15 Aralık 2013 15:50

Enerjide özelleştirme ve nükleer dönemi

TMMOB 9. Enerji Sempozyumu’nda, Türkiye’de enerjinin üretim ve dağıtımında özelleştirme politikalarına geçtiği ifade edildi.

Enerjide özelleştirme ve nükleer dönemi
Paylaş

TMMOB 9. Enerji Sempozyumu’nda, Türkiye’de enerjinin üretim ve dağıtımında özelleştirme politikalarına geçtiği ifade edildi.  

Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Konferans Salonu’nda gerçekleşen sempozyumunda özelleştirme uygulamalarını anlatan Olgun Sakarya, ülkenin dağıtım alanının özelleşme için 21 bölgeye ayrıldığını söyledi. Özelleştirmelerin vatandaşın sırtına yük getireceğine dikkat çeken Sakarya, brüt kâr marjı tavan payının enerjinin şirketlere geçmesiyle, 1 yılda yüzde elli artığını ifade etti.

ÖZELLEŞTİRME VATANDAŞA YÜK GETİRİYOR

Sayaç okuma bedelinin de 2010’dan, 2011’e yüzde 157 arttığına dikkat çeken Sakarya, aynı yıl içinde bağlantı bedelinin yüzde 68 arttığını, sayaç takma bedel payının da yüzde 12.5’ten, yüzde 37.2’ye çıktığını açıkladı. Elektrik üretiminde özelleştirmelerin 2009 yılında başladığının altını çizen Sakarya, şirketlerin ucuza elektrik tedarik ederek vatandaşa, pahalıya sattığını söyledi.

Nükleer enerji üzerine konuşan Prof. Dr. Hasan Saygın, enerjinin sürdürülebilmesiyle nüfus, sanayi ve teknolojinin bir arada olduğunu söyledi. Sürdürülebilir enerji konusunda devletlerin çevreci olması gerektiğinin altını çizen Saygın, “Elektrikte çeşitlilik sağlanmalı. Nükleerin enerji üretiminde daha az karbon salarak çevreye yaralı olduğunu savunanlar var. Ancak nükleer santrallerin radyasyon riski ve atıkları çevreye daha çok zara veriyor” dedi. Türkiye’nin Rusya’dan nükleer santral satın aldığını anlatan Saygın, “Bu yolla enerjide bağımsızlık sağlanacağı söylenemez” diye konuştu. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Elektrik ve doğal gaz kesintilerinin nedeni hükümet politikaları

SONRAKİ HABER

Çerkesler Soçi Olimpiyatını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...