15 Aralık 2013 06:00

Özelleştirmeyi durduracağız!

Yatağan’da maden ve enerji işçilerinin özelleştirmeye karşı direnişi 90. gününü geride bıraktı. Halkın da desteğini alan işçiler, özelleştirmeyi durdurmakta kararlı.

Paylaş

Sinan Kaya

Yatağan’da maden ve enerji işçilerinin özelleştirmeye karşı direnişi 90. gününü geride bıraktı. Halkın da desteğini alan işçiler, özelleştirmeyi durdurmakta kararlı.
Geçen sürede yürüyüşler, açıklamalar düzenleyen, dönüşümlü açlık grevi başlatan işçiler şimdi miting hazırlığında. “Özelleştirmeye karşı emek ve bağımsızlık” adıyla 29 Aralık’ta Milas’ta düzenlenecek olan mitinge on binlerce kişinin katılması bekleniyor.  Miting için afiş, bildiri ve bilboardlarla duyuru yaptıklarını anlatan Tes-İş Yatağan Şube Yöneticisi Kemal Özcan, işyeri toplantıları, belediye ve muhtarlıklara yapılan ziyaretlerle de hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade etti. Açlık grevinin “Ölmek var dönmek yok” sloganının somut ifadesi olarak anlaşılması gerektiğini dile getiren Özcan, tüm sendikaları ve meslek örgütlerini yapılacak mitinge çağırdı.

BAŞBAKAN İDEOLOJİK YAKLAŞIYOR

Açlık grevine katılan işçilerden Osman İlhan, madende pek çok eylem görmüş kıdemli işçilerden. İşçilerin mücadelesine karşı Muğla’da sıkıyönetimi aratmayacak uygulamalar yapıldığını dile getiren İlhan, demokratik ve meşru mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini bildirdi. Başbakanla yaptıkları görüşmeyi hatırlatan İlhan, Başbakanın ve bakanların özelleştirmeye kâr-zarar hesabından çok ideolojik yaklaşımla baktığını belirtti. Enerji Bakanının bölgedeki işletmelerin hiçbir zaman zarar etmediğini söylediğini aktaran İlhan, “Biz ise bölgedeki tarihi kültür varlıklarının korunması ve yöre köylülerine zarar verilmemesi için özelleştirmenin durdurulması gerektiğini, işletmelerin yarattığı istihdamın bölgeye katkısını anlattık” diye konuştu. Artan dayanışmaya dikkat çeken İlhan, bu mücadeleden başarıyla çıkacaklarına inandığını ifade etti.


ÖZELLEŞTİRMENİN NE DEMEK OLDUĞUNU BİLİYORLAR

İşçiler içinde özelleştirmeyi ve sonuçlarını yaşayarak öğrenmiş olanlar var. Yasin Aksoy onlardan biri. TEKEL’in özelleştirilmesi sonrası Yozgat Bira Fabrikasından 4-c statüsünde gelmiş. Özelleştirmenin ardından 18 ay boyunca ne memur, ne işçi statüsü belli olmadan asgari ücretin altında çalıştırıldıklarını anlatan Aksoy, “O gün de mücadele etmiştik. Ancak bugün burada halkın dayanışması her gün artıyor bu nedenle Yatağan farklı olacak” dedi

Veyis Karaca ise Kırşehir Petlas’tan gelmiş. Petlas’ın Refah-Yol Hükümeti döneminde özelleştirildiğini hatırlatan Karaca, verdikleri mücadelenin özelleştirmeyi durduramadığını ancak belli kazanımlar elde edildiğini söyledi. “Şunu söyleyebilirim; burada mücadele daha doğru sürdürülüyor. İşçi arkadaşlarla deneyimlerimizi paylaşıyoruz ve özelleştirmenin durdurulması için elimizden geleni yapacağız” diyen Karaca, Türk-İş ve DİSK başta olmak üzere tüm konfederasyonların ve sendikaların bu mücadelenin içine girmesi çağrısında bulundu. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Balbay’a verilen karar herkese uygulanmalı

SONRAKİ HABER

Van Valiliği \'karanlık\'ta ısrarlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa