki milyarder sağcı başkan Sebastian Pinera’dan devralacak. 2018’e kadar görevini sürdürecek olan Bachelet, 2006 yılında da Şili’nin ilk kadın başkanı olarak tarihe geçmişti.

Parasız eğitim, refahın daha adil dağılımı ve yeni anayasa gibi taleplerle iş başına gelen Bachelet’in ilk etapta zenginler üzerindeki vergileri artırması bekleniyor. Bachelet, 2011/12 öğrenci eylemlerinin liderlerinden Camila Vallejo gibi isimleri de koalisyonuna dahil ederek güçlü öğrenci hareketinin taleplerini karşılama sözü vermişti.

Bachelet, seçimlerin ilk turunda yüzde 46.68 oy almıştı. Adaylar arasında yüzde 50'yi geçen olmadığı için galibi belirlemek üzere ikinci tur seçimlerine geldi. Matthei'nin ilk turdaki oyu yüzde 25'ti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP, Cemaatin günahlarının birebir ortağıdır

SONRAKİ HABER

Orta Afrika Cumhuriyeti\'nde barış umudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...