15 Aralık 2013 14:38

Papa: Marksist ideoloji bir hatadır ama...

Papa Francesco İtalyan La Stampa'ya konuştu. "Marksist ideoloji bir hatadır ancak birçok iyi Marksist tanıdım. Bu yüzden Marksist olduğuma ilişkin sözlere gücenmedim" dedi.

Papa: Marksist ideoloji bir hatadır ama...
Paylaş

Papa Francesco, İtalyan La Stampa gazetesine erken Noel röportajı verdi. Dünyadaki açlık trajedisi, Vatikan Divanı’nda öngörülen reformlar, olası kadın kardinaller ve 2014 yılında Kutsal Topraklar’a gerçekleştireceği yolculuğa ilişkin konulara değinen Papa, Marksist olduğuna ilişkin iddialara da yanıt verdi.

Papa, görev süresince gerçekleştirmeyi öngördüğü hedefleri içeren, geçen ay yayımladığı misyon bildirisi Evangelii Gaudium’da (İncil’e İnanmanın Coşkusu), küresel ekonomik sistemin neden olduğu eşitsizliklere dikkat çekmişti. Ruhani liderin bu sözleri, ABD’nin ünlü aşırı sağcı radyo yorumcusu Rush Limbaugh tarafından "Kilise milyarlar harcıyor, hem de fakirliğe vurgu yapıyor. Papa ne dediğini bilmiyor. Onun söyledikleri katıksız Marksizm’dir" şeklinde eleştirilmişti.

Papa ise röportajında "Marksist ideoloji; bir hatadır, ama yaşamım boyunca çok sayıda iyi Marksist tanıdım. Bu nedenle bu sözlere gücenmedim" dedi.

Kilisenin ekonomisine ilişkin yaptığı açıklamalarının, bir uzmanın değerlendirmeleri olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Papa, sadece Kilise’nin toplumsal ekonomik doktrininden bahsettiğini ifade etti ve bundan da Marksist olunduğu anlamı çıkarılmaması gerektiğini vurguladı.

"Benim için Noel, umut ve hassasiyet demektir" diyerek kendince Hıristiyanlar'ın önemli bayramını değerlendiren Papa, uzaklarda yaşayan yakınlarını ziyaret edebilmeleri için fakirlere Noel armağanı olarak otobüs bileti vereceklerini de açıkladı. (Roma/DHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP, Malatya\'da aday adaylarını halka tanıttı

SONRAKİ HABER

\'Sol Cephe\' kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa