15 Aralık 2013 15:47

Elektrik ve doğal gaz kesintilerinin nedeni hükümet politikaları

Ağır kış şartlarında yaşanan elektrik ve doğal gaz kesintilerinin nedeninin hükümet politikaları olduğunu açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), “Başbakan Erdoğan’ın ‘doğal gaz medeniyeti’ çöktü” değerlendirmesini yaptı.

Elektrik ve doğal gaz kesintilerinin nedeni hükümet politikaları
Paylaş

Ağır kış şartlarında yaşanan elektrik ve doğal gaz kesintilerinin nedeninin hükümet politikaları olduğunu açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO),  “Başbakan Erdoğan’ın ‘doğal gaz medeniyeti’ çöktü” değerlendirmesini yaptı. Özelleştirmelerin kesintilerde etkili olduğuna dikkat çeken EMO, “11 yıllık iktidarı döneminde izlediği serbest piyasacı ve özelleştirmeci uygulamalar sonucunda yurttaşları soğuk ve karanlıkta bıraktı” diye duyurdu.

EMO tarafından yapılan açıklamada, vatandaşın sırtındaki enerji giderlerinin arttığını belirtti.  Elektrik Piyasası Kanunu’yla iktidarın kamu enerji yatırımlarını yasakladığı kaydedilen açıklamada, 2002 yılında yüzde 62.2 olan kamu santrallerinin payının, 12 Aralık 2013 itibariyle yüzde 34.1’e düşürüldüğü kaydedildi.

TÜRKİYE ENERJİDE İTHALE BAĞIMLI

AKP’nin iktidara geldiği günden beri ithal enerjideki payın arttığının altı çizilen açıklamada, geçen yıl  ithal kaynak bağımlılığının yüzde 56.5’lerde olduğu aktardı. Doğal gaz alanının da özelleştirme ve serbest piyasadan payını aldığı ifade edilen açıklamada, “Başbakan Erdoğan’ın seçim propagandası yaptığı ‘doğal gaz medeniyeti’ söylemi eşliğinde pek çok yerde, özel girişimciler eliyle doğal gaza geçildi. Ağır kış şartları altında ise alım yapılan doğal gazın ve elektrik üretiminin, hanelerdeki ısınmayı karşılamaya yetmediği ortaya çıktı” denildi.
İkincil yakıta geçen santrallerin maliyeti artarken, fiyat baskısı oluştuğu ve elektrik kıtlığının karaborsada fiyatları yükselttiğinin kaydedildiği açıklamada, borsa fiyatlarının tavan fiyat olan 2 TL’ye dayanmasının, elektrik kesintilerindeki etkisine de değinildi. Devletin enerji alanına yönelik müdahalelerde bulunulması zorunluluğunun altı çizilen açıklamada “Doğal gaz medeniyeti yerini karanlık ve soğuk olarak ilkel yaşam şartlarına bıraktı” denildi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sis değil, toz bulutu

SONRAKİ HABER

Enerjide özelleştirme ve nükleer dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa