16 Aralık 2013 06:00

Sağlık politikalarında kadınlar söz istiyor

Sağlıklı olma hakkı en temel insan hakkı iken hayatın her alanında iki kat ezilen kadınların sağlık hizmetine ulaşmaları da sorunlu oluyor.

Sağlık politikalarında  kadınlar söz istiyor
Paylaş

Zeliha DOĞAN
İzmir


Sağlıklı olma hakkı en temel insan hakkı iken hayatın her alanında iki kat ezilen kadınların sağlık hizmetine ulaşmaları da sorunlu oluyor.

Devletin uyguladığı sağlık politikaları kadınların sağlık hizmetinden faydalanmalarını daha da güçleştiriyor.

Örneğin; kadınlarda meydana gelen kanserlerin yüzde 30-40’ı genital organlarda görülüyor. Uzmanlar önlem olarak yılda bir kere mutlaka jinekolog kontrolü öneriyorlar.
Fakat kadınlar bunun ne kadar farkında ve ne kadar bunu gerçekleştirebiliyor? Kadınların bu konudaki farkındalığını sormak, öğrenmek ve görmek için Buca Kadın Doğum Hastanesine gittik.

İçeriye girip, görüş almak için çevremize bakındığımızda hamile olanlar dışında çok az sayıda genç kadın gördük. Birkaç sohbetten sonra kadınların doğum veya hastalık haricinde jinekolog tedavisi görmediğini fark ettik ve sebeplerini sorduk.

HASTALANMADIKÇA GELMİYORUZ!

Kadınlar soy isimlerini vermekten çekindi. Uğur isimli kadın, hastanelerin çok kalabalık olduğunu belirterek, devlet hastanelerinin yetersiz kaldığını özel hastanelerin ise çok pahalı olduğunu belirtti. Devlet hastanelerinin de artık ücretsiz olmadığını söyleyen Uğur, “Bu yüzden hastalanmadıkça gelmiyoruz, kontrol falan yaptıramıyoruz” diyor.
Nurcan ise evli ve epilepsi hastası bir çocuğu var. Çocuğu ile ilgilenmekten kendine fazla zaman ayıramıyor.

GÜVENİMİZ SARSILDI

Hastanede çok fazla kadın öğrenci göremediğimizden bu konudaki görüşlerini almak için yakındaki Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsüne giderek oradaki kadınlarla konuşuyoruz. Deniz, tedavi oldukça ay sonunda yüklü paralar ödediklerini bu nedenle düzenli jinekolog muayenesi olamadığını belirtti. “Muayene olacağım zaman devlet hastanesine gidebiliyorum. Ancak hasta-doktor gizliliğine olan güvenim sarsıldı. Aile hekimliğinden ailelere giden mesajlardan dolayı jinekologlara veya devlet hastanelerine güvenemiyorum. Toplumdaki genç kadınlar üzerinde böyle bir baskı olduğunu görüyorum ve bu durum çok sıkıntılı geliyor” diyor.

DİREK ‘EVLİ MİSİN’ DİYE SORUYORLAR

Dilay ise; “Sağlık sisteminden memnun değilim. Çünkü nereye gitsem benden 50-60 lira para istiyorlar” diyor. Düzenli jinekolog muayenesi olması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmadığını dile getiren Dilay, jinekoloğa giden genç kızların üzerlerinde toplumsal baskı hissettiğini dile getiriyor. “ ‘Bu kızın bu yaşta, burada ne işi var’ diye bakılmasından, doktorların beni görür görmez evli misin diye sormasından rahatsız oluyorum” diyen Dilay,  Hükümetin de bu konuda toplumsal baskı oluşturacak politikalarına tepkili olduğunu ifade ediyor. “Örneğin kürtajda söz hakkı devlette değil bendedir. Bunun dışında aile hekimlerinin hasta yakınlarına mesaj atmaları güvenimi zedeledi” diyor. Görüşlerini aldığımız bir başka arkadaşımız Pelin ise; “Düzenli jinekolog muayenesi yaptıramıyorum. Gizlilik konusunda ne yazık ki tereddütlerim var. Devlet hastanelerini tercih etmiyorum. Özel hastane olunca da düzenli muayeneden çok, tedavi için gidiyorum ve paralı sağlık problemiyle karşılaşıyorum. Jinekolog kapısında sıra beklerken gerginlik hissediyorum, bunun sebebi “20 yaşında kızın jinekologda ne işi var” baskısı. Devletin kadının cinsel hayatına direk yaptığı müdahaleler ve toplumun üzerindeki bekaret tabusu etkili oluyor. Kadınların onlarca sorunu varken en doğal hakları olan sağlık hizmetinden faydalanamaması da çok acı oluyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Yeşil Cephe iddialarını belgeledi

SONRAKİ HABER

Kansere karşı yeşil elma dağıttılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...